Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Ωδείου Αθηνών από μαθητές, φοιτητές, εκπροσώπους της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, που μετέδιδαν στους ομιλητές την αγωνία για το αύριο και την αγορά εργασίας, γιορτάστηκε σήμερα το απόγευμα η Ημέρα της Ευρώπης και μαζί εγκαινιάστηκε το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος τόνισε την επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει σήμερα η επανάσταση των δεξιοτήτων, για την αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων και αβεβαιοτήτων του παρόντος και του μέλλοντος.
"Πρέπει να επενδύσουμε στο πολυτιμότερο κεφάλαιό μας που είναι το ανθρώπινο δυναμικό", είπε, τονίζοντας ότι σήμερα «διατίθενται πρωτοφανείς πόροι» για τον σκοπό αυτό. Αναφερόμενος στην Ελλάδα, τόνισε ότι «οι σχετικοί πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και από τον κοινοτικό προϋπολογισμό θα ξεπεράσουν τα 3,5 δισ. ευρώ».
Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής σε δήλωσή έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο πρόγραμμα Εράσμους που όπως είπε, είναι "το πιο πετυχημένο πρόγραμμα στην ιστορία της ΕΕ χάρη στο οποίο 10 εκατομμύρια νέοι Ευρωπαίοι απέκτησαν εμπειρίες, κινητικότητα και γνώσεις για όλη την Ευρώπη. Τα επόμενα επτά χρόνια μάλιστα, το Εράσμους θα έχει τριπλάσιο προϋπολογισμό από 9 δισ. ευρώ σε 27 δισ. ευρώ και θέλουμε να τριπλασιάσουμε τους νέους που συμμετέχουν".
Μιλώντας σε γενιές που δεν έχουν ζήσει τον πόλεμο, υπενθύμισε, παρόντος του πρέσβη της Ουκρανίας, ότι ο πόλεμος που βρίσκεται σήμερα στα σύνορά μας «αποτελεί μια ηχηρή υπενθύμιση ότι η Ένωσή μας και οι αξίες που πρεσβεύει δεν μπορούν να θεωρηθούν δεδομένες».
Παράλληλα περιέγραψε τις ραγδαίες αλλαγές που συντελούνται με την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση και έφερε τα παραδείγματα του Chatgpt και του τέλους των βενζινοκίνητων αυτοκινήτων. «Θα έχουμε διαρκώς αυξανόμενη ανάγκη από ανθρώπους που θα μπορούν να διαχειριστούν τις νέες αυτές πραγματικότητες», επεσήμανε για να προσθέσει ότι «δεν θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε χωρίς εργατικό δυναμικό και χωρίς ανθρώπους που να μπορούν να διαχειριστούν τις αλλεπάλληλες αλλαγές, γι’ αυτό, η στροφή στις δεξιότητες αποτελεί τον μόνο δρόμο».
Αναπτύσσοντας τις ευρωπαϊκές πολιτικές για την προώθηση των δεξιοτήτων, είπε ότι τις θέσαμε στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της ΕΕ και έφερε ως παραδείγματα τη δημιουργία ατομικών λογαριασμών μάθησης (individual learning accounts) - προκειμένου να διευκολύνουμε την πρόσβαση των πολιτών σε ευκαιρίες εκπαίδευσης και κατάρτισης - και τη δημιουργία μικροδιαπιστευτηρίων (microcredentials) - τα οποία επιτρέπουν την τεκμηρίωση συγκεκριμένων δεξιοτήτων - ιδίως εκείνων που αποκτώνται μέσω διαδικτυακών μαθημάτων.
Αναφέρθηκε επίσης στο Σύμφωνο για τις Δεξιότητες, το οποίο απαριθμεί πάνω από 1000 μέλη (επιχειρήσεις και παρόχους κατάρτισης) σε ολόκληρη την Ευρώπη και έχει συγκεντρώσει δεσμεύσεις για την κατάρτιση πάνω από 6 εκατομμύρια πολιτών.
Για να γίνει πραγματικότητα το δικαίωμα στις δεξιότητες για τους πολίτες εστιάζουμε σε τέσσερις βασικούς τομείς, είπε ο κ. Σχοινάς:
(1) Προώθηση των επενδύσεων στην κατάρτιση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων
(2) Αντιστοίχιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων με τις ανάγκες των εργοδοτών
(3) Εναρμόνιση των φιλοδοξιών και των δεξιοτήτων των εργαζομένων με τις ευκαιρίες απασχόλησης
(4) Προσέλκυση ειδικευμένων ατόμων εκτός ΕΕ για την προώθηση της ψηφιακής και της πράσινης μετάβασης.
Ωστόσο, αυτό στο οποίο επέμεινε ήταν η ανάγκη να «από-Βρυξελλοποιήσουμε» τις δράσεις μας και το έτος αυτό "να αγγίξει τις πρωτεύουσες, τις περιφέρειες και τους δήμους και όλους τους Ευρωπαίους. Νέους και ηλικιωμένους, μορφωμένους και μη μορφωμένους, απασχολούμενους ή ανέργους. Πρέπει να στοχεύει σε όλα τα είδη δεξιοτήτων: επαγγελματικές και τεχνικές δεξιότητες, γενικές και άκρως εξειδικευμένες, σχετικές με το επάγγελμα στο οποίο απασχολείται κανείς σήμερα, ή σχετικές με ένα επάγγελμα στο οποίο θα ήθελε να μεταβεί στο μέλλον".
Αναφερόμενος στην Ελλάδα εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια «η ανάπτυξη δεξιοτήτων έχει αναδειχθεί ως κορυφαία προτεραιότητα και στη χώρα μας", καθώς και για την ένταξή τους στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.
«Το Έτος δεν είναι για τις ελίτ στις πρωτεύουσες. Είναι για όλους, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλοι μαζί, χωρίς να αφήνουμε κανέναν πίσω. Αυτός είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος», συνόψισε κλείνοντας την ομιλία του, για να ανοίξει στη συνέχεια διάλογο με το νεανικό κοινό. Ένα κοινό που έθετε σκληρά ερωτήματα, για το Εράσμους, τα ωράρια εργασίας, την ποιότητα της εκπαίδευσης, τις αμοιβές, την αυτοαπασχόληση, τις επαγγελματικές προοπτικές γενικά.
Ο διάλογος συνεχίστηκε σε σύνδεση με τις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού φεστιβάλ, για τον εορτασμό του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων σε ολόκληρη την Ένωση. Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που βρέθηκε σήμερα στην Ουκρανία, κήρυξε την έναρξη του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων με δήλωσή της από τις Βρυξέλλες, στην οποία επεσήμανε την ανάγκη «για έξυπνη εκπαίδευση» που θα συμβάλει στην «ανθεκτικότητα» της Ευρώπης.
Οι εναρκτήριες ομιλίες της ελληνικής εκδήλωσης έγιναν από την Νιόβη Ρίγκου, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και τον Κωνσταντίνο Τσουτσοπλίδη, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.
Ο διάλογος ολοκληρώθηκε με την απονομή διπλωμάτων από τον αντιπρόεδρο Μαργαρίτη Σχοινά, σε 15 νέους δασοπυροσβέστες από τρίτες χώρες, αναγνωρισμένους πρόσφυγες, που αποφοίτησαν την προηγούμενη μέρα 8/5.
Ακολούθησαν συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με εκπροσώπους ευρωπαϊκών θεσμών και εθνικών φορέων που δραστηριοποιούνται στους τομείς των δεξιοτήτων, με συντονιστή τον δημοσιογράφο κ. Γιώργο Ευγενίδη.
Στο πρώτο πάνελ το θέμα συζήτησης ήταν ‘’Η ευρωπαϊκή διάσταση των δεξιοτήτων στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση’’. Στο δεύτερο πάνελ το θέμα ήταν η ‘’Εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Ατζέντας Δεξιοτήτων στην Ελλάδα’’.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ