Θεμιστοκλέους: Το ΕΣΥ είναι ο πιο παραγωγικός εργοδότης

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Θεμιστοκλέους: Το ΕΣΥ είναι ο πιο παραγωγικός εργοδότης
Συνολικά, 326.000 άτομα υπηρετούν στο ΕΣΥ σήμερα, εξυπηρετώντας καθημερινά 100.000 πολίτες, που επισκέπτονται τις δομές του.

Συνολικά, 326.000 άτομα υπηρετούν στο ΕΣΥ σήμερα, εξυπηρετώντας καθημερινά 100.000 πολίτες, που επισκέπτονται τις δομές του. Από αυτούς, οι 12.500 απευθύνονται στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων, 65.000 επισκέπτονται τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και 3.500 ασθενείς χειρουργούνται καθημερινά.

Τα παραπάνω στοιχεία ανέφερε ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Μάριος Θεμιστοκλέους, από το βήμα του συνεδρίου «The Future of Healthcare in Greece», δηλώνοντας ότι «το ΕΣΥ είναι ο παραγωγικός εργοδότης της χώρας».

Ο κ. Θεμιστοκλέους επεσήμανε ότι το δημόσιο σύστημα υγείας διαχειρίστηκε μια από τις μεγαλύτερες υγειονομικές κρίσεις του αιώνα, την πανδημία Covid 19, χωρίς να καταρρεύσει, σε αντίθεση με άλλα συστήματα υγείας με μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Μόνο για τον εμβολιασμό, εξυπηρετήθηκαν 8.000.000 πολίτες από τρεις φορές. Δηλαδή πραγματοποιήθηκαν 22 εκατ. επισκέψεις σε μονάδες του ΕΣΥ, σε όλη τη χώρα, χωρίς προβλήματα.

Όπως σημείωσε ο Υφυπουργός, ο ιδιωτικός τομέας με τις δομές του συμμετέχει στην εξυπηρέτηση των πολιτών, όμως τον κύριο όγκο και τις επιπλοκές τις διαχειρίζεται το ΕΣΥ.

Ωστόσο, αναγνώρισε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ήδη 40 ετών, έχει προβλήματα και είναι η ώρα να αλλάξει, καθιερώνοντας τρία νέα χαρακτηριστικά: μικρότερα και πιο εξειδικευμένα τμήματα, εξατομικευμένες θεραπείες, και ασθενοκεντρική προσέγγιση.

Αντιμετώπιση παθογενειών

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, κατά τη διαδικασία αλλαγής, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αρκετές παθογένειες, σε 5 άξονες:

1. Θα πρέπει το ΕΣΥ να συμπεριλάβει και τον ιδιωτικό τομέα σε οργανωτικό και διοικητικό επίπεδο.

2. Ελλείψεις και κατανομή προσωπικού: Υπάρχει έλλειψη σε ειδικότητες και αυτό δεν είναι εγχώριο, είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα. Λείπουν αναισθησιολόγοι, παθολόγοι, ακτινολόγοι. Παρατηρείται υψηλή παρουσία νοσηλευτών σε κάποια νοσοκομεία και πολύ χαμηλή σε άλλα, όπως στην Αττική.

«Ο πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει 10.000 προσλήψεις, με τις περισσότερες εντός του 2024, αλλά θα πρέπει να γίνει και ανακατάταξη των αναγκών», σημείωσε ο Υφυπουργός.

Παράλληλα, τόνισε ότι η χώρα μας δεν έχει καλή γεωγραφική κατανομή στα νοσοκομεία και υπάρχει έλλειψη κλινών Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν ισχύουν οι φήμες περί κλεισίματος νοσοκομείων.

3. Κτιριακή αναβάθμιση. Θα χρησιμοποιηθεί 1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και χρήματα από δωρεές. Έχουν προγραμματιστεί κτιριακές παρεμβάσεις σε περίπου 80 νοσοκομεία.

4. Τεχνολογικός εξοπλισμός: Όλα τα νοσοκομεία εντός των επόμενων δύο χρόνων θα αναβαθμιστούν ψηφιακά και θα επικοινωνούν μεταξύ τους, ώστε οι επαγγελματίες υγείας και οι ασθενείς να μην ταλαιπωρούνται. Επίσης, αλλάζει η λίστα χειρουργείων, με ψηφιοποίηση.

5. Αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, από τις νοσοκομειακές λοιμώξεις, τη διάρθρωση υπηρεσιών μέσα στο νοσοκομείο, τις αναμονές κ.ά. «Ο τομέας αυτός δεν έχει γρήγορες νίκες για να αντιληφθεί ο πολίτης την αλλαγή, ωστόσο είναι ένας τομέας που κρίνει το επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρουμε στον πολίτη», κατέληξε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γρίπη: Πώς θα γίνει ο αντιγριπικός εμβολιασμός – Σε ποιους χορηγείται το εμβόλιο δωρεάν

Υπ. Υγείας: Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: 9 τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider