Ρωσία: Δεν υπάρχει αρκετό έδαφος για ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία - Δεν ανησυχεί για τις σχέσεις με την Κίνα

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ρωσία: Δεν υπάρχει αρκετό έδαφος για ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία - Δεν ανησυχεί για τις σχέσεις με την Κίνα
Η Ρωσία δεν πίστεψε πως υπήρχε κίνδυνος οι σινοαμερικανικές συνομιλίες να προκαλέσουν προβλήματα για τη Μόσχα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και οι Αφρικανοί ηγέτες που επισκέφθηκαν την Ρωσία συζήτησαν για τη σημασία που έχουν οι προμήθειες ρωσικών σιτηρών για την αφρικανική ήπειρο, κατά τις συνομιλίες που είχαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Αγία Πετρούπολη, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Υπογραμμίστηκε η σημασία των παραδόσεων σιτηρών, ιδίως των ρωσικών, στην αφρικανική ήπειρο, στις φτωχότερες χώρες», όπως και «η σημασία της συνέχισης αυτών των παραδόσεων», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε επίσης πως η Ρωσία δεν βλέπει να υπάρχουν πολλές πιθανότητες για διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών με την Ουκρανία λόγω της στάσης του Κιέβου στο ζήτημα, παρά τις εποικοδομητικές προσπάθειες της αφρικανικής ειρηνευτικής αποστολής.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε «πολύ παραγωγικές» συνομιλίες με τους Αφρικανούς ηγέτες το Σάββατο και παραμένει ανοικτός στον διάλογο και στις επαφές για την Ουκρανία, είπε ο Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε όμως στους δημοσιογράφους πως λόγω της ιστορίας της θέσης του Κιέβου, όπως την αποκάλεσε, «δύσκολα μπορεί κανείς να μιλήσει για στέρεο έδαφος» προκειμένου να διεξαχθούν ειρηνευτικές συνομιλίες.

Η Μόσχα για τις θέσεις με την Κίνα

Μιλώντας για την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στην Κίνα, ο Πεσκόφ είπε πως το Πεκίνο έχει το κυριαρχικό δικαίωμα να οικοδομεί σχέσεις με άλλες χώρες και πως η διαδικασία προσπάθειας οικοδόμησης προβλέψιμων σχέσεων ανάμεσα στην Κίνα και στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι σημαντική.

Η Ρωσία δεν πίστεψε πως υπήρχε κίνδυνος οι σινοαμερικανικές συνομιλίες να προκαλέσουν προβλήματα για τη Μόσχα, είπε.

"Η στρατηγική εταιρική μας σχέση με την Κίνα μας καθιστά βέβαιους πως η ανάπτυξη (από το Πεκίνο) των σχέσεων με άλλες χώρες δεν θα στραφεί ποτέ εναντίον της χώρας μας", είπε ο Πεσκόφ.

Η Ρωσία, η οποία υφίσταται κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της Ουκρανίας, επιδιώκει στο Πεκίνο μια αγορά για τις ενεργειακές εξαγωγές της και σύμπραξη σε έναν παγκόσμιο αντιδυτικό άξονα που θα αμφισβητούσε την υπάρχουσα παγκόσμια τάξη.

Ο Σι επισκέφθηκε τη Ρωσία τον Μάρτιο, δεσμευόμενος για φιλία, όμως κράτησε "ουδέτερη θέση" στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Σχέδιο ειρήνης που πρότεινε το Πεκίνο δεν έχει μέχρι στιγμής παραγάγει σημαντικά αποτελέσματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κίνα: Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου σε ιστορικό υψηλό για τον Μάιο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider