Μπάιντεν: Η Παλαιστινιακή Αρχή να αναλάβει την μεταπολεμική διακυβέρνηση σε Γάζα - Δυτική Όχθη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπάιντεν: Η Παλαιστινιακή Αρχή να αναλάβει την μεταπολεμική διακυβέρνηση σε Γάζα - Δυτική Όχθη
Η Δυτική Όχθη και η Λωρίδα της Γάζας θα πρέπει να ενωθούν υπό μία κοινή κυβερνητική δομή και τελικά υπό μία ανασυγκροτημένη Παλαιστινιακή Αρχή.

Η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει, εν τέλει, να αναλάβει την διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης μετά τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς, γράφει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στην Washington Post.

«Καθώς αγωνιζόμαστε για την ειρήνη, η Γάζα και η Δυτική Οχθη θα πρέπει να επανενωθούν υπό μία κοινή κυβερνητική δομή και τελικά υπό μία ανασυγκροτημένη Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ όλοι εργαζόμαστε προς την λύση των δύο κρατών», γράφει. «Δεν πρέπει να υπάρξει αναγκαστικός εκτοπισμός των Παλαιστινίων από την Γάζα, ούτε νέα κατοχή, ούτε πολιορκία ή αποκλεισμός, ούτε εδαφική μείωση».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απαντά με το άρθρο του στο ερώτημα ποιο είναι το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας μετά τον πόλεμο που θέλει η Ουάσινγκτον, καθώς και στις δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει «συνολική στρατιωτική ευθύνη» στην Γάζα «για το ορατό μέλλον».

Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εκδώσουν απαγορεύσεις εισόδου κατά των «εξτρεμιστών» που επιτίθενται κατά πολιτών στην Δυτική Οχθη, αναφερόμενος στην βία που ασκούν οι ισραηλινοί έποικοι κατά των Παλαιστινίων που ζουν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, βία που έχει εκτοξευθεί μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ.

«Έχω δηλώσει με έμφαση στην ισραηλινή ηγεσία ότι η εξτρεμιστική βία κατά των Παλαιστινίων στην Δυτική Όχθη πρέπει να σταματήσει και εκείνοι που διαπράττουν τις βιαιότητες πρέπει να λογοδοτήσουν», γράφει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Την άποψη πως μόνον η Παλαιστινιακή Αρχή μπορεί να κυβερνήσει την Γάζα όταν τελειώσει ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, εξέφρασε και ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

«Η Χαμάς δεν μπορεί πλέον να έχει τον έλεγχο της Γάζας», σημείωσε ο Μπορέλ στην ετήσια διάσκεψη για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας «Διάλογος της Μανάμα» που διεξάγεται στο Μπαχρέιν.

«Επομένως ποιος θα έχει τον έλεγχο της Γάζας; Πιστεύω ότι μόνον ένας θα μπορούσε να το κάνει αυτό –η Παλαιστινιακή Αρχή», υπογράμμισε.

Λουτρό αίματος η Τζαμπαλίγια

Οι νεκροί όλο και αυξάνονται από επίθεση που έγινε τα ξημερώματα – σύμφωνα με την Χαμάς – στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια στη Λωρίδα της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό. Από την επίθεση αυτή τη φορά, χτυπήθηκε ένα σχολείο που χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο οι κάτοικοι, με τους νεκρούς σύμφωνα με την Χαμάς, να είναι περισσότεροι από 80.

Αρχικά, οι Παλαιστινιακές αρχές έκαναν λόγο για δεκάδες νεκρούς από την επίθεση πολύ νωρίς σήμερα το πρωί των Ισραηλινών δυνάμεων στο σχολείο στη βόρεια Γάζα. Πρόκειται για το σχολεία, αλ-Φακούρα, που τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια.

Οι πληροφορίες που ήρθαν το απόγευμα από την Παλαιστινιακή πλευρά έκαναν λόγο για 50 νεκρούς και λίγο αργότερα για 80. Μάλιστα, στα κοινωνικά δίκτυα μεταδόθηκαν και εικόνες με νεκρά παιδιά σωριασμένα στο πάτωμα, τα οποία προς το παρόν τουλάχιστον δεν έχουν επιβεβαιωθεί, όπως ανέφερε σε τηλεγράφημά του το Γαλλικό Πρακτορείο.

Πριν από λίγο, το Sky News μετέδωσε ότι το υπουργείο Υγείας της Γάζας που ελέγχεται από τη Χαμάς έκανε λόγο για εκατοντάδες νεκρούς από επιθέσεις σε δύο σχολεία στη βόρεια Γάζα, το αλ-Φακούρα στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια και το το Ταρ-αλ_Ζαατάρ στην Μπεΐτ Λαχίγια.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει αντίδραση του Τελ Αβίβ, ενώ ο ΟΗΕ μιλά για μία φρικιαστική κατάσταση και για «αποκρουστικές» εικόνες από το σημείο.

Ο υπεύθυνος της Παλαιστινιακής Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNRWA) ανέφερε σήμερα ότι έλαβε «φρικιαστικές» φωτογραφίες και τηλεοπτικά πλάνα πολλών ανθρώπων που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν από μία επίθεση σε σχολείο της UNRWA που βρίσκεται βορείως της Γάζας.

«Αυτές οι επιθέσεις δεν μπορούν να αποτελούν συνήθη φαινόμενα. Πρέπει να σταματήσουν. Μία ανθρωπιστική εκεχειρία δεν μπορεί να καθυστερεί περαιτέρω», ανέφερε ο Γενικός Επίτροπος της UNRWA Φιλίπ Λαζαρίνι στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης “X”.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέος ισραηλινός βομβαρδισμός σε σχολείο στη βόρεια Γάζα - Χαμάς: «Τουλάχιστον 80 νεκροί»

Γάζα: Εκατοντάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν το νοσοκομείο αλ Σίφα - Το Ισραήλ διαψεύδει τα περί εντολής εκκένωσης

Ερντογάν σε Σολτς: Δεν χρωστάμε στο Ισραήλ-Δεν πήγαμε σε Ολοκαύτωμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider