Εκλογές στην Τουρκία: Ολονύχτιο «ντέρμπι» Ερντογάν με τον Κιλιτσντάρογλου - «Προηγούμαστε» υποστηρίζει το CHP

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκλογές στην Τουρκία: Ολονύχτιο «ντέρμπι» Ερντογάν με τον Κιλιτσντάρογλου - «Προηγούμαστε» υποστηρίζει το CHP
Οριακά πάνω από το 50% το ποσοστό Ερντογάν, με καταμετρημένο το 85% των ψήφων, σύμφωνα με το Anadolu. «Έκπληξη» το ποσοστό του τρίτου υποψηφίου για την προεδρία. Η «μάχη» θα κριθεί στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας. Αιχμές για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων.

Τελευταία ενημέρωση: 22:16

Εκλογικό «ντέρμπι» που αναμένεται να διαρκέσει καθ 'όλη τη διάρκεια του βραδιού της Κυριακής καταγράφεται στην Τουρκία, με τον Ταγίπ Ερντογάν να έχει προβάδισμα έναντι του βασικού αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές της χώρας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Με καταμετρημένο το 85% των ψήφων, ο Ερντογάν λαμβάνει ποσοστό 50,1% έναντι 44,1% του Κιλιτσντάρογλου για την προεδρία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που μεταφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Ο τρίτος υποψήφιος για την προεδρία, Σινάν Ογκάν, λαμβάνει 5,3%, αποτέλεσμα που θεωρείται έκπληξη.

Η διαφορά Ερντογάν - Κιλιτσντάρογλου αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω καθώς καταμετρούνται περισσότεροι ψήφοι. Σημειώνεται πως με το 10% των ψήφων ο Ερντογάν κατέγραφε ποσοστό κοντά στο 60% και ο Κιλιτσντάρογλου ποσοστό 35%.

Για να προκύψει νικητής από τη σημερινή εκλογική αναμέτρηση, χρειάζεται να συγκεντρώσει το 50% των ψήφων. Σε διαφορετική περίπτωση, θα υπάρξει δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στις 28 Μαΐου.

Στην πρώτη του αντίδραση για τα αποτελέσματα, ο Ερντογάν ανέφερε σε tweet του πως «ενώ οι εκλογές διεξήχθησαν σε μια θετικά και δημοκρατική ατμόσφαιρα και ενώ η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται, η προσπάθεια για την ανακοίνωση αποτελεσμάτων βιαστικά αποτελεί σφετερισμό της εθνικής βούλησης».

Στέλεχος του AKP του Ερντογάν δήλωσε πως με βάση τα στοιχεία υπάρχουν 50% πιθανότητες για μια νίκη του Ερντογάν με 50,2% ή 50,4%. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπάρχουν 50% πιθανότητες για να οδηγηθούν οι προεδρικές εκλογές στον δεύτερο γύρο.

Ο αντιπρόεδρος του AKP, Αλί Ιχσάν Γιαβούζ, υποστήριξε πως το κόμμα του είναι «μπροστά και με διαφορά» για τις προεδρικές εκλογές.

Ο Κιλιτσντάρογλου σε δική του ανάρτηση στο Twitter ανέφερε: «Δεν θα κοιμηθούμε απόψε», προειδοποιώντας ότι όλα τα ψηφοδέλτια πρέπει να καταμετρηθούν.

Νωρίτερα, ο Κιλιτσντάρογλου ανήρτησε τη φράση «προηγούμαστε» στο Twitter.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αντιπολίτευσης που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Anka με το 84,6% των ψήφων να έχουν καταμετρηθεί ο Ερντογάν λαμβάνει το 48,7% των ψήφων και ο Κιλιντσντάρογλου το 45,5%.

Όπως αναφέρει ο Τούρκος δημοσιογράφος του Middle East Eye, Ρατζίπ Σοϊλού, «σε μεγάλο βαθμό οι εκλογές θα καθοριστούν από τις μεγάλες πόλεις, την Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα, τη Σμύρνη και την Αντάλια, όπου ζει το μεγαλύτερος μέρος του πληθυσμού. Ο Ερντογάν θεωρείται κατά σημαντικό βαθμό λιγότερο δημοφιλής στις μεγάλες πόλεις απ' ό,τι ήταν στις εκλογές του 2019. Γι αυτό οι ισορροπίες μπορούν να αλλάξουν τις επόμενες ώρες και το ποσοστό του Κιλιντσντάρογλου θα αυξηθεί».

Ως ιδιαίτερα αμφίρροπη χαρακτηρίσουν την εκλογική διαδικασία για την προεδρία οι δήμαρχοι των δύο μεγαλύτερων πόλεων της Τουρκίας.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, υποστηρίζει πως είναι πολύ νωρίς να ανακηρυχθεί νικητής εάν δεν μετρηθούν όλες οι ψήφοι.

Ο δήμαρχος της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς (ανήκει στο CHP) δήλωσε πως ο Κιλιτσντάρογλου μπορεί να κερδίσει τις εκλογές στον πρώτο γύρο.

Αιχμές για την μετάδοση των αποτελεσμάτων

Σημειώνεται πως το κόμμα CHP (του Κιλιτσντάρογλου) κατηγορεί το Anadolu για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων. Ο εκπρόσωπος του κόμματος, Φαΐκ Οζτράκ, δήλωσε στο Al Jazeera Πως «το Anadolu κάνει την παραδοσιακή χειραγώγηση των αποτελεσμάτων για τελευταία φορά. Φαίνεται πως η συμμετοχή στις εκλογές θα φτάσει σε ιστορικό υψηλό. Ζητάμε από τους πολίτες να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις μας» συμπλήρωσε.

Η συμμετοχή στις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές της Τουρκίας ανήλθε στο 85,14% μέχρι τις 16:30 της Κυριακής, μισή ώρα πριν από το προγραμματισμένο κλείσιμο της κάλπης. Αρκετά άτομα εισήλθαν στα εκλογικά τμήματα προς το τέλος της διαδικασίας, ενώ σε όσους ήταν μέσα στα τμήματα μετά από τις 17:00 που ολοκληρώθηκε η χρονική προθεσμία για την ψηφοφορία , τους επιτράπηκε να ψηφίσουν.

Η συμμετοχή ήταν στο 84% στις εκλογές του 2018, σύμφωνα με το Anadolu.

Η εκλογική επιτροπή της χώρας (YSK) ανακοίνωσε την άρση του αποκλεισμού για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων της κάλπης στις 6.30 το απόγευμα.

Ο Αχμέτ Γενέρ, πρόεδρος της YSK, ανέφερε πως δεν υπήρχαν αρνητικές εξελίξεις στη διαδικασία. Ωστόσο, καταγράφηκαν τρεις θάνατοι πολιτών από καρδιακές ανακοπές (ενός δικαστικού αντιπροσώπου και δύο ψηφοφόρων).

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP εκτιμά πως η συμμετοχή στις κάλπες ήταν πάνω από 90% στην Κωνσταντινούπολη και στο σύνολο της χώρας. Σημειώνεται πως η συμμετοχή στις εκλογές του 2018 διαμορφώθηκε στο 86%.

«Προστασία» των ψήφων

Άξιο αναφοράς είναι το ότι ο Ερντογάν παρακολουθεί τα εκλογικά αποτελέσματα από την Άγκυρα και όχι από την Κωνσταντινούπολη, όπως έκανε τo 2018. Σημειώνεται πως η απόφαση του Ερντογάν για να μεταβεί στην Άγκυρα ήταν εκτός του προγράμματος του επικεφαλής του AKP.

Ο ίδιος κάλεσε τους ψηφοφόρους του να «προστατέψουν τις κάλπες» με ανάρτηση του στο Twitter, με το κλείσιμο της κάλπης.

«Η εκλογική διαδικασία ολοκληρώθηκε στη χώρα, με τρόπο που ταιριάζει στη δημοκρατία μας. Τώρα, όπως πάντα, είναι η ώρα να προστατευτούν οι κάλπες. Μέχρι να ολοκληρωθούν τα αποτελέσματα, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τη θέληση του λαού μας» ανέφερε ο Ερντογάν.

Μήνυμα για τη διαφύλαξη των ψήφων έστειλε και ο Κιλιτσντάρογλου, αναφέροντας σε ανάρτηση του στο Twitter «μην αφήσετε ποτέ τις κάλπες, μέχρι να έχει καταμετρηθεί και η τελευταία υπογεγραμμένη ψήφος. Η πλήρης και σωστή απόδοση της θέλησης του λαού εξαρτάται από την αποφασιστικότητα σας. Θα δείτε, θα αξίζει την κούραση σας».

Πηγή φωτό: Getty Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρκία-εκλογές: Ψήφισε ο Ερντογάν - «Το μέλλον της χώρας να είναι επικερδές»

Τουρκία- εκλογές: «Η δημοκρατία μάς έλειψε» δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου

gazzetta
gazzetta reader insider insider