Εκλογές στην Τουρκία: Έκλεισαν οι κάλπες - Μεγάλη η συμμετοχή, στα επίπεδα του 90%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκλογές στην Τουρκία: Έκλεισαν οι κάλπες - Μεγάλη η συμμετοχή, στα επίπεδα του 90%
Ο Ερντογάν θα παρακολουθήσει τα εκλογικά αποτελέσματα από την Άγκυρα και όχι από την Κωνσταντινούπολη, όπως έκανε παραδοσιακά στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Τελευταία ενημέρωση: 18:20

Έκλεισαν οι περισσότερες κάλπες στην Τουρκία για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στη χώρα, σε μια αναμέτρηση που θεωρείται η πιο δύσκολο για τον Ταγίπ Ερντογάν κατά τα τελευταία 20 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία και με τον βασικό αντίπαλο του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να απειλεί να του πάρει την προεδρία.

Οι κάλπες στα περίπου 200.000 εκλογικά τμήματα έκλεισαν στις 17:00 το απόγευμα, αλλά λόγω της μεγάλης προσέλευσης των ψηφοφόρων όσοι βρίσκονται εντός των εκλογικών κέντρων μπορούν να ψηφίσουν και λίγο αργότερα από το προκαθορισμένο όριο.

Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο στην Τουρκία, οι πολίτες που βρίσκονται εντός του εκλογικού κέντρου αφού παρέλθει το κλείσιμο της κάλπης μπορούν να ψηφίσουν, όχι όμως προσέρχονται στα εκλογικά κέντρα μετά από τη λήξη της προθεσμίας.

Ο Αχμέτ Γενέρ, πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής (YSK), ανέφερε πως δεν υπήρχαν αρνητικές εξελίξεις στη διαδικασία. Ωστόσο, καταγράφηκαν τρεις θάνατοι πολιτών από καρδιακές ανακοπές (ενός δικαστικού αντιπροσώπου και δύο ψηφοφόρων).

Η συμμετοχή των Τούρκων στις εκλογές θεωρείται πως θα είναι μεγαλύτερη από τις εκλογές του 2018, όταν είχε ψηφίσει το 86% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP εκτιμά πως η συμμετοχή στις κάλπες ήταν πάνω από 90% στην Κωνσταντινούπολη και στο σύνολο της χώρας.

Σημειώνεται πως τα πρώτα αποτελέσματα της εκλογικής επιτροπής αναμένεται να μεταδοθούν στις 9 το βράδυ, εκτός εάν υπάρξει απόφαση για μετάδοση τους νωρίτερα, με τους αναλυτές να αναμένουν μάχη «στήθος με στήθος» ανάμεσα στον Ερντογάν και στον Κιλιτσντάρογλου, που μπορεί να κρίνει την προεδρία σε δεύτερο γύρο, στις 28 Μαΐου.

«Προστασία» των ψήφων

Άξιο αναφοράς είναι το ότι ο Ερντογάν θα παρακολουθήσει τα εκλογικά αποτελέσματα από την Άγκυρα και όχι από την Κωνσταντινούπολη, όπως έκανε τo 2018. Σημειώνεται πως η απόφαση του Ερντογάν για να μεταβεί στην Άγκυρα ήταν εκτός του προγράμματος του επικεφαλής του AKP.

Ο ίδιος κάλεσε τους ψηφοφόρους του να «προστατέψουν τις κάλπες» με ανάρτηση του στο Twitter.

«Η εκλογική διαδικασία ολοκληρώθηκε στη χώρα, με τρόπο που ταιριάζει στη δημοκρατία μας. Τώρα, όπως πάντα, είναι η ώρα να προστατευτούν οι κάλπες. Μέχρι να ολοκληρωθούν τα αποτελέσματα, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τη θέληση του λαού μας» ανέφερε ο Ερντογάν.

Μήνυμα για τη διαφύλαξη των ψήφων έστειλε και ο Κιλιτσντάρογλου, αναφέροντας σε ανάρτηση του στο Twitter «μην αφήσετε ποτέ τις κάλπες, μέχρι να έχει καταμετρηθεί και η τελευταία υπογεγραμμένη ψήφος. Η πλήρης και σωστή απόδοση της θέλησης του λαού εξαρτάται από την αποφιστηκότητα σας. Θα δείτε, θα αξίζει την κούραση σας».

Η ψήφος των Κούρδων, που αντιπροσωπεύουν το 15-20% του εκλογικού σώματος, θα κρίνει πολλά.

Η Εθνική Συμμαχία δεν αναμένεται να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών στην τουρκική εθνική αντιπροσωπεία.

Το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) δεν εντάχθηκε στον ετερόκλιτο συνασπισμό του κ. Κιλιτσντάρογλου, μολονότι εναντιώνεται σθεναρά στον απερχόμενο πρόεδρο Ερντογάν, ειδικά μετά τη φυλάκιση ηγετών του και τον διωγμό του τα τελευταία χρόνια. Τάχθηκε αποφασιστικά υπέρ του κ. Κιλιτσντάρογλου στις προεδρικές εκλογές. Συμμετέχει στις βουλευτικές εκλογές υπό τα λάβαρα του μικρού Κόμματος Πράσινης Αριστεράς, καθώς εκκρεμεί στη δικαιοσύνη δίωξη που ίσως οδηγήσει στην απαγόρευσή του, για δεσμούς με την «τρομοκρατία» –με το ένοπλο κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα PKK–, που διαψεύδει κατηγορηματικά.

Πηγή φωτό: Getty Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρκία-εκλογές: Ψήφισε ο Ερντογάν - «Το μέλλον της χώρας να είναι επικερδές»

Τουρκία- εκλογές: «Η δημοκρατία μάς έλειψε» δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου

gazzetta
gazzetta reader insider insider