Η Βουλγαρία θα προμηθεύσει την Ουκρανία με περίπου 100 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, σηματοδοτώντας μια στροφή στην πολιτική της όσον αφορά την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στη χώρα για να βοηθήσει τη μάχη του Κιέβου κατά της ρωσικής εισβολής.
Το κοινοβούλιο της Σόφιας ενέκρινε αργά την Παρασκευή με 148 ψήφους υπέρ και 52 κατά την πρόταση της κυβέρνησης να γίνει η πρώτη αποστολή βαρέος στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου, μετέδωσε το Reuters.
«Αυτός ο εξοπλισμός δεν είναι πλέον απαραίτητος για τις ανάγκες της Βουλγαρίας και μπορεί να αποτελέσει σοβαρή υποστήριξη για την Ουκρανία στη μάχη της για τη διατήρηση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μετά την αδικαιολόγητη και απρόκλητη ρωσική επίθεση», αναφέρεται στην απόφαση του Κοινοβουλίου.
Τα σοβιετικής κατασκευής τεθωρακισμένα οχήματα παραδόθηκαν τη δεκαετία του 1980 στη Βουλγαρία, τότε σύμμαχο της Σοβιετικής Ένωσης στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας.
Η Βουλγαρία, η οποία προσχώρησε στο ΝΑΤΟ το 2004, διατηρεί ακόμη αποθέματα όπλων σοβιετικής σχεδίασης και διαθέτει πολυάριθμα εργοστάσια που κατασκευάζουν πυρομαχικά γι' αυτά.
H «στροφή» στη Δύση
Αν και το κοινοβούλιο ενέκρινε επί της αρχής στα τέλη του περασμένου έτους την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, άφησε την απόφαση σχετικά με τις παραμέτρους της βοήθειας αυτής στην εκτελεστική εξουσία.
Οι άμεσες προμήθειες όπλων στο Κίεβο απορρίφθηκαν από τις προηγούμενες προσωρινές κυβερνήσεις που είχαν διοριστεί από τον πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, που είναι συμπαθής προς τη Ρωσία και δήλωσε πρόσφατα ότι το Κίεβο είναι υπεύθυνο για τον πόλεμο.
Αλλά η νέα φιλοδυτική κυβέρνηση αποφάσισε τώρα να στείλει τα τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία μαζί με οπλισμό και ανταλλακτικά. «Πρέπει να δώσουμε τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού στην Ουκρανία επειδή οι Ουκρανοί πολεμούν όχι μόνο για την ελευθερία τους αλλά και για τη δική μας» δήλωσε ο φιλελεύθερος βουλευτής, Ιβαΐλο Μίρτσεφ.
Η απόφαση προκάλεσε επικρίσεις από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τους φιλορώσους εθνικιστές του κόμματος Αναγέννηση που την καταψήφισαν.
«Δεν νομίζω ότι μπορούμε να βοηθήσουμε την Ουκρανία με στρατιωτικές αποφάσεις και αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού, αλλά μπορούμε να τη βοηθήσουμε ως διαμεσολαβητής ειρήνης, ως χώρα που έχει συγκεκριμένες σχέσεις και με τις δύο πλευρές» δήλωσε το Σάββατο ο αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Κρίστιαν Βιγκένιν.