Τουρκία: Ακροδεξιό «ψάρεμα» από τον Κιλιντσντάρογλου - «Θα διώξω όλους τους πρόσφυγες»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Ακροδεξιό «ψάρεμα» από τον Κιλιντσντάρογλου - «Θα διώξω όλους τους πρόσφυγες»
Καθώς ο ακροδεξιός Σινάν Ογάν αναμένεται να ανακοινώσει το εάν θα στηρίξει τον Κιλιντσντάρογλου ή τον Ερντογάν για τις εκλογές της 28ης Μαΐου.

Επιθετική ρητορική για τους εκατομμύρια πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία υιοθετεί ο Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου, ο αντίπαλος του Ταγίπ Ερντογάν για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη χώρα στις 28 Μαΐου.

Σημειώνεται πως στον πρώτο γύρο των εκλογών την περασμένη Κυριακή, ο Κιλιντσντάρογλου έλαβε το 44,89% των ψήφων έναντι του 49,5% του Ερντογάν, κόντρα στις δημοσκοπήσεις που τον εμφάνιζαν μπροστά από τον νυν πρόεδρο της Τουρκίας.

Μιλώντας ενόψει της 28ης Μαΐου, ο υποψήφιος των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την προεδρία σε ομιλία του στα κεντρικά γραφεία του κόμματος του (CHP) υποσχέθηκε να διώξει όλους τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία από τη χώρα, εφόσον νικήσει στις εκλογές.

Ο ίδιος υποστήριξε για τον Ερντογάν ότι «ηθελημένα επέτρεψες να μπουν στην Τουρκία 10 εκατ. πρόσφυγες. Ακόμα έβαλες προς πώληση την τουρκική ιθαγένεια για να εισάγεις ψήφους. Ανακοινώνω εδώ: Θα στείλω όλους τους πρόσφυγες πίσω στη χώρα τους εφόσον εκλεγώ πρόεδρος, τέλος» υπογράμμισε ο Κιλιντσντάρογλου.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Τουρκίας, στη χώρα φιλοξενούνται περίπου 4 εκατ. πρόσφυγες.

Όπως σημειώνει το Reuters, οι δηλώσεις του Κιλιντσντάρογλου έρχονται καθώς ο Σινάν Ογάν, ο ακροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία που έλαβε το 5,2% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, αναμένεται να ανακοινώσει το εάν θα στηρίξει τον Κιλιντσντάρογλου ή τον Ερντογάν για τις εκλογές της 28ης Μαΐου.

Το βράδυ του πρώτου γύρου ο Ογάν είχε δηλώσει πως για να στηρίξει τον Κιλιντσντάρογλου, θα πρέπει ο δεύτερος να «αποκηρύξει» τη συνεργασία του με το φιλοκουρδικό HDP, για το οποίο ο Ερντογάν υποστηρίζει πως είναι «βραχίονας» του κουρδικού PKK.

Ως προς το θέμα της τρομοκρατίας, ο Κιλιντσντάρογλου κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι προχώρησε σε «μυστικές διαπραγματεύσεις» με το PKK.

Κατηγόρησε επίσης τον απερχόμενο πρόεδρο ότι «τροφοδότησε και ενίσχυσε» το κίνημα του εξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί και για την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

«Δεν στάθηκα και δεν θα σταθώ ποτέ στο πλευρό όσων συνωμότησαν κατά των στρατιωτών μας», δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου απαντώντας στον Ερντογάν που τον κατηγορεί ότι «υπακούει στις διαταγές» του PKK από τότε που εξασφάλισε την υποστήριξη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Nordic Monitor: Το Twitter μπλόκαρε λογαριασμούς Τούρκων αντιφρονούντων για να μην το αποκλείσει ο Ερντογάν από τη χώρα

gazzetta
gazzetta reader insider insider