Τελευταία ενημέρωση: 20:59
Τη θέση της Ελλάδας για «ανοιχτούς διαύλους και σχέση εμπιστοσύνης με την Τουρκία» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον απόηχο της συνάντησης που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του NATO στο Βίλνιους της Λιθουανίας.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός είπε πως η χθεσινή συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο έγινε σε θετικό κλίμα και είπε πως αποτέλεσε μια επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά από 4 δύσκολα χρόνια.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η Τουρκία φαίνεται να είναι έτοιμη για μια στροφή στη συνολική της εξωτερική πολιτική. «Η Ελλάδα μόνο ωφελημένη μπορεί να βγει από αυτή τη στροφή» συμπλήρωσε ο ίδιος.
«Ο μεγάλος στόχος είναι να λύσουμε τον πυρήνα των διαφορών μας η οποία είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Έχουμε κι άλλα προβλήματα όπως το μεταναστευτικό, αλλά θα πρέπει να τα διερευνήσουμε στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας. Εφόσον το συμφωνήσουμε, να πάμε στη Χάγη, δεν μπορεί να γίνει από τη μία στιγμή στην άλλη. Αλλά ακόμη κι αν δεν το πετύχουμε, η διατήρηση του θετικού κλίματος είναι σημαντική» σημείωσε.
Σε ερώτηση για το κατά πόσο κοντά βρίσκονται Ελλάδα και Τουρκία για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «η συζήτηση είναι πρόωρη. Θέλουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και σχέσεις εμπιστοσύνης. Δεν είμαστε αφελείς, αλλά οφείλουμε και οι δύο μέσα στην αρχή μίας νέας κυβερνητικής θητείας να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο».
«Είναι προς όφελος της Ελλάδας να λύσει τα θέματα με την Τουρκία. Πρέπει να πω πως οποιαδήποτε συμφωνία τέτοιου τύπου, φέρνει ενδεχομένως υποχωρήσεις στη διαπραγμάτευση. Η Τουρκία ήταν πολύ επιθετική τα τελευταία 4 χρόνια, ειδικά το καλοκαίρι του 2020, όταν φτάσαμε σε σημείο απόλυτης πολεμικής ετοιμότητας. Μπορεί ωστόσο να μην μπορέσουμε να φτάσουμε σε σημείο διαπραγμάτευσης» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Για τα αμερικανικά F-16 στην Τουρκία
Σχολιάζοντας το «σήμα» των ΗΠΑ για την αποστολή των μαχητικών αεροσκαφών στην Άγκυρα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως είναι μια συζήτηση στην οποία η Ελλάδα εμπλέκεται δια της πλαγίας οδού. Ακόμα, είπε πως μια ενδεχόμενη έγκριση του Κογκρέσου για την αποστολή των μαχητικών στην Τουρκία δεν θα πρέπει να απειλεί τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Ακόμα, είπε πως σύντομα «θα έχουμε καλές ειδήσεις» σε ότι έχει να κάνει με τη στήριξη των εξοπλιστικών προγραμμάτων από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα.
«Πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα» ανέφερε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών και φρεγατών που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα.
Για τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ
Αναφερόμενος στο αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τις ενταξιακές συζητήσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε «πως εκεί εμπλεκόμαστε».
Για τη στάση της Ευρώπης υπενθύμισε ότι υπάρχουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού συμβουλίου με δύο δρόμους. «Ελπίζουμε αυτή η συζήτηση να έχει περιεχόμενο. Εκεί είμαστε στο τραπέζι, είναι και η Λευκωσία. Εκεί η υποχρέωση της Τουρκίας να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όχι με αφετηρία τη λύση των δύο κρατών, είναι κάτι που πρέπει να το θέσουμε στα υπόψη μας», συμπλήρωσε.
Σε ότι αφορά το θέμα της Ροδόπης είπε ότι το έθεσε στον Ταγίπ Ερντογάν και σημείωσε πως η ερμηνεία της Λοζάνης δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. «Αυτό το ζήτημα αφορά την Ελλάδα. Οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας είναι δικοί μας Ευρωπαίοι πολίτες», ανέφερε.
«Η Ελλάδα είναι έτοιμη για ένα άλμα εκσυχγρονισμού»
Μιλώντας για την εγχώρια πολιτική σκηνή και για το τοπίο που έχει διαμορφωθεί μετά από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως «είναι πρωτοφανές το πρώτο κόμμα να απέχει τόσο από το δεύτερο κόμμα. Είναι επιτυχία της νέας Νέας Δημοκρατίας για τα στελέχη που ενσωμάτωσε και τη στήριξαν. Η Ελλάδα είναι έτοιμη για ένα άλμα εκσυγχρονισμού».
Έφιππη και πανεπιστημιακή αστυνομία
Κάνοντας αναφορά για την πρόταση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νότη Μηταράκη, σχετικά με την έφιππη αστυνομία, ο πρωθυπουργός είπε πως «έκρινα ότι δεν είναι κάτι που χρειαζόμαστε».
Για την πανεπιστημιακή αστυνομία, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως αυτή δεν καταργείται. «Η κατάσταση με τη βία στα πανεπιστήμια είναι πολύ καλύτερη από αυτή που ήταν πριν από 4 χρόνια». «Η πανεπιστημιακή αστυνομία λειτουργεί επικουρικά, έχει περιορισμούς σε αυτά που μπορεί να κάνει. Είναι ένας συμπληρωματικός θεσμός» πρόσθεσε.
Τα μηνύματα στο υπουργικό συμβούλιο
Μιλώντας για τη στήριξη προς τους υπουργούς της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός είπε πως «έχω εμπιστοσύνη στους υπουργούς μου».
Αναφερόμενος στους γενικούς γραμματείς της κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την τοποθέτηση γγ ως μελών του υπουργικού συμβουλίου στην τωρινή κυβέρνηση.
. Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι οι γενικοί γραμματείς διορίζονται από τον ίδιο και είναι ικανοποιημένος από τις επιλογές που είχαν γίνει, ενώ κάποιοι αναβαθμίστηκαν και έγιναν υφυπουργοί αν και προέρχονταν από την δημόσια διοίκηση. «Έχουμε ήδη ψηφίσει έναν νόμο για τον τρόπο που επιλέγονται οι διοικήσεις στην ευρύτερη κρατική μηχανή. Θέλουμε μια διαδικασία η οποία να βάζει αντικειμενικά κριτήρια και μια συνέντευξη, ώστε να επιλέγεται ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.Το στοίχημα μου είναι να βγει η δουλειά» ανέφερε και τόνισε πως «εμείς δεν πήραμε 41% στις εκλογές επειδή βολέψαμε ανθρώπους».
Για την παραίτηση Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ
Μιλώντας για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα ήταν «αναμενόμενη».
Σχολιάζοντας τις διεργασίες για τον επόμενο πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος είπε πως «δεν έχω προτίμηση».
«Θα φανεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σταθεί χωρίς μία ισχυρή προσωπικότητα όπως αυτή του κ. Τσίπρα. Η προτίμησή μου δεν είναι σε πρόσωπα, είναι στην άρθρωση ενός τεκμηριωμένου πολιτικού λόγου και με ευπρέπεια. Τα πρώτα δείγματα γραφής σε αυτό στη Βουλή ήταν θετικά. Μερικές φορές η κανονικότητα είναι ευκαιρία για τη χώρα. Το να είναι τα πράγματα βαρετά είναι ένδειξη προόδου και όχι οπισθοδρόμησης μερικές φορές», ανέφερε.
ΠΑΣΟΚ και ψήφος των αποδήμων
Μιλώντας για το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη στάση του κόμματος επί της ψήφου των αποδήμων, λέγοντας πως «θεωρώ αδιανόητο το ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα ψηφίσει την εν λόγω ρύθμιση».
Σχολιάζοντας ευρύτερα τις εξελίξεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «είμαι ο τελευταίος που πρέπει να πει τι θα γίνει στην αντιπολίτευση. Εγώ εκλέχθηκα σε μία διαδικασία ανοιχτής βάσης κόντρα στα προγνωστικά».
Για Κασιδιάρη και όριο εισόδου στη Βουλή
Μιλώντας για το εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να φέρει νομοθετική ρύθμιση ώστε να αποτρέψει τον κόμμα του καταδικασμένου για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, Κασιδιάρη, στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «θα εξετάσουμε τις επιλογές που μας δίνει το Σύνταγμα.
Σχετικά με το σενάριο για αύξηση του ορίου εισόδου κομμάτων στη Βουλή στο 5%, ο πρωθυπουργός είπε πως «δεν είναι κάτι που το εξετάζουμε αυτή τη στιγμή». «Δεν είναι κάτι που το βλέπω να συμβαίνει. Η ίδια η πολιτική ζωή θα κρίνει κόμματα και κομματίδια. Δεν θεωρώ πως είναι αυτή η απάντηση» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Για τη φοροδιαφυγή
Μιλώντας για το θέμα της φοροδιαφυγής και σχολιάζοντας τα όσα είχε πει προεκλογικά για το ζήτημα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως αποτελεί «δέσμευσή μας η αντιμετώπισή της. Είναι ύψιστη κοινωνική αδικία να επιμερίζονται το βάρος της φορολόγησης κάποιοι, όπως η μεσαία τάξη, ενώ άλλοι φοροδιαφεύγουν. Έχουμε τη βούληση στην πράξη. Έχουμε την τεχνογνωσία αλλά και περισσότερα εργαλεία για την πάταξη της φοροδιαφυγής».
Για την αντιμετώπιση της ακριβείας
Μιλώντας για τις πολιτικές της κυβέρνησης σχετικά με την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «ο πληθωρισμός ήταν παγκόσμιο φαινόμενο, στα τρόφιμα είναι επίμονος. Αποκτά πλέον χαρακτηριστικά με τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων. Ζητήματα ελέγχων, διαφάνειας, εκπτώσεων. Έχουμε έναν ενιαίο μηχανισμό ελέγχων. Το Καλάθι του Νοικοκυριού και το Market pass δούλεψαν και τα αντιγράφουν άλλες χώρες με καθυστέρηση ενός έτους».
Και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο. Στη Λετονία που ήμουν έχουν 20% πληθωρισμό. Είμαστε σε καλύτερη κατάσταση, αλλά δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε».
«Οι πολίτες θα μας κρίνουν για τη συνέπεια λόγων και έργων. Θα γίνουν και λάθη. Έχουμε φιλόδοξο σχέδιο, θα κριθούμε για την υλοποίησή του. Το σχέδιο αυτό έχει στόχους. Η διακυβέρνηση συνίσταται στην υλοποίηση του προγράμματος και στη διαχείριση εκτάκτων περιστατικών. Εγώ ο ίδιος είμαι αυστηρός με τον εαυτό μου. Οφείλουμε να μην είμαστε θύματα της γυάλινης σφαίρας και αν γίνονται λάθη να τα βλέπουμε και να τα διορθώνουμε», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν θα διεκδικήσει 3η τετραετία είπε ότι δεν είναι κάτι που το σκέφτεται αυτή τη στιγμή καθόλου. «Η πολιτική είναι αποτέλεσμα. Αυτή τη στιγμή το μέλημά μου είναι η δεύτερη τετραετία να είναι καλύτερη από την πρώτη και πιστεύω ότι σε μια οκταετία, θα μιλάμε για πραγματικά άλλη Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ