Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν διέψευσε απλώς τις δημοσκοπήσεις με τη συντριπτική του εκλογική νίκη την Κυριακή στην Ελλάδα, αλλά δραπέτευσε από τους «φραγμούς» που προσπάθησε να του στήσει ο Αλέξης Τσίπρας, μέσω της απλής αναλογικής, σχολιάζει με άρθρο του το Bloomberg, στον απόηχο του double score της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες της 21ης Μαΐου.
Οι επενδυτές προσδοκούν μια ξεκάθαρη νίκη για τον 55χρονο Έλληνα πρωθυπουργό στον β' γύρο των εκλογών στις 25 Ιουνίου, η οποία θα του δώσει αυτοδυναμία και μια σαφή εντολή για να συνεχίσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, τονίζεται στο δημοσίευμα.
«Με αυτόν τον τρόπο, ο Μητσοτάκης νίκησε τον αριστερό αντίπαλό του Αλέξη Τσίπρα την Κυριακή, αλλά ξεπέρασε επίσης την ισχυρή εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ του 2015. Τότε, ο Σύριζα έφερε την Ελλάδα κοντά στο να βγει εκτός ευρώ και ένα χρόνο αργότερα άλλαξε το εκλογικό νόμο για να αποτρέψει κόμματα όπως η Νέα Δημοκρατία να επιτύχουν μια αυτοδυναμία για σχηματισμό κυβέρνησης» προστίθεται.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι 300 της νέας Βουλής
Παράλληλα, το Χρηματιστήριο Αθηνών εκτινάχθηκε σε υψηλό σχεδόν δεκαετίας, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας υποχώρησε κατά 14 μονάδες βάσης στο 3,877%, στο χαμηλότερο από τον Δεκέμβριο. Ο Τσίπρας είχε υποστηρίξει ότι η απλή αναλογική που θα ωθούσε τα κόμματα να προχωρήσουν σε συνασπισμούς και συνεργασίες είναι «πιο δημοκρατικό», όμως με το 41% των ψήφων στη ΝΔ και την «ψαλίδα» 20 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ, αποδείχθηκε πως ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει μια καθαρή αυτοδυναμία, δείχνοντας την 25η Ιουνίου ως επικρατέστερη ημερομηνία για τις νέες κάλπες.
«Η προοπτική να διεκδικήσει ο Μητσοτάκης ισχυρή εντολή για τη δεύτερη θητεία του διαφοροποιεί την Ελλάδα από τους περισσότερους γείτονές της», αναφέρει το ρεπορτάζ προσθέτοντας πως στην Ισπανία, την Ιταλία ακόμη και στη Γερμανία σχηματίστηκαν κυβερνήσεις συνεργασίας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ψηφοφόροι της χώρας μας εστίασαν ιδιαίτερα στον οικονομικό μετασχηματισμό της Ελλάδας, η οποία είδε το ΑΕΠ της να ανακάμπτει σχεδόν στα επίπεδα που βρισκόταν όταν χάσαμε την ικανότητα να αποπληρώνουμε το χρέος το 2010. Η ανεργία μειώθηκε περισσότερο από το μισό μετά το ρεκόρ του 28%, ενώ τα αποθεματικά και τα ομόλογα έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.
«Οι εκλογές δείχνουν ότι πολλοί άνθρωποι θέλουν απλώς να συνεχιστεί αυτό. Θέλουν μια κυβέρνηση που μπορεί να διατηρήσει τη βιώσιμη δημοσιονομική πορεία που είχε ακολουθήσει η Ελλάδα πριν από την πανδημία και να συνεχίσει να εκμεταλλεύεται πλήρως τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμβάλλουν στην τόνωση της ανάπτυξης» καταλήγει.