Ανοδικά μεν αλλά αρκετά μακριά από το διεθνές πάρτι, αλλά και το ενδοσυνεδριακό υψηλό, κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά το πάγωμα των δασμών για τρεις μήνες από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ν. Τραμπ, σε όλους πλην Κίνας.
Το ΧΑ και ειδικότερα οι τράπεζες που αποτελούν βασικό τμήμα της αγοράς, δεν ακολούθησαν ούτε τις ευρωπαϊκές (ευρωπαϊκές τράπεζες στο +6,3%) ούτε την Αμερική. Το σήμα που δόθηκε από την «Μέκκα των Αγορών», τη Wall Street, με ένα βίαιο ανοδικό ξέσπασμα που διέλυσε τις short θέσεις, συμπαρασύροντας ακόμη πιο υψηλά τις αποτιμήσεις των αμερικανικών μετοχών, δεν έπεισε του Έλληνες επενδυτές. Το πάγωμα των δασμών Τραμπ σε όλους πλην Κίνας για 90 ημέρες και το επικείμενο κλείσιμο μεγάλων συμφωνιών, προκάλεσε έναν πρώτο ενθουσιασμό στις αγορές αλλά η αβεβαιότητα παραμένει, όσο κανείς, μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας δεν κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων...
Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1.582 μονάδες με άλμα 3,54% ενώ ο τζίρος των συναλλαγών ανήλθε στα 323 εκατ. ευρώ. O large cap σκαρφάλωσε 3,48% στις 3.886 μονάδες με οδηγό την Alpha Bank με ράλι 6,11% στα 2,03 ευρώ. Από κοντά Ελλάκτωρ και Aktor με +5,9% και 5,8% αντίστοιχα. Άνοδος 5,3% και 5,1% για Viohalco και Metlen επίσης. Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε +3,76% στις 2.451 μονάδες ενώ ο τραπεζικός δείκτης αναρριχήθηκε 2,92% στις 1.436 μονάδες.
Η Τράπεζα Πειραιώς κέρδισε 3,02% στα 4,5 ευρώ, ενώ η Eurobank με +1,59% έφτασε τα 2,2 ευρώ. Η ΕΤΕ πρόσθεσε 1,89% στα 8,5 ευρώ ενώ η Optima ισχυροποιήθηκε 4,29%. Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με την AΛΦΑ στα 24,4 εκατ. μετοχές, την ΠΕΙΡ 18,2 εκατ. μετοχές, την ΕΥΡΩΒ 15,4 εκατ. μετοχές και την ΕΤΕ 2,9 εκατ. μετοχές.
Η όποια αντίδραση είναι τεχνικού χαρακτήρα προς ώρας μιας και οι αγορές έχουν βρεθεί σε υπερπουλημένα επίπεδα (χαμηλά 2020 η Wall Street). Συνεπώς δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της αντίδρασης και του μακροοικονομικού σκηνικού που γίνεται ολοένα πιο δυσχερές εν μέσω μιας βίαης αναπροσαρμογής και αναμόρφωσης του παγκόσμιου εμπορικού συστήματος.
Η τακτική Τραμπ, παρότι θα επιφέρει κάποιο pullback στις οικονομίες, μάλλον δούλευει για τον ίδιο. Επιδιώξη του ίδιου, ο απομονωτισμός της Κίνας. Η Κίνα έχει «απομονωθεί ως ένας κακός παίκτης» ως αποτέλεσμα των αυξανόμενων εμπορικών εντάσεων και των δασμών με τις ΗΠΑ, δήλωσε την Πέμπτη ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Μπιλ Άκμαν. «Κάθε αμερικανική εταιρεία μεταφέρει αμέσως τις αλυσίδες εφοδιασμού της από την Κίνα πίσω στις ΗΠΑ ή σε εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ που είναι πιθανό να συνάψουν ευνοϊκές δασμολογικές συμφωνίες», σημείωσε.
«Όσο περνάει ο καιρός, περισσότερες εταιρείες βρίσκουν άλλους και καλύτερους εναλλακτικούς προμηθευτές εκτός Κίνας. Έτσι, η Κίνα έχει κίνητρα να έρθει στο τραπέζι σύντομα και να είναι λογική στις διαπραγματεύσεις της» συμπλήρωσε ο ίδιος. Βέβαια, και η Κίνα έχει τα δικά της όπλα στην φαρέτρα, όπως είναι τα αμερικανικά ομόλογα που κατέχει και δεύτερον ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη δύναμη στη μέταλλα και τα κρίσιμα ορυκτά.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει «παύση» και θα αφιερώσει τον απαραίτητο χρόνο για να αξιολογήσει την τελευταία εξέλιξη (σ.σ. την παύση των δασμών των ΗΠΑ), σε στενή διαβούλευση με τα κράτη μέλη και τη βιομηχανία, προτού αποφασίσει για τα επόμενα βήματα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Κομισιόν. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή της η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «η ΕΕ επιθυμεί να δώσει μία ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις», θέτοντας παράλληλα σε αναμονή για 90 ημέρες τα αντίμετρα που έλαβαν ισχυρή υποστήριξη από τα κράτη μέλη.
Στα των μετοχών τους λόγους για τους οποίους οι τράπεζες διολίσθησαν απότομα εξηγεί η Morgan Stanley, αναλύοντας το αρνητικό σενάριο που τιμολογήθηκε από τους διαχειριστές στις μετοχές των τεσσάρων συστημικών.