Εκλογές στην Τουρκία: Προβάδισμα Ερντογάν έναντι Κιλιτσντάρογλου, δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκλογές στην Τουρκία: Προβάδισμα Ερντογάν έναντι Κιλιτσντάρογλου, δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα
Με καταμετρημένο ποσοστό κοντά στο 17% των ψήφων, ο Ερντογάν συγκεντρώνει το 56% έναντι του 38,1% του Κιλιτσντάρογλου κι αντί του 5,5% που έχει ο έτερος υποψήφιος για την προεδρία, Σινάν Ογκάν. Πάνω από το 90% αναμένεται η συμμετοχή στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της χώρας.

Τελευταία ενημέρωση: 19:07

Προβάδισμα φαίνεται πως συγκεντρώνει ο απερχόμενος πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, έναντι του βασικού αντιπάλου στις προεδρικές εκλογές της χώρας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με βάση τις αρχικές καταμετρήσεις των ψήφων στις σημερινές γενικές εκλογές στην Τουρκία.

Με καταμετρημένο ποσοστό κοντά στο 17% των ψήφων, ο Ερντογάν συγκεντρώνει το 56% έναντι του 38,1% του Κιλιτσντάρογλου κι αντί του 5,5% που έχει ο έτερος υποψήφιος για την προεδρία, Σινάν Ογκάν. Το ποσοστό του τελευταίου αποτελεί έκπληξη, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Σημειώνεται πως η διαφορά Ερντογάν - Κιλιτσντάρογλου αναμένεται να μειωθεί καθώς καταμετρούνται περισσότεροι ψήφοι.

Για να προκύψει νικητής από τη σημερινή εκλογική αναμέτρηση, χρειάζεται να συγκεντρώσει το 50% των ψήφων. Σε διαφορετική περίπτωση, θα υπάρξει δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στις 28 Μαΐου.

Η εκλογική επιτροπή της χώρας (YSK) ανακοίνωσε την άρση του αποκλεισμού για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων της κάλπης στις 6.30 το απόγευμα.

Ο Αχμέτ Γενέρ, πρόεδρος της YSK, ανέφερε πως δεν υπήρχαν αρνητικές εξελίξεις στη διαδικασία. Ωστόσο, καταγράφηκαν τρεις θάνατοι πολιτών από καρδιακές ανακοπές (ενός δικαστικού αντιπροσώπου και δύο ψηφοφόρων).

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP εκτιμά πως η συμμετοχή στις κάλπες ήταν πάνω από 90% στην Κωνσταντινούπολη και στο σύνολο της χώρας. Σημειώνεται πως η συμμετοχή στις εκλογές του 2018 διαμορφώθηκε στο 86%.

«Προστασία» των ψήφων

Άξιο αναφοράς είναι το ότι ο Ερντογάν παρακολουθεί τα εκλογικά αποτελέσματα από την Άγκυρα και όχι από την Κωνσταντινούπολη, όπως έκανε τo 2018. Σημειώνεται πως η απόφαση του Ερντογάν για να μεταβεί στην Άγκυρα ήταν εκτός του προγράμματος του επικεφαλής του AKP.

Ο ίδιος κάλεσε τους ψηφοφόρους του να «προστατέψουν τις κάλπες» με ανάρτηση του στο Twitter, μετό το κλείσιμο της κάλπης.

«Η εκλογική διαδικασία ολοκληρώθηκε στη χώρα, με τρόπο που ταιριάζει στη δημοκρατία μας. Τώρα, όπως πάντα, είναι η ώρα να προστατευτούν οι κάλπες. Μέχρι να ολοκληρωθούν τα αποτελέσματα, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τη θέληση του λαού μας» ανέφερε ο Ερντογάν.

Μήνυμα για τη διαφύλαξη των ψήφων έστειλε και ο Κιλιτσντάρογλου, αναφέροντας σε ανάρτηση του στο Twitter «μην αφήσετε ποτέ τις κάλπες, μέχρι να έχει καταμετρηθεί και η τελευταία υπογεγραμμένη ψήφος. Η πλήρης και σωστή απόδοση της θέλησης του λαού εξαρτάται από την αποφιστηκότητα σας. Θα δείτε, θα αξίζει την κούραση σας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι αναμένουν στην ΕΕ από τις τουρκικές εκλογές

Εκλογές - Τουρκία: Ο Ερντογάν κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι συνεργάζεται με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν

gazzetta
gazzetta reader insider insider