Ολοκληρώθηκε εντός του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος το πρώτο ντιμπέιτ μεταξύ των πολιτικών αρχηγών μετά από οκτώ χρόνια, υπό τον συντονισμό του δημοσιογράφου της ΕΡΤ, Γιώργου Κουβαρά, με πλούσια ατζέντα.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το μήνυμα των πολιτικών αρχηγών προς τους ψηφοφόρους
Οι θεματικές ενότητες στις οποίες τοποθετήθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί ήταν έξι:
- Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση
- Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα
- Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια
- Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος
- Περιβάλλον και Ενέργεια
- Νέα Γενιά
Tο debate
«Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση»
Στην πρώτη ενότητα του ντιμπέιτ για «Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση», ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε θετικός στην επέκταση του Market Pass και το δεύτερο εξάμηνο του 2023, στα πλαίσια των δημοσιονομικών κανόνων και εάν οι τιμές στα τρόφιμα εξακολουθούν να παραμένουν υψηλές.
«Το πρόγραμμα μας είναι απόλυτα κοστολογημένο, ρεαλιστικό και κυρίως απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας. Η κοστολόγηση που έκανε η ΝΔ στην αρχή ήταν 25 δισ., μετά 45, μετά 80, μέχρι τις εκλογές θα το φτάσει 180 δισ. Από την πρώτη στιγμή δώσαμε αναλυτική κοστολόγηση για το πρόγραμμα μας», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.
«Ναι» στη σταθερότητα για οικονομική προοπτική κι όχι στην παρακμή, τη στασιμότητα και σε νέες δημοσιονομικές περιπέτειες, ήταν η απάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη στο εάν επιμένοντας στους όρους που θέτει για κυβέρνηση συνεργασίας δεν υπάρξει πολιτική σταθερότητα και συνεπώς θα υπάρξει οικονομική αστάθεια.
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, απαντώντας σε ερώτηση για το «αν είναι ρεαλιστικό το οικονομικό μοντέλο που προτείνει το ΚΚΕ χωρίς να απομονώνει τη χώρα στην ενότητα «Οικονομία-Ανάπτυξη-Απασχόληση» είπε ότι το μόνο το ΚΚΕ έχει πρόγραμμα ρεαλιστικό και μοναδικά εφαρμόσιμο αν το δούμε από τη σκοπιά της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του ελληνικού λαού.
«Κάθε σοβαρή χώρα πρέπει να έχει plan b για να μπορεί να ανταπεξέλθει σε μια δυσκολία. Η λύση που λέτε δεν έχει να κάνει με παράλληλο νόμισμα. Πρέπει να υπάρχει εναλλακτική αν συμβεί κάτι σοβαρό στην Ευρωζώνη. Αν τελικά καταρρεύσει» επεσήμανε ο Κυριάκος Βελόπουλος.
«Εμείς θεωρούμε ότι ήταν λάθος η είσοδος στο ευρώ, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε το μεγάλο κόστος εξόδου. Για αυτό δεν έχουμε πρόθεση, θεωρούμε ότι θα ήταν πολύ μεγάλο το κόστος εξόδου από το ευρώ» υπογράμμισε ο Γιάνης Βαρουφάκης και συμπλήρωσε πως το σχέδιο «Δήμητρα» δεν αφορά νόμισμα, αλλά σύστημα πληρωμών. Η χώρα μας βαδίζει, προσέθεσε, σε ένα ναρκοπέδιο διεθνούς οικονομίας, χωρίς άμυνες για αυτό που έρχεται.
«Εξωτερική Πολιτική - Άμυνα»
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ενότητα του debate «Εξωτερική Πολιτική - Άμυνα» και σε ερώτηση για τις αμυντικές δαπάνες και αν θα συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι ότι θα εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του ελλείμματος ανέφερε: «Με μία σειρά από εξοπλιστικά προγράμματα, καλά μελετημένα ενισχύσαμε τις ένοπλες δυνάμεις χωρίς απόκλιση από δημοσιονομικούς κανόνες. Γι' αυτό πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2022 και θα πετύχουμε και φέτος. Χτίσαμε πανίσχυρες συμμαχίες, η ισορροπία στο Κογκρέσο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει γύρει υπέρ μας. Χαίρομαι που είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα θα συνεχιστούν. Τα προγράμματα αυτά δεν επιδέχονται καμίας επαναδιαπραγμάτευσης».
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, για τους εξοπλισμούς και τις αμυντικές συμφωνίες είπε ότι οι εξοπλισμοί που έγιναν με τη Γαλλία, τις ΗΠΑ ή άλλες χώρες εξυπηρετούν τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, υπηρετούν τα συμφέροντα μιας συμμαχίας στην οποία ανήκει η χώρα μας, και η οποία (συμμαχία) ασκεί επιθετικές ενέργειες σε άλλους λαούς, σε άλλες χώρες, που εμπλέκει και τη χώρα μας και γίνεται στόχος αντιποίνων. Το να πηγαίνουν εξοπλισμοί στην Ουκρανία, τα αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας να πετάνε πάνω από τα Βαλκάνια, τα πολεμικά μας πλοία να βρίσκονται στον Περσικό και στη Μαύρη Θάλασσα, δεν υπηρετούν τις ανάγκες προστασίας του εναέριου χώρου, των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας.
Τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα στηρίξει τις συμβάσεις της χώρας για τους εξοπλισμούς, αλλά θα διεκδικήσει μέρος του έργου να πάει στην ελληνική αμυντική βιομηχανία εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας στο κατά πόσο μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα επαναδιαπραγματευτεί τα εξοπλιστικά προγράμματα που έτρεξε η κυβέρνηση της ΝΔ. Όπως τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, «μετά από πάρα πολλά χρόνια μνημονιακών δυσκολιών, ήμασταν η πρώτη κυβέρνηση η οποία προχώρησε στην αναβάθμιση των F16 και ενίσχυσε την άμυνα της χώρας», ενώ υπενθύμισε ότι ως αξιωματική αντιπολίτευση ψήφισε «τα περισσότερα από τα προγράμματα» που έφερε η ΝΔ, όπως τις φρεγάτες και τα Rafale. «Δεν υπερψηφίσαμε -και δεν θα το κάναμε ποτέ όταν υπάρχουν θέματα υπερκοστολόγησης», υπογράμμισε, φέρνοντας ως παράδειγμα την αεροπορική βάση στην Καλαμάτα. «Δεν δίνουμε λευκή επιταγή για τα προγράμματα που δεν έχουν την εισήγηση των ελληνικών επιτελείων εθνικής Άμυνας», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας αναφερόμενος στα επιπλέον Rafale, τα οποία ανακοινώθηκαν από την «πολιτική ηγεσία και όχι από τη στρατιωτική».
«Αν και η ερώτηση είναι εκτός θέματος παρ' όλα αυτά θα σας απαντήσω. Ουδέποτε δέχθηκα επίσημα αίτημα για συνάντηση από τον κ. Μητσοτάκη πάρα μόνο ενώπιον δεκάδων δημοσιογράφων μια γενική αναφορά "να συναντηθούμε κάποια στιγμή"» απάντησε ο Νίκος Ανδρουλάκης για το εάν θα συναντιέται με πολιτικούς αρχηγούς που δεν είναι τόσο φιλικοί προς την Ελλάδα, στην περίπτωση που βγει πρωθυπουργός της χώρας, από τη στιγμή που ως αρχηγός του κόμματος δεν έχει συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανέφερε ακόμα ότι έχει συναντηθεί ήδη με πέντε Ευρωπαίους ηγέτες και αρκετούς Τούρκους αξιωματούχους.
Για την θέση του κόμματός του για την εξάρτηση της χώρας από την Δύση, την φιλορωσική πολιτική που εκφράζει και αν είναι κατά της Δύσης απάντησε ο κ. Βελόπουλος: «Σε έναν πολυπολικό κόσμο δεν ορίζεις απλά την μοίρα σου, αποφασίζεις με ποιους θα πας. Σήμερα δεν μπορείς να πηγαίνεις στις διεθνείς σχέσεις μονόπατα. Με την Δύση χάσαμε το όνομα Μακεδονία και την Βόρειο Ήπειρο ενώ οι διεθνείς συνθήκες έλεγαν άλλα. Χάσαμε τη μισή Κύπρο, χάνουμε το Αιγαίο και μπορεί να χάσουμε και την Θράκη. Για την Ελληνική Λύση το εθνικό συμφέρον ορίζει με ποιον θα είμαστε. Η επίκληση του διεθνούς δικαίου είναι το άλλοθι του αποτυχημένου. Δεν υπάρχει διεθνές δίκαιο. Δεν μπορείς να λες πως είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα τα ελληνοτουρκικά όταν τα δισεκατομμύρια που έχουν επενδύσει οι εταίροι μας στην Τουρκία είναι τροχοπέδη σε αυτό».
Σχετικά με το τι θα έκανε αν ήταν εκείνος πρωθυπουργός και Τούρκοι κομάντος έκαναν απόβαση σε ελληνική βραχονησίδα, ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε εισαγωγικώς πως «η προάσπιση του εθνικού χώρου είναι καθήκον όλων μας». Πρότεινε, εξ άλλου, να κρατήσουμε τα διεθνή ερείσματα και να ξεκαθαρίσουμε -κάτι που δεν έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης το 1996, όπως υποστήριξε- ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται την άδεια των συμμάχων της για τη χρήση των οπλικών συστημάτων που διαθέτει. Το ίδιο συνέβη και το 1974, στην Κύπρο, συμπλήρωσε.
«Κράτος-Θεσμοί-Διαφάνεια»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ενότητα του debate «Κράτος-Θεσμοί-Διαφάνεια» και ερωτώμενος εάν σκέφτηκε ποτέ να παραιτηθεί για τις υποκλοπές ανέφερε τα εξής: «Όχι, δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ αλλά ανέλαβα με θάρρος τις ευθύνες μου και δύο πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Να υπάρξει άμεση διαλεύκανση. Χάρηκα που άκουσα τον κ. Ανδρουλάκη να λέει ότι εμπιστεύεται την ελληνική Δικαιοσύνη. Και ανέλαβα να διορθώσουμε αστοχίες ρυθμιστικού χαρακτήρα. Επαναφέραμε τις δύο δικαστικές αποφάσεις για να επιτραπεί παρακολούθηση και βάλαμε τον πρόεδρο της Βουλής για να μην επαναληφθεί μία παρακολούθηση που εξαρχής είπα ότι δεν έπρεπε να γίνει. Θέλω να ελπίζω η ΕΥΠ θα μπορεί σταθερά να παρέχει στον εκάστοτε πρωθυπουργό τις πληροφορίες που χρειάζεται».
Από την πλευρά του, ο Γιάνης Βαρουφάκης περιέγραψε το ελληνικό κράτος, μετά τα Μνημόνια, ως «ελβετικό τυρί». Και επιχειρηματολόγησε επ' αυτού υποστηρίζοντας ότι τις εφορίες δεν τις ελέγχει το κράτος, ενώ ο υπουργός κ. Πιερρακάκης δεν έχει καν πρόσβαση στο λογισμικό της ΑΑΔΕ. «Ξέρετε σε άλλη χώρα Υπερταμείο που να ελέγχεται από ξένους δανειστές;», διερωτήθηκε επίσης.
Στο γιατί δεν ψήφισε τη διάταξη που εμπόδιζε την κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη, και αν αναμένει οι ψηφοφόροι αυτοί να τον ψηφίσουν, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, στην ενότητα «Κράτος-Θεσμοί-Διαφάνεια», απάντησε: Έχει δικαίωμα να ψηφίζει; Τι λέει το Σύνταγμα; Δεν μπορεί η πολιτική εξουσία να κόβει το δρόμο σε οποιονδήποτε θέλει να πάει στις εκλογές και την ώρα που ο ίδιος σαν κυβερνήτης, τον άφηνε να κάνει διαγγέλματα μέσα από την φυλακή. Μόνο ο ελληνικός λαός μπορεί να αποφασίζει ποιος θα εκλεγεί. Αναφερόμενος στο θέμα της διαφάνειας είπε πως «ακαταδίωκτο και διαφάνεια δεν συνάδουν. Με ακαταδίωκτα δεν υπάρχει δημοκρατία. Εμείς θα καταδιώξουμε το ακαταδίωκτο».
«Η υπόθεση έχει ταλανίσει το εγχώριο πολιτικό σύστημα, η Ελλάδα μπαίνει στο στόχαστρο για θέματα που αφορούν τους θεσμούς, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των εξουσιών. Εμπιστεύομαι την ελληνική δικαιοσύνη αλλά όχι το πολιτικό σύστημα» απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης στην ερώτηση για το εάν εμπιστεύεται την ελληνική Δικαιοσύνη να ρίξει φως στην υπόθεση των υποκλοπών.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, απαντώντας στην ερώτηση «γιατί αρνείται το ΚΚΕ την πρόσκληση του Α. Τσίπρα για συμμετοχή σε κυβέρνηση και λέει ότι είναι όλοι ίδιοι» καταρχήν επισήμανε ότι διαστρεβλώνεται η θέση του ΚΚΕ γιατί «ποτέ δεν είπαμε ότι είναι ίδιοι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ και όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Λέμε ότι έχουν κοινά προγράμματα, ίδιες στρατηγικές στοχεύσεις και αυτά έχουν να κάνουν με το Ταμείο Ανάκαμψης και τα προαπαιτούμενά του, με την ενεργειακή πολιτική της χώρας και την ονομαζόμενη «πράσινη μετάβαση», με τις επιλογές των διεθνών συμμάχων, ΝΑΤΟ, ΕΕ, που κατά την άποψή μας βάζουν εμπόδια στην ανάπτυξη της χώρας και του ελληνικού λαού υπέρ των συμφερόντων του. Σε αυτή την κατεύθυνση και με βάση αυτά τα προγράμματα έχουμε πει ότι δεν δίνουμε ανοχή, στήριξη σε μια τέτοια κυβέρνηση. Έχουμε πει: ότι έχουμε ένα πρόγραμμα που όταν ο ελληνικός λαός μας δώσει και την πλειοψηφία και βρεθεί μαζί μας στη διακυβέρνηση, ο ίδιος ο λαός αποφασισμένος, μπορούμε να το υλοποιήσουμε».
Με σχόλιο για την υπόθεση των παρακολουθήσεων ξεκίνησε ο Αλ. Τσίπρας την απάντηση του για τις συνεργασίες στην απλή αναλογική. «Αισθάνομαι αμήχανα γιατί κάθομαι ανάμεσα στους δυο πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολίτευσης, τον κ. Μητσοτάκη που παρακολουθούσε τον κ. Ανδρουλάκη και ρωτάται ο πρωθυπουργός σήμερα και λέει ότι ”οι εξηγήσεις που έδωσα δεν ήταν επαρκείς”. Ε, ας δώσει σήμερα κάποιες εξηγήσεις. Υπήρξε εθνικός λόγος που παρακολουθήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης; Ποιος ήταν αυτός; Πώς θα συνεργαστώ μαζί του αύριο αν πράγματι είναι ”πράκτορας” και ”εθνικά επικίνδυνος”; Και για ποιο λόγο παρακολουθήθηκε ο αρχηγός του στρατεύματος; Αδιανόητα πράγματα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Προσέθεσε ότι «το Ευρωκοινοβούλιο λέει ότι ενορχηστρωτής ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός».
«Παιδεία-Υγεία-Κοινωνία»
Κληθείς να σχολιάσει τα προβλήματα στον κλάδο της Υγείας, ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε πως το νέο ΕΣΥ είναι μία από τις 3 προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία. Η ΝΔ έχει εκπονήσει ένα συνολικό πρόγραμμα το οποίο ξεκινάει από τα νοσοκομεία όπου χρειάζονται 10.000 προσλήψεις, ενώ ταυτόχρονα θα αντιμετωπίζει τις καθυστερήσεις στα χειρουργεία, στα ραντεβού, στις απλές εξετάσεις. «Τα ράντζα δεν είναι αποδεκτά για μένα. Έχουμε ένα σχέδιο να αναμορφώσουμε τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, να ανακατασκευάσουμερ πλήρως τα κέντρα υγείας και ένα πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων και έμφαση στον προσωπικό γιατρό», είπε. Αναφορικά με τη φτώχεια, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε τη βελτίωση των 2 ποσοστιαίων μονάδων ως προς το ποσοστό των Ελλήνων που ζουν στα όρια της φτώχειας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Τόνισε, ωστόσο, πως και πάλι το ποσοστό δεν είναι αποδεκτό και πως η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων είναι πρώτη προτεραιότητα της ΝΔ κι αυτή θα επιτευχθεί με υψηλότερους μισθούς, μεγαλύτερη ανάπτυξη και μείωση ανεργίας.
Ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να στηρίξει τους ευάλωτους και το έχει αποδείξει: όταν είχε αναλάβει, παρέλαβε άδεια ταμεία και κατάφερε να φέρει 37 δισ. στα δημόσια ταμεία και να ενισχύσει τους αδύναμους και τους συνταξιούχους. Ο κ. Μητσοτάκης ήρθε και κατήργησε τη 13η σύνταξη.
Ο Ν. Ανδρουλάκης πρότεινε όλες οι διοικήσεις των νοσοκομείων να στελεχώνονται με διεθνή διαγωνισμό, με οικονομικά κίνητρα και όχι από τα «παιδιά» των κομμάτων. Σε ερώτηση για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, απάντησε πως «δεν μπαίνουμε εμπόδιο, αλλά προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση του δημόσιου νοσοκομείου.
Ο κ. Κουτσούμπας υποσχέθηκε μια δέσμη μέτρων για την αναβάθμιση της παιδείας, η οποία θα περιλαμβάνει και την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Ερωτηθείς αν το ΚΚΕ θα στήριζε την προσπάθεια του πρωθυπουργού για αναβάθμιση στην Υγεία, είπε ότι «το ΚΚΕ δεν πρόκειται να στηρίξει ή να ανεχθεί καμία αντιλαϊκή κυβέρνηση».
Ο κ. Βελόπουλος επανέλαβε ότι δεν μπορεί να δεχτεί την υποχρεωτικότητα στο εμβόλιο γιατί «το σώμα είναι δικό μου». Για τις αμβλώσεις είπε πως, μπορεί ο ίδιος να διαφωνεί ως Χριστιανός Ορθόδοξος, δεδομένου ότι η Ελλάδα πεθαίνει και δημογραφικά, αλλά εγώ «εμπιστεύομαι την Ελληνίδα μάνα, να κάνει αυτό που κρίνει καλύτερο». Ξεκαθάρισε ότι τις πολιτικές και προσωπικές του θέσεις υπαγορεύουν οι παραδοσιακές αξίες της χώρας.
Σε ερώτημα για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστήμιων στην Ελλάδα, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως η συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι αποκρουστική, διότι «γίνεται για να αναβαθμιστεί ένα κολέγιο της συμφοράς το οποίο εκμεταλλεύεται την υποχρηματοδότηση του δημόσιου πανεπιστημίου».
Νέα Γενιά
Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως οι νέοι έχουν δίκιο να είναι επιφυλακτικοί απέναντι στην κάθε εξουσία και κρίνουν αυστηρά την κυβέρνηση. Κληθείς να βαθμολογήσει τον εαυτό του μετά τις αστοχίες της κυβέρνησής του, είπε ότι ένα λάθος γίνεται σφάλμα όταν επαναλαμβάνεται. «Ο βαθμός που θα μπει στην κυβέρνηση θα μπει από όλους τους Έλληνες πολίτες με το ποσοστό της στις 21 Μαΐου», σημείωσε, προσθέτοντας ότι μια κυβέρνηση κρίνεται συνολικά. Ξεχωριστά πρότεινε σε όλους τους κομματικούς ηγέτες να καταθέσουμε τα προγράμματά τους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μετά την πρώτη κάλπη ώστε να μην υπάρχει διαφωνία για το πόσο κοστίζει το πρόγραμμα του κάθε κόμματος.
Ο κ. Τσίπρας τάχθηκε εκ νέου υπέρ της κατάργησης της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη και την κ. Κεραμέως ότι με την ελάχιστη βάση μειώνουν τεχνηέντως τον αριθμό των εισακτέων, έτσι ώστε να μειωθούν οι απαιτούμενες δαπάνες στα πανεπιστήμια. Με μια προοδευτική κυβέρνηση, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, θα περάσουν 20.000 περισσότερα παιδιά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και αυτό θα ενισχύσει τα ιδρύματα της περιφέρειας, είπε.
«Τα νέα παιδιά ενώ έχουν πολλά εφόδια, δεν έχουν πολλές ευκαιρίες. Πρέπει να δούμε σήμερα τι κάνουμε και να φρενάρουμε το brain drain. Χρειάζεται μία βιώσιμη ανάπτυξη με θέσεις εργασίας και σοβαρές επενδύσεις» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.
«Η νέα γενιά έχει και γνώση και πείρα γιατί έζησε στην πανδημία, πρόσφατα ήταν στους δρόμους με συνθήματα για τα Τέμπη για αυτό και τους λέμε να πάει να ψηφίσει. Δεν είναι αντισυστημική η αποχή. Τα τελευταία χρόνια η κάθε κυβέρνηση είναι χειρότερη από την προηγούμενη» επεσήμανε ο κ. Κουτσούμπας.
«Πώς θα πιστέψει ένας νέος τους πολιτικούς που του λένε για 12 χρόνια ψέματα. Διαβάζουν τα παιδιά δεν μπορείς να τους κοροϊδέψεις. Ενοχλήθηκα όταν άκουσα τον κ. Μητσοτάκη όταν είπε ότι είχαμε φθορά από τα Τέμπη αλλά το ξεπεράσαμε» διερωτήθηκε ο κ. Βελόπουλος.
Ο κ. Βαρουφάκης είπε πως έχει δώσει τον καλύτερο του εαυτό για να δημιουργήσει ως καθηγητής στο Καποδιστριακό συνθήκες ασφάλειας στους φοιτητές. Ασφάλεια δεν σημαίνει αστυνομία, τύπου Κεραμέως, είπε, αλλά διαφύλαξη του ασύλου διακίνησης ιδεών. Σε ερώτηση αν υπάρχει ελευθερία έκφρασης στα ελληνικά πανεπιστήμια, ο κ. Βαρουφάκης δεν δηλώνει ικανοποιημένος. Ωστόσο, είπε ότι το κλίμα εμφύλιου πολέμου που καλλιεργεί η Μητσοτάκης ΑΕ, υπονομεύει ακόμη περισσότερο τη διακίνηση ιδεών.