Ο Πούτιν συμφώνησε να επισκεφτεί την Κίνα, στο πρώτο ταξίδι μετά το ένταλμα σύλληψής του

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Πούτιν συμφώνησε να επισκεφτεί την Κίνα, στο πρώτο ταξίδι μετά το ένταλμα σύλληψής του
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησε να πραγματοποιήσει το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψής του για φερόμενα εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησε να πραγματοποιήσει το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψής του για φερόμενα εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Το Κρεμλίνο προετοιμάζει την επίσκεψη του Πούτιν στην Κίνα για το φόρουμ της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» τον Οκτώβριο, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο τρία πρόσωπα με γνώση του θέματος, τα οποία ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Ο Πούτιν αποδέχτηκε την πρόσκληση του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ να παραστεί στην εκδήλωση, είπε μία από τις πηγές.

Ο Πούτιν δεν έχει εγκαταλείψει τη Ρωσία από τότε που το δικαστήριο της Χάγης ανακοίνωσε το ένταλμα τον Μάρτιο, αν και έχει επισκεφθεί τις ρωσικά κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας. Παρέλειψε τη σύνοδο κορυφής των BRICS στη Νότια Αφρική την περασμένη εβδομάδα, αφού η κυβέρνηση εκεί κατέστησε σαφές ότι θα έπρεπε να συμμορφωθεί με την εντολή σύλληψής του. Είπε επίσης στον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι ότι δεν θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής της G20 τον επόμενο μήνα, αν και η Ινδία δεν έχει συναινέσει στο ένταλμα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει νωρίτερα αυτό το μήνα ότι αναμένει να φιλοξενήσει τον Πούτιν για συνομιλίες τον Αύγουστο. Αντ'αυτού, ο Ερντογάν σχεδιάζει να ταξιδέψει στο Σότσι της Ρωσίας την επόμενη εβδομάδα για να συναντηθεί με τον ηγέτη του Κρεμλίνου.

Από την εισβολή στην Ουκρανία, ο Πούτιν έχει ταξιδέψει μόνο σε γειτονικές χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και στο Ιράν, το οποίο προμηθεύει drones στον ρωσικό στρατό.

Τελευταία φορά που ο Πούτιν επισκέφθηκε την Κίνα ήταν τον Φεβρουάριο του 2022 - λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν διατάξει την εισβολή - όταν παρευρέθηκε στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο και είχε συνομιλίες με τον Σι, στις οποίες οι δύο πλευρές δήλωσαν συνεργασία «χωρίς όρια».

Ο Σι ταξίδεψε στη Μόσχα τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από τότε που κέρδισε μια άνευ προηγουμένου τρίτη θητεία ως Κινέζος πρόεδρος, και είπε ότι ελπίζει ο Πούτιν να έρθει στην Κίνα πριν από το τέλος του έτους.

Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να επισκεφτεί μόνο χώρες όπου η υπηρεσία ασφαλείας του μπορεί να εγγυηθεί πλήρως την ασφάλειά του, και η Κίνα είναι ένα από αυτά τα μέρη, σύμφωνα με δύο από τις πηγές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τη μεγαλύτερη επιδρομή της Ρωσίας «από την άνοιξη» έζησε σήμερα το Κίεβο, σύμφωνα με τη στρατιωτική διοίκηση

gazzetta
gazzetta reader insider insider