Παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση και την ενίσχυση του θεσμού του προσωπικού γιατρού θα συζητηθούν κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου, που θα διεξαχθεί υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Την εισήγηση θα κάνει η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία θα παρουσιάσει τη δεύτερη φάση του προγράμματος, με τη θέσπιση οικονομικών κινήτρων για προσωπικούς γιατρούς που θα ενημερώσουν τους πολίτες για την ανάγκη πρόληψης και τον προσυμπτωματικό έλεγχο.
Σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Υπουργό, οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, οι οποίες έχουν ανακοινωθεί και βρίσκονται σε εκκρεμότητα (για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, για καρδιαγγειακά νοσήματα, για καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά και καρκίνο του πνεύμονα και του δέρματος) αναμένεται να ξεκινήσουν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
Στα σχέδια του υπουργείου Υγείας είναι τα προγράμματα αυτά να συνδεθούν με τον Προσωπικό γιατρό, παρέχοντας οικονομικά κίνητρα στους γιατρούς που θα παροτρύνουν τους πολίτες προς αυτήν την κατεύθυνση.
Με την παρέμβαση αυτή το υπουργείο Υγείας επιδιώκει αφενός να καταστήσει το σύστημα πιο ελκυστικό για τους γιατρούς, αφετέρου να ευαισθητοποιήσει περισσότερο τους πολίτες αναφορικά με την πρόληψη, μέσω των προσυμπτωματικών ελέγχων. Στόχος είναι να υποβάλλεται σε προσυμπτωματικό έλεγχο το 75% του πληθυσμού ευθύνης του κάθε γιατρού.
Ήδη, με το πρόγραμμα ελέγχου για καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά», έχουν υποβληθεί σε ψηφιακή μαστογραφία περισσότερες από 400.000 γυναίκες, εκ των οποίων περισσότερες από 15.000 διαγνώστηκαν με ευρήματα που έχρηζαν περαιτέρω έλεγχο.
Με το βλέμμα στη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας
Η πλήρης λειτουργία του θεσμού του προσωπικού γιατρού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), η οποία αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.
Στο θέμα αναφέρθηκε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας από το βήμα του συνεδρίου Health IT, την Τρίτη (17/10), τονίζοντας ότι η μεγάλη δυσκολία που αντιμετώπισε η χώρα στην προσπάθειά της να αναμορφώσει την ΠΦΥ, από τη δεκαετία του 1980, οφείλεται στις παγιωμένες αντιλήψεις για ένα νοσοκομειοκεντρικό σύστημα υγείας και με την πάγια εστίαση στα δομικά και όχι στα λειτουργικά προβλήματα του συστήματος. Η κ. Αγαπηδάκη εκτίμησε ότι η χώρα έχει πολύ δρόμο να διανύσει, σημειώνοντας ότι η πρώτη σημαντική προσπάθεια που απέφερε καρπούς στον τομέα της ΠΦΥ έγινε από τον Μάριο Θεσμιστοκλέους και την ομάδα του, με το πρόγραμμα εμβολιασμού εν μέσω πανδημίας. Η προσπάθεια αυτή συμπληρώθηκε από τον προσωπικό γιατρό, στον οποίο σήμερα είναι εγγεγραμμένοι χιλιάδες πολίτες.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, εντάχθηκαν πολλοί γιατροί στον θεσμό, εντούτοις δεν επαρκούν για να καλύψουν το σύνολο του πληθυσμού, με το πρόβλημα να εντοπίζεται κυρίως στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η Κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή υπάρχουν συνολικά 4.901.546 εγγεγραμμένοι πολίτες στο σύστημα. Όσον αφορά στους γιατρούς, συνολικά, 3.435 συμμετέχουν στο θεσμό, εκ των οποίων οι 2.224 είναι του Δημόσιου Συστήματος ΠΦΥ και οι 1.211 προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του υπουργείου, για την πλήρη εφαρμογή του θεσμού απαιτούνται 5.000 προσωπικοί γιατροί.
Η Αναπληρώτρια Υπουργός αναφέρθηκε και στην ανάγκη εκπόνησης πολιτικών με βάση την επιστημονική τεκμηρίωση, καθώς και στη συνεργασία με το Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αθήνα, συνεργασία η οποία -όπως χαρακτηριστικά είπε- θα παρέχει στη χώρα μας τεκμηρίωση και καλές πρακτικές από άλλες χώρες. Παράλληλα, τόνισε ότι η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ θα διασυνδέσει τη Δημόσια Υγεία με την Πρωτοβάθμια, ενώ δρομολογούνται και παρεμβάσεις στις σπουδές των επαγγελμάτων υγείας, σε προπτυχιακό επίπεδο, ούτως ώστε να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις του σημερινού κόσμου (μεταδιδόμενα και μη μεταδιδόμενα νοσήματα, κλιματική κρίση κ.ά.).
Photo: Shutterstock