Αυξήσεις στο Δημόσιο, φοροελαφρύνσεις, στήριξη νέων και συνταξιούχων: Όλα τα μέτρα Μητσοτάκη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυξήσεις στο Δημόσιο, φοροελαφρύνσεις, στήριξη νέων και συνταξιούχων: Όλα τα μέτρα Μητσοτάκη
Όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Market Pass, αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους και μόνιμο Youth Pass. Φοροελαφρύνσεις και στήριξη στους συνταξιούχους. Ανταπόκριση του ΕΚΑΒ από 7-15 λεπτά. ΕΣΥ, Παιδεία και Άρθρο 16. Από ΑΠΕ το 80% της ενέργειας έως το 2030. Θα διπλασιαστούν οι πόροι για το «Σπίτι μου» - Στο Δημόσιο ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Ραγδαία ψηφιοποίηση.

Το όραμά του για την Ελλάδα στο τέλος της τετραετίας μέσα από ένα εθνικό σχέδιο 5 πυλώνων παρουσίασε από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην «πρεμιέρα» της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου με την έναρξη της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Τα μέτρα θα εξειδικεύσουν οι υπουργοί τις επόμενες δύο ημέρες.

Εξήγγειλε μια σειρά από οικονομικά μέτρα στήριξης της κοινωνίας άμεσου και μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα με αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, φοροελαφρύνσεις και μείωση ΕΝΦΙΑ. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενίσχυση συνταξιούχων και νέων με μονιμοποίηση του Youth Pass, ενώ παρατείνεται και το Μarket Pass. Επίσης, αναδιαμορφώνεται ριζικά το ΕΣΥ ενώ και η δημόσια Παιδεία προχωρά σε νέα εποχή, με αναγνώριση ξένων Πανεπιστημίων που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Ακομη, ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ επιστρέφουν στον κρατικό έλεγχο, ενώ στους στόχους συμπεριλαμβάνεται και η ολοκλήρωση του φράχτη στον Έβρο έως το 2025.

Επενδυτική βαθμίδα, δάνεια, πλεονάσματα, χρέος, ανεργία, ΑΕΠ

Εξειδικεύοντας τους κεντρικούς στόχους της ΝΔ, ο κ. Έλληνας πρωθυπουργός ξεκίνησε από τη δημοσιονομική πολιτική, κάνοντας λόγο για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέχρι το τέλος του έτους και πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του πρώτου Μνημονίου.

Αναλυτικότερα, το Εθνικό Σχέδιο για την Ελλάδα του 2027 προβλέπει:

  • Ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως τα τέλη του έτους
  • Πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου
  • Λογικά πρωτογενή πλεονάσματα στο πλαίσιο του νέου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης
  • Μείωση του δημόσιου χρέους, ως ποσοστό του ΑΕΠ, αρκετά κάτω του 140%, έως το 2027
  • Υποχώρηση της ανεργίας στο 8% μέσα στην επόμενη τετραετία
  • Αύξηση εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ
  • Μείωση των ανισοτήτων με μόνιμα μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης και των πιο αδύναμων αλλά και με στοχευμένες πρωτοβουλίες, όποτε χρειάζεται. Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ και του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ έως το 2027
  • Μέχρι το 2027 το 90% των περίπου 4.500 διοικητικών διαδικασιών του Δημοσίου θα έχουν ψηφιοποιηθεί
  • Εκκίνηση συνταγματικής αναθεώρησης από προτείνουσα Βουλή το 2025
  • Αναβάθμιση αμυντικών εξοπλισμών με 24 μαχητικά Rafale, αναβάθμιση 83 F-16 σε «Viper», απόκτηση 3 φρεγατών Belharra, προμήθεια των ελληνικών F-35

Market Pass - Youth Pass - Δημόσιοι υπάλληλοι

Απέναντι στην επίμονη ακρίβεια, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι συνεχίζεται τους επόμενους μήνες το market pass που καλύπτει το 10% των βασικών εξόδων των νοικοκυριών, ενώ καθιερώνεται ως μόνιμο μέτρο του youth pass των 150 ευρώ σε κάθε 18 έως 19 ετών για ταξίδια και πολιτιστικές δράσεις. Θα καταβληθεί για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο.

Επιπροσθέτως, σε μόνιμη βάση, από 1/1/2024 τίθεται σε ισχύ το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων με οριζόντιες αυξήσεις για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, ενώ θα δοθεί έμφαση στις αμοιβές όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης.

Μάλιστα, θα στηρίζονται και οι υπάλληλοι με οικογένεια, καθώς αυξάνεται το οικογενειακό επίδομα από 20 έως 50 ευρώ (αύξηση οικογενειακού επιδόματος κατά 20 ευρώ για το πρώτο παιδί και κατά 50 ευρώ επιπλέον από το 2ο παιδί και πάνω).

Επίσης, εξήγγειλε ακόμη τρεις ελαφρύνσεις:

  1. Πρόσθετη μείωση φόρου κατά 1.000 ευρώ στις οικογένειες με παιδιά
  2. Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κάθε σπίτι που είναι ασφαλισμένο από φυσικές καταστροφές
  3. Μόνιμη απαλλαγή των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από κάθε συμμετοχή στις φαρμακευτικές δαπάνες

«Καθιερώνεται πια η κοστολόγηση των προεκλογικών προγραμμάτων από ανεξάρτητο φορέα. Είναι κατάκτηση αυτή. Κάθε παροχή που θα ακούγεται , πρέπει να είναι ρεαλιστική με τη σφραγίδα του δημοσιονομικού συμβουλίου και να μη ποτίζει τα λεφτόδεντρα των ψεμάτων» ανακοίνωσε επίσης.

Πρώτες κινήσεις στους συνταξιούχους

Σχετικά με τους συνταξιούχους, ο Έλληνας πρωθυπουργός προανήγγειλε:

  • Συνέχιση της εφάπαξ ενίσχυσης στο τέλος του έτους από το πλεόνασμα της ανάπτυξης όσων συνεχίζουν να πλήττονται από την προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου
  • Όσοι συνταξιούχοι θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται, δεν θα βλέπουν τη σύνταξή τους μειωμένη κατά 30%. «Θα βλέπουν μόνο μια μικρή παρακράτηση στα πρόσθετα έσοδα από τη δεύτερη, δηλωμένη και νόμιμη πλέον, αμοιβή τους» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Νέες φοροελαφρύνσεις

Στην τετραετία ο μέσος μισθός θα φτάσει στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος στα 950 ευρώ, με περισσότερες συλλογικές συμβάσεις και νέα ετήσια αύξηση των συντάξεων από 1.1.24, να ξεπερνά το 3% ανέφερε και προανήγγειλε ελαφρύνσεις:

  1. Σταδιακή μείωση των τεκμηρίων κατά 30%.
  2. Υποχώρηση κατά μία μονάδα των εργοδοτικών εισφορών
  3. Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Φοροδιαφυγή

«Όλα αυτά θα επιτευχθούν με όχημα την ισχυρή ανάπτυξη. Είναι αυτή που μειώνει την ανεργία, δίνει περισσότερη διαπραγματευτική δύναμη στους εργαζόμενους. Ο μέσος μισθός έχει αυξηθεί από τα 1.050 στα 1.200 ευρώ. Αυτή η μόνιμη ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών είναι αναγκαία συνθήκη για ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος. Να κερδίσουμε τον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής. Το κενό του ΦΠΑ μειώθηκε σημαντικά, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές έχουν βοηθήσει πολύ. Έχουμε βήματα και ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Να προειδοποιήσω όσους έχουν βολευτεί πίσω από στρεβλή πραγματικότητα. Αυτή η κυβέρνηση διαθέτει και την βούληση και τεχνογνωσία να σας εντοπίσει» τόνισε.

Υποδομές

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα Υποδομών που βρίσκονται σε εξέλιξη:

  • Το Μετρό της Θεσσαλονίκης ολοκληρώνεται
  • Το Μετρό της Αθήνας επεκτείνεται
  • Υλοποιείται ο αυτοκινητόδρομος Πατρών-Πύργου
  • Υλοποιείται ο άξονας Ε-65 στην Κεντρική Ελλάδα
  • Κατασκευάζεται ο ΒΟΑΚ στην Κρήτη
  • Νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι
  • Διπλή ανάπλαση του Βοτανικού
  • Νέος περιφερειακός Θεσσαλονίκης (fly-over)
  • 5.700 μικρά, μεσαία και μεγάλα έργα σε κάθε Περιφέρεια της χώρας, που ξεπερνούν τα 60 δισ., με 12 περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης

«Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα και η Αττική. Είναι παρεμβάσεις που θα παρακολουθούνται διαρκώς. Κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται πολίτης δεύτερης κατηγορίας», τόνισε.

«Προσωπικό μου στοίχημα η αναμόρφωση του ΕΣΥ»

«Η αναμόρφωση του ΕΣΥ αποτελεί και για μένα και για την κυβέρνηση ένα μεγάλο προσωπικό στοίχημα. Μια σειρά από έργα υποδομής υλοποιούνται ήδη. Δράσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, κοστολογούνται στο 1,5 δισ. ευρώ. Οι πολίτες θα δουν τα πρώτα αποτελέσματα εντός των επόμενων μηνών. Η δέσμευση για 10.000 νέες προσλήψεις στο ΕΣΥ σε ορίζοντα τετραετίας ισχύει στο ακέραιο. 800 από αυτούς στο ΕΚΑΒ, ανεξάρτητα από τις άλλες δράσεις. Οι παρεμβάσεις διασταυρώνονται και με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας. Επέκταση των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων σε όλους τους πολίτες για όλα τα βασικά νοσήματα. Το πρόγραμμα "Φώφη Γεννηματά" απέδειξε στην πράξη ότι ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας μπορούν να συνεργάζονται προς όφελος του πολίτη και δεν συνιστά ιδιωτικοποίηση της υγείας κύριοι της αντιπολίτευσης. Η ψυχική υγεία είναι μια βόμβα στη δημόσια υγεία και θα χρειαστεί να διαθέσουμε σημαντικούς πόρους» δήλωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο ΕΚΑΒ και στη βελτίωσή του. Στόχος, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι η ανταπόκρισή του σε 7 με 15 λεπτά σε αστικές και ημιαστικές περιοχές. «Γι’ αυτό τις επόμενες εβδομάδες συγκροτούμε ήδη μια ομάδα από 250 δικυκλιστές διασώστες που θα προηγούνται των ασθενοφόρων παρέχοντας πρώτοι τις πρώτες βοήθειες. Και μίσθωση από το εξωτερικό ελαφρών ελικοπτέρων για διασώσεις σε δύσβατες περιοχές», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Παιδεία

«Η δημόσια Παιδεία προχωρά σε νέα εποχή. Μια μεταρρύθμιση έχει για τα καλά ριζώσει στη χώρα. Τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία θα φτάσουν τα 180 μέχρι το 2027. Με την τεχνολογία να απλώνεται σε όλη την εκπαιδευτική διαδικασία. Οι πρώτοι από τους 36.000 διαδραστικούς πίνακες εγκαθίστανται ήδη. Σύντομα όλοι οι μαθητές από την Ε' Δημοτικού θα διδάσκονται με διαδραστικούς πίνακες. Οι απαραίτητοι Πόροι θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Δεν πρέπει να κρύψουμε και πρακτικές ελλείψεις δεκαετιών όπως το κτιριακό. Το φθινόπωρο θα ξεκινήσει μελέτη για εθνικό σχέδιο αναβάθμισης των σχολικών μονάδων όλης της χώρας. Καιρός να καταλήξουμε και σε ένα μοντέλο αρχιτεκτονικών προδιαγραφών που θα ακολουθούν όλα τα σχολεία στη χώρα μας. Οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί να γίνουν εργαστήρια ανάπτυξης δραστηριοτήτων. Το ίδιο να ισχύει σε όλες τις βαθμίδες» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.

Προετοιμασία για τη μεγάλη αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος

«Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εφαρμόζουμε τη μεγάλη μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε. Τα δημόσια πανεπιστήμια αλλάζουν, ανοίγονται στον κόσμο. Οι διακρατικές συμφωνίες προσφέρουν σήμερα τη δυνατότητα με την ευθύνη εθνικής αρχής ανώτατης εκπαίδευσης να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων. Θα προετοίμαζε το δρόμο για την μεγάλη αλλαγή του άρθρου 16 και σε αυτό το δρόμο θα κινηθούμε άμεσα. Και εύχομαι ειλικρινά κ. Ανδρουλάκη να μην ξανακάνετε το ίδιο λάθος και να σταματήσει αυτή η ελληνική ιδιαιτερότητα του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση» ανέφερε.

Θα διπλασιαστούν οι πόροι για το «Σπίτι μου»

Επίσης, θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα για την κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών που θα στεγάσουν 8.500 φοιτητές και το πρόγραμμα "Σπίτι μου". «Είναι δέσμευσή μου ότι από την στιγμή που θα εξαντληθούν οι πόροι από το πρόγραμμα αυτό θα τους διπλασιάσουμε. Θα τρέξει δυναμικά ο θεσμός της κοινωνικής κατοικίας, της κοινωνικής αντιπαροχής» ανέφερε.

Το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030 από ΑΠΕ

«Το 2030 η πατρίδα μας θα είναι πρωταγωνίστρια στη μάχη της κλιματικής αλλαγής. Η στροφή στις ΑΠΕ θα εντατικοποιηθεί. Το 80% της ηλεκτρικής μας ενέργειας το αργότερο μέχρι το 2030 θα παράγεται από ΑΠΕ. Θα μειώσουμε τις εισαγωγές. Μπορούμε να παράγουμε τη δική μας ενέργεια. Αυτή η πράσινη πολιτική είναι κοινωνική πολιτική. Τα καινούργια ηλεκτρικά λεωφορεία και τη μετατροπή των ταξί σε πράσινα ταξί. Θέλω να κάνω μία ξεχωριστή αναφορά στο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό. Η σωστή οργάνωση του χώρου αποτελεί τη βασικότερη προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων. Δεν θα καταστρέψουμε τα νησιά και τα βουνά μας στο βωμό μιας άναρχης ανάπτυξης. Στην περίπτωση της Μυκόνου αποδείξαμε ότι ο νόμος ισχύει για όλους» δήλωσε.

Αξιολόγηση

Το κεφάλαιο της δίκαιης Ελλάδας, θεμελιώνεται στη λογοδοσία, στη διαφάνεια και πρωτίστως στη διαρκή αξιολόγηση σε όλες τις υπηρεσίες και όλο το δυναμικό της δημόσιας διοίκησης. «Σύντομα θέλω να καθιερώσουμε και την αξιολόγηση των δημόσιων υπηρεσιών από τον ίδιο τον πολίτη. Στη δική του υπηρεσία είναι όλη η κρατική μηχανή. Νέος δικαστικός χάρτης για την ορθολογική κατανομή των δικαστηρίων. Να επιταχυνθούν οι αποφάσεις. Η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης συνιστά τη μεγαλύτερη αδικία. Μέχρι το 2027 έχουμε θέσει το φιλόδοξο στόχο να φτάσουμε στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την έκθεση του κράτους δικαίου που δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία δείχνει ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. Αρχές του 2025 θα ξεκινήσει η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Υποχρέωσή μου να επιδιώξουμε τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις. Ο χρόνος θα δείξει αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης μπορούν να αφήσουν τη στείρα άρνηση» πρόσθεσε.

Άμυνα

«Συνεχίζουμε τα εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί. Σύντομα θα μπορούμε να ανακοινώσουμε και νέες θετικές ειδήσεις στα πλαίσια διακρατικών συμφωνιών που έχουμε ήδη υπογράψει. Αυτή η περήφανη γαλάζια ασπίδα προστατεύει τις εθνικές κόκκινες γραμμές μας. Θα συνεχίσουμε την αναβάθμιση της αμυντικής μας βιομηχανίας, θα δώσουμε μεγάλη έμφαση στην ΕΑΒ, όπου είμαστε σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή. Ως προς την μεταναστευτική πολιτική , είτε αρέσει σε κάποιους είτε δεν αρέσει ο φράχτης στον Έβρο ολοκληρώνεται μέχρι το 2025, θα εξακολουθούμε να ενισχύουμε το Λιμενικό μας. Η Ελλάδα έμεινε Ευρώπη για να γίνει Ευρώπη παντού. Θα συμμετέχουμε ενεργά. Στα χρόνια των τελευταίων κρίσεων πρωτοστατήσαμε σε μία σειρά από κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές. Κερδίσαμε πολλές μάχες στην Ευρώπη και θα κερδίσουμε πολλές ακόμα.

Τεχνητή Νοημοσύνη

«Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί η ετοιμότητά μας να απαντήσουμε στις προκλήσεις που είναι ήδη παρούσες. Κράτος και πολίτες οφείλουμε να οργανώσουμε την υποδοχή της τεχνητής νοημοσύνης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επανάσταση στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αλλάζει δραματικά στις συνθήκες στην αγορά εργασίας, στην εκπαίδευση. Τεράστιες προκλήσεις δεν αφορούν μόνο την πατρίδα μας. Να συστήσω μια συμβουλευτική επιτροπή προσελκύοντας τα πιο λαμπρά μυαλά που έχουμε στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η ειδική γραμματεία μακροπροθέσμου σχεδιασμού αναβαθμίζεται σε γενική γραμματεία υπαγόμενη στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης. Η πολιτική προστασία ανάγεται σε τομέα απόλυτης προτεραιότητας και το ίδιο για την προστασία των πολύτιμων πόρων.

Στο Δημόσιο ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

Επιπροσθέτως, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ επιστρέφουν στον έλεγχο του κράτους από το Υπερταμείο στο οποίο τις είχε εκχωρήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η πολιτεία θα συνεχίσει να υλοποιεί αρδευτικά έργα. Χρειαζόμαστε εθνική στρατηγική για το νερό. Θέλουμε και θα έχουμε δίπλα μας τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους μας. Οι επιδοτήσεις δεν μπορούν να αναφέρονται σε ξεπερασμένο μοντέλο. Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα πρέπει να αξιοποιούν την τεχνολογία. Μία χώρα με εθνική αυτοπεποίθηση ξέρει να διεκδικεί τα εθνικά της δίκαια αξιοποιώντας κάθε συγκυρία. Για τη μοναδική μας διαφορά με την Τουρκία, την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Η θέση μας σταθερή για διευθέτηση στο δικαστήριο της Χάγης με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Ανάγκη να επανενωθούν τα γλυπτά του Παρθενώνα με τα αδέλφια τους στο Μουσείο της Ακρόπολης» συμπλήρωσε.

Ραγδαία ψηφιοποίηση

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι μέχρι το 2027 θα πρέπει το 90% των 4.500 διοικητικών διαδικασιών του δημοσίου θα πρέπει να έχει ψηφιοποιηθεί. Ψηφιοποιούνται επίσης όλα τα κρατικά αρχεία, υποθηκοφυλακεία, δικαστήρια, πολεοδομίες, νοσοκομεία, Κτηματολόγιο (ολοκληρώνεται το 2025).

«Προοδευτική δύναμη είναι αυτή που είναι χρήσιμη για τον τόπο και τους πολίτες»

«Τη δέσμευσή μας ότι κανείς δεν μένει πίσω να την εφαρμόσουμε στην πράξη. Θα εφαρμόσουμε όλα τα εθνικά σχέδια. Και πρωτοβουλίες που αφορούν την ενεργό γήρανση. Θα αντιμετωπίσουμε την πρόκληση του δημογραφικού που πρέπει να αναχθεί σε απόλυτη εθνική προτεραιότητα. Όταν μιλάμε για δικαιώματα δεν θέλω να ξεχνάμε τη Θράκη. Η ισονομία και ισοπολιτεία αποτελούν κεκτημένο, αλλά πρέπει να αποκτήσουν πλήρες περιεχόμενο. Οι Έλληνες μουσουλμάνοι να γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να χρειάζονται ξένους προστάτες που με τις πράξεις τους θέλουν να διχάσουν και όχι να ενώσουν. Δεν είμαστε στους καιρούς των απατηλών φωνών, των υποσχέσεων δίχως αντίκρισμα . Στο ίδιο παρελθόν ανήκουν και οι τεχνητοί διαχωρισμοί. Δεν ξέρω αν είναι αριστερό ή δεξιό το gov.gr, ούτε οι ελαφρύνσεις από φόρους, η διδασκαλία ξένης γλώσσας στα νηπιαγωγεία. Πρώτο δίλημμα το πρόοδος - οπισθοχώρηση. Η προοδευτική δύναμη είναι αυτή που είναι χρήσιμη για τον τόπο και τους πολίτες. Στην αρχή αυτής της νέας θητείας δεν θα υποσχεθώ θαύματα, μόνο επιμονή, σκληρή δουλειά, να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να τα διορθώνουμε. Κι όμως γίνεται απάντησε η πρώτη τετραετία. Έτσι θα συνεχίσουμε με οδηγό αυτόν τον πολυδύναμο εκσυγχρονισμό που θα σφραγίζει κάθε πεδίο και ανοίγοντας καινούργιους δρόμους. Στόχος το 2027 να έχουμε οικοδομήσει μία Ελλάδα, όπου οι ατομικές φιλοδοξίες θα συμβαδίζουν με τη συλλογική πρόοδο. Αυτό το μήνυμα των πολιτών για ενότητα και αλήθεια πρέπει να φτάσει και στη Βουλή. Είναι πολυκομματική, δεν πρέπει να αναδειχθεί και σε πολυτάραχη. Η εποχή της ακρότητας και της χυδαιότητας ανήκει στο χθες. Αν κάποιοι δεν είναι διατεθειμένοι να συντελέσουν σε αυτή την προσπάθεια, ζητώ να μην την εμποδίσουν. Όλοι να σεβόμαστε τον όρκο μας και τους κανόνες. Η ευθύνη να ανταποκριθούμε είναι βαριά, απαντώντας με συνέπεια στα καθήκοντά μας. Σήμερα είμαστε σε μια νέα αφετηρία με τους πολίτες να περιμένουν από όλους δημιουργία. Είμαστε αντίπαλοι, δεν είμαστε εχθροί. Αυτή είναι η πεμπτουσία του κοινοβουλευτικού διαλόγου. Αυτή την επιθυμία για σύνθεση αποτυπώνουν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που σας καλώ να υπερψηφίσετε» κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Oμιλία Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στη συζήτηση για τις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης

Η συζήτηση στη Βουλή

Tι έπεται

Μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό αναμένεται μια σειρά ομιλιών εισηγητών όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων και, κατόπιν, οι τοποθετήσεις των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων, εφόσον το επιθυμούν.

Στο πλαίσιο της τριήμερης συζήτησης θα τοποθετηθούν υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί, υφυπουργοί, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων και βουλευτές, με τους τελευταίους, να εντάσσονται σε κύκλους ομιλητών κατ΄ αναλογία της δύναμης των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Το χρονοδιάγραμμα των προγραμματικών δηλώσεων:

  • Πέμπτη, 06/07/2023

17:00 (ολομέλεια) Ανάγνωση και συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων κυβέρνησης (ομιλίες πρωθυπουργού και αρχηγών κομμάτων)

  • Παρασκευή, 07/07/2023

09:00 (ολομέλεια) Συνέχιση της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων κυβέρνησης

  • Σάββατο, 08/07/2023

09:00 (ολομέλεια) Συνέχιση της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων κυβέρνησης και ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση. (κλείσιμο συζήτησης με ομιλίες πρωθυπουργού και αρχηγών κομμάτων με αντίστροφη σειρά)

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΣΥΡΙΖΑ:Τεράστιες οι ελλείψ​εις στο ΕΚΑΒ - Να ανακοινώσει προσλήψεις σήμερα ο κ. Μητσοτάκης

Il Foglio: Μακάρι να καταλήξουμε σαν την Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Τι αλλάζει στην ψηφιακή κάρτα εργασίας - Καταργείται το πέναλτι 30% στους συνταξιούχους που εργάζονται

gazzetta
gazzetta reader insider insider