* Του Θανάση Μαμάκου
Οι μεγάλες καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία που έπληξαν και τον τόπο μου τη Λάρισα, θέτουν εμφατικά το νέο μεγάλο διακύβευμα της εποχής μας, το οποίο δεν είναι άλλο από τον συγκερασμό της οικονομικής ανόδου και της προστασίας των κοινωνικών και περιβαλλοντικών ισορροπιών.
Πρώτιστο βέβαια μέλημα αυτή τη στιγμή είναι να επιστρέψει η ομαλότητα στην καθημερινότητα των πολιτών. Η γρήγορη αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών που έχουν υποστεί τα σπίτια, οι επιχειρήσεις, οι κτηνοτροφικές μονάδες, οι αγροτικές εκτάσεις απαιτεί συγκροτημένο σχέδιο, βιώσιμες πρακτικές λύσεις και πάνω από όλα μια δημοτική αρχή που έχει όραμα για την πόλη.
Ένα σχέδιο που θα δημιουργεί συνθήκες για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της Λάρισας
Η πρόταση μου βασίζεται σε δύο πυλώνες.
Ο πρώτος πυλώνας περιλαμβάνει 5 μέτρα για την διαχείριση υδρομετεωρολογικών καταστροφών:
- Προωθούμε καινοτόμες πρακτικές για τους αγρότες μας μέσω της προτεινόμενης Αντιδημαρχίας Κλιματικής Αλλαγής, η οποία ανάμεσα σε άλλα, θα έχει την αρμοδιότητα να συντροφεύει τον αγροτικό κόσμο σε αυτή την αναπτυξιακή μετάβαση που θεωρείται, πλέον, διεθνώς, επιβεβλημένη (συμβουλευτική, καθοδήγηση για χρηματοδοτήσεις κ.τ.λ).
- Προμηθευόμαστε σταθμόμετρα συστήνοντας επιστημονική ομάδα για την έγκαιρη πρόγνωση της ποσότητας και της ροής των υδάτων.
- Κατασκευάζουμε φράγματα από μεταλλικό πλέγμα για τον έλεγχο των φερτών υλικών.
- Αξιοποιούμε καινοτόμα αντιπλημμυρικά τοιχία για την ανάσχεση της πλημμύρας
- Προχωρούμε στα απαραίτητα κατασκευαστικά έργα για την αποθήκευση του νερού και την αύξηση της ικανότητας μεταφοράς του
Ο δεύτερος πυλώνας εμπεριέχει τις προϋποθέσεις που μπορούν να καταστήσουν την τοπική μας οικονομία ανταγωνιστικότερη και βιωσιμότερη:
- Βελτιωμένες παραγωγικές διαδικασίες που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα, όπως είναι η αξιοποίηση σύγχρονων μέσων αγροτικής βιοτεχνολογίας που μπορούν να συνεισφέρουν στη μείωση του κόστους παραγωγής και μεγιστοποίηση οφέλους. Στόχος μας η δημιουργία πρακτικών που θα θωρακίζουν τις καλλιέργειες μας απέναντι στην κλιματική μεταβολή καθώς και η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της γης με μελέτες για πιο πρόσφορες και ανθεκτικές καλλιέργειες.
- Ενίσχυση μιας λειτουργικής δημόσιας συγκοινωνίας με εισαγωγή οικονομικών, πράσινων και βιώσιμων μέσων (π.χ. τραμ, ηλεκτρικά λεωφορεία) η οποία θα συνδυάζεται αρμονικά με άλλα μέσα βιώσιμης κινητικότητας (π.χ. ποδήλατα). Αυτό θα επιφέρει τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της πόλης και θα συνεισφέρει στο να μην χάνονται τόσες εργατοώρες λόγω κυκλοφοριακής συμφόρησης.
- Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων.
Η Θεσσαλία γενικότερα και η Λάρισα ειδικότερα χρειάζεται ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για να αναγεννηθεί.
Με νέες, σύγχρονες, βιώσιμες επενδύσεις ώστε να δημιουργηθούν καλές θέσεις εργασίας. Και αυτό προϋποθέτει εκτός από δυναμικά μέτρα στήριξης από την Πολιτεία, ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που θα θέσει τη Λάρισα, την πόλη που βρίσκεται στο κέντρο της χώρας, στο επίκεντρο της ανταγωνιστικότητας.
* Ο Θανάσης Μαμάκος είναι υποψήφιος δήμαρχος Λάρισας