Η Κίνα καλείται να σταματήσει την παράκαμψη κυρώσεων του ΟΗΕ από τη Βόρεια Κορέα

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η Κίνα καλείται να σταματήσει την παράκαμψη κυρώσεων του ΟΗΕ από τη Βόρεια Κορέα
Η Βόρεια Κορέα υφίσταται από το 2006 διεθνείς κυρώσεις, που ενισχύθηκαν τρεις φορές το 2017.

Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ιαπωνία και άλλοι ζήτησαν τη «βοήθεια» της Κίνας για να εμποδίζεται η Βόρεια Κορέα να παρακάμπτει τις κυρώσεις του ΟΗΕ ως προς τον εφοδιασμό της με πετρέλαιο χρησιμοποιώντας τα κινεζικά χωρικά ύδατα, με επιστολή τους που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου χθες Παρασκευή.

Οι πρεσβευτές τους στον ΟΗΕ ζητούν στο κείμενο αυτό τη «βοήθεια» του κινέζου ομολόγου τους Τζανγκ Τζουν «για να σταματήσουν οι θαλάσσιες δραστηριότητες» της Βόρειας Κορέας «με σκοπό τη διαφυγή από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν με αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας» των Ηνωμένων Εθνών.

«Είμαστε ανήσυχοι ιδιαίτερα για την επανειλημμένη παρουσία δεξαμενόπλοιων» που ταυτοποιήθηκαν από ομάδα ειδικών του ΟΗΕ επιφορτισμένων με την παρακολούθηση της τήρησης των κυρώσεων καθώς «χρησιμοποιούν τα χωρικά σας ύδατα στον κόλπο της Σανσά ως καταφύγιο» καθώς μεταφέρουν «πετρελαϊκά προϊόντα που υπόκεινται σε κυρώσεις».

Το κείμενο υπογράφεται από τους πρεσβευτές στον ΟΗΕ της Αυστραλίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της ΕΕ, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νότιας Κορέας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

Στο έγγραφο διευκρινίζεται πως αποστέλλονται επίσης δορυφορικές φωτογραφίες που δείχνουν ότι «αυτές οι πρακτικές συνεχίζονταν εντός δικαιοδοσίας της Κίνας» το 2022 και το 2023.

«Επαναλαμβάνουμε το πρότερο αίτημά μας η Κίνα να επιθεωρεί πλοία για να εντοπίζονται στοιχεία για παράνομη εμπορία πετρελαιοειδών» και να τα «διώχνει» από τα χωρικά της ύδατα «το συντομότερο δυνατόν».

Η Βόρεια Κορέα υφίσταται από το 2006 διεθνείς κυρώσεις, που ενισχύθηκαν τρεις φορές το 2017.

Τα μέτρα που είχαν ληφθεί εκείνη τη χρονιά ομόφωνα από το Συμβούλιο Ασφαλείας είχαν σκοπό να υποχρεωθεί η Πιονγκγιάνγκ να τερματίσει τα προγράμματά της για την κατασκευή πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων και προέβλεπαν ιδίως περιορισμούς στις εισαγωγές πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα.

Όμως μετά το 2017 το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπόρεσε να υιοθετήσει ξανά ενιαία στάση.

Τον Μάιο του 2022, η Κίνα και η Ρωσία πρόβαλαν βέτο σε σχέδιο απόφασης που προέβλεπε επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας κι έκτοτε δεν έχει υιοθετηθεί ούτε απόφαση, ούτε ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων της, παρότι οι οπλικές δοκιμές της έχουν πολλαπλασιαστεί και συνεχίζονται — νωρίτερα σήμερα, το νοτιοκορεατικό γενικό επιτελείο ανακοίνωσε πως εκτοξεύθηκαν πύραυλοι κρουζ.

Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα το Πεκίνο και τη Μόσχα πως υψώνουν «ασπίδα» για να προστατεύουν την Πιονγκγιάνγκ, ότι την ενθαρρύνουν να συνεχίζει τις οπλικές δοκιμές εμποδίζοντας την ενωμένη αντίδραση του ΣΑ.

«Είναι απαραίτητο η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, να στείλει σθεναρό και ενωμένο μήνυμα το οποίο θα λέει ότι η Βόρεια Κορέα πρέπει να απέχει από προκλήσεις, να σέβεται τις υποχρεώσεις της» που απορρέουν από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και να δεσμευτεί στην «πλήρη, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου», καταλήγει η επιστολή που επιδόθηκε στον κινέζο πρεσβευτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider