Οι Άραβες ηγέτες που έλαβαν μέρος στην Σύνοδο για την Ειρήνη στην Λωρίδα της Γάζας καταδίκασαν τον βομβαρδισμό της Γάζας από το Ισραήλ, την ίδια στιγμή που οι Ευρωπαίοι τόνισαν πως θα πρέπει να στηθεί ασπίδα προστασίας για τους πολίτες. Ωστόσο, χωρίς τη συμμετοχή του Ισραήλ και των υψηλόβαθμων αμερικανών στελεχών, η Σύνοδος ήταν αναπόφευκτο να μην καταλήξει σε καμία χειροπιαστή απόφαση.
Η Αίγυπτος που ανέλαβε την πρωτοβουλία να συγκαλέσει τη Σύνοδο, την πρώτη σημαντική διπλωματική προσπάθεια για την επίτευξη εκεχειρίας και για την προστασία των αμάχων, διαμέσω του Αιγύπτιου πρόεδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, εξέφρασε την ελπίδα πως οι συμμετέχοντες θα έκαναν έκκληση για ειρήνη και θα έκαναν ακόμα πιο έντονες προσπάθειες προς την εξέρευση μίας λύσης για το σημαντικό και μακρόχρονο πρόβλημα της Παλαιστίνης.
Ωστόσο η Σύνοδος ολοκληρώθηκε χωρίς τους ηγέτες και τους ξένουν πρωθυπουργόυς να συμφωνούν σε ένα κοινό ανακοινωθέν, δύο εβδομάδες μετά το ξεκίνημα του σύρραξης που έχει σκοτώσει χιλιάδες και έχει προκαλέσει μία ανθρωπιστική καταστροφή στον θύλακα της Γάζας όπου ζουν 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι.
Διπλωμάτες που παρευρέθηκαν στις συνομιλίες δεν ήταν αισιόδοξοι για την επίτευξη μίας λύσης, με το Ισραήλ να προετοιμάζεται για μία χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, η οποία έχει ως στόχο να «εξαφανίσει» την οργάνωση της Χαμάς που εισέβαλε στα εδάφη της στις 7 Οκτωβρίου σκοτώνοντας 1,400 ανθρώπους. Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Υγείας της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα πως οι αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ έχουν σκοτώσει 4.385 ανθρώπους από την ημέρα της επίθεσης της Χαμάς.
Ενώ οι Άραβες και Μουσουλμάνοι ηγέτες έκαναν έκκληση να σταματήσουν άμεσα οι επιθέσεις του Ισραήλ, οι δυτικές χώρες κυρίως εξέφρασαν πιο μετριόπαθεις στόχους, όπως να φτάσει οπωσδήποτε ανθρωπιστική βοήθεια στους πολίτες.
Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούτ Αμπάς, δήλωσε πως «δεν θα φύγουμε, θα παραμείνουμε στα εδάφη μας», ενώ ο Αιγύπτιος Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι από την πλευρά του ανάφερε πως ελπίζει στην αναζωογόνηση της πορείας ειρήνευσης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων. Όσο για τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας επεσήμανε ότι ο εξαναγκαστικός ή εσωτερικός εκτοπισμός των Παλαιστινίων θα μπορούσε να είναι έγκλημα πολέμου.
Κατάρ: Πολύ σύντομα η απελευθέρωση των ομήρων
Το Κατάρ, μια από τις χώρες που έχουν μεσολαβητικό ρόλο στην κρίση των ομήρων της Χαμάς, θεωρεί πιθανή την απελευθέρωση «πολύ σύντομα» των ομήρων χάρη στις συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας αυτής σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην εφημερίδα Welt am Sonntag.
«Δεν μπορώ να σας υποσχεθώ ότι αυτό θα γίνει σήμερα, αύριο ή μεθαύριο. Αλλά βρισκόμαστε σε έναν δρόμο που θα οδηγήσει πολύ σύντομα στην απελευθέρωση των ομήρων, κυρίως των αμάχων», δήλωσε ο Μάτζεντ Αλ-Ανσάρι την επομένη της απελευθέρωσης δύο Αμερικανίδων που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου.
Μια διαμεσολάβηση του Κατάρ οδήγησε στην απελευθέρωση δύο Αμερικανίδων το βράδυ της Παρασκευής, καθώς η Ντόχα είχε εξηγήσει ότι είχε συζητήσεις με τους Ισραηλινούς και τη Χαμάς.
Χαμάς: Δεν συζητάμε την τύχη των Ισραηλινών στρατιωτικών ομήρων
H Χαμάς δήλωσε σήμερα ότι δεν θα συζητήσει την τύχη των ομήρων του στρατού του Ισραήλ, μέχρι το Ισραήλ να σταματήσει την «επιθετικότητα» του στη Λωρίδα της Γάζας.
«Η στάση μας αναφορικά με τον στρατό του Ισραήλ είναι ξεκάθαρη: σχετίζεται με (ενδεχόμενη) ανταλλαγή κρατουμένων και δεν θα τη συζητήσουμε μέχρι το Ισραήλ να τερματίσει την επιθετικότητα του στη Γάζα και στους Παλαιστίνιους», δήλωσε ο αξιωματούχος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάμ από τον Λίβανο, στη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εκπομπής.
Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ