Πιο «αισιόδοξος» από ποτέ, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την αγορά των F-16 από τις ΗΠΑ σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και μετά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, επισημαίνοντας πως δεν σκοπεύει να τα χρησιμοποιήσει εναντίον της Ελλάδας.
Όπως είπε, η Τουρκία σκοπεύει να αποκτήσει περισσότερους φίλους παρά εχθρούς στο μέλλον και αναφέρθηκε στην προοπτική αγοράς των F-16 από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Anadolu.
«Ελπίζουμε ότι θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Είμαι πιο αισιόδοξος από ποτέ» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε χρησιμοποιήσει ποτέ τα F-16 μας εναντίον της Ελλάδας και δεν σκοπεύουμε να τα χρησιμοποιήσουμε ενάντια στην Ελλάδα που προχωρά».
Για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Το τουρκικό κοινοβούλιο θα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ «το συντομότερο δυνατό», αλλά όχι πριν από τον Οκτώβριο στην καλύτερη περίπτωση, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Υπάρχει μια δίμηνη διακοπή των εργασιών της Βουλής (και) υπάρχουν πολλές διεθνείς συμφωνίες προς εξέταση, πολλές νομοθετικές προτάσεις που πρέπει να συζητηθούν με ιεράρχηση βάσει της σπουδαιότητάς τους», τόνισε ο Ερντογάν, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο της επικύρωσης τον Οκτώβριο.
«Αλλά σκοπεύουμε να το ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατό», ανέφερε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.
Παράλληλα τόνισε ότι αναμένει από τη Σουηδία να λάβει συγκεκριμένα μέτρα κατά της τρομοκρατίας με βάση τη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για να δώσει η Άγκυρα το πράσινο φως στην επικύρωση της ένταξης της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ.
Για τη συμφωνία για τα σιτηρά
Όσον αφορά τη συμφωνία για τα σιτηρά, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «Ο κ. Ζελένσκι τάσσεται υπέρ της συνέχισης της πρωτοβουλίας και ο κ. Πούτιν έχει κάνει κάποιες προτάσεις. Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις προτάσεις, εργαζόμαστε με τρόπο ώστε να βρεθεί λύση» και συνέχισε:
«Εάν οι δύο πλευρές (Ρωσία-Ουκρανία) μας προτείνουν ή μας δεχτούν να ενεργήσουμε ως μεσολαβητές, θα δεχθούμε ευχαρίστως μια τέτοια μεσολάβηση».
Πηγή: skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ