Στην απλοποίηση του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», αλλά και του τρόπου εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας αναμένεται να προχωρήσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έως το φθινόπωρο.
Ήδη ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει ξεκινήσει ένα κύκλο επαφών με κοινωνικούς εταίρους και θεσμικούς παράγοντες της επιχειρηματικής δραστηριότητας, προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα που υπάρχουν στην εφαρμογή της. Για την ώρα η κάρτα εφαρμόζεται σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ και ασφαλιστικές εταιρείες.
Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου, αναμένονται σημαντικές αλλαγές στο μέτρο της Ψηφιακής Κάρτας καθώς και παροχή κινήτρων για την εφαρμογή του από τις επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα προωθείται η κατάργηση της ανάρτησης στην «ΕΡΓΑΝΗ» μιας σειράς εντύπων, μεταξύ των οποίων και της προαναγγελίας των υπερωριών, ως κίνητρο για τις μικρές επιχειρήσεις που υιοθετούν την ψηφιακή κάρτα. Στόχος είναι η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, δεδομένου ότι μέσω της ψηφιακής κάρτας το πραγματικό ωράριο των μισθωτών θα απεικονίζεται σε πραγματικό χρόνο στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».
Επίσης ο νέος υπουργός καλείται να υλοποιήσει την πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας και σε άλλους κλάδους της οικονομίας. Άμεσα, θα πρέπει να επεκταθεί η εφαρμογή της σε όλες τις ΔΕΚΟ και τη βιομηχανία.
Τέλος το πέναλτι 30% στους συνταξιούχους που εργάζονται
Ακόμη ένα θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, είναι εκείνο της κατάργησης του πέναλτι 30% στους συνταξιούχους που εργάζονται.
Στο νομοσχέδιο -σκούπα που αναμένεται να καταθέσει το υπουργείο Εργασίας εντός του καλοκαιριού, πρόκειται να περιληφθεί, σύμφωνα με πληροφορίες και μια νέα διάταξη για τους εργαζόμενους συνταξιούχους που προβλέπει:
- κατάργηση της ποινής 30% από τη σύνταξη
- μεταφορά του «πέναλτι» στο εισόδημα που αποκτούν οι συνταξιούχοι όταν απασχολούνται και το δηλώνουν στον ΕΦΚΑ.
Μέχρι πρόσφατα το βασικό σενάριο προέβλεπε αναλογικότερη περικοπή της σύνταξης του 30% για τους συνταξιούχους που εργάζονται, ανάλογα με τις ημέρες απασχόλησης και το ύψος του μισθού, προκειμένου να παταχθεί η μαύρη εργασία και η φοροδιαφυγή.
Ωστόσο, πλέον μελετάται η παντελής κατάργηση της περικοπής και η αντίστοιχη καταβολή ενός ποσοστού -πιθανότατα 10-15%- από την αμοιβή που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι από την εργασία τους, το οποίο θα εισπράττει ο ΕΦΚΑ.
Με το νέο καθεστώς θα υπάρχει αισθητά μικρότερο πέναλτι στους εργαζόμενους συνταξιούχους σε σχέση με το 30% που ισχύει σήμερα, καθώς η σύνταξη θα αποδίδεται στο 100%, ενώ θα υπάρχει ένας μικρός συντελεστής κράτησης στο εισόδημα από τη μισθωτή εργασία.
Για παράδειγμα, συνταξιούχος με σύνταξη 1.000 ευρώ που απασχολείται και παίρνει μισθό 600 ευρώ το μήνα, με το ισχύον σύστημα έχει ποινή 30% στη σύνταξη, η οποία μειώνεται κατά 300 ευρώ και του απομένουν 700 ευρώ. Με το νέο σύστημα, η σύνταξη δεν θα έχει ποινή, αλλά θα επιβάλλεται κράτηση 10% στα 600 ευρώ του μισθού του, άρα θα έχει συνολική μείωση 60 ευρώ και όχι 300 ευρώ.