Τις δυνάμεις του μετρά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά την αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου, ενώ μιλώντας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ο Στέφανος Κασσελάκης καταλόγισε άρνηση στους 6+6 να αποδεχτούν το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών, με τον ίδιο να επιχειρεί μια φυγή προς τα εμπρός εξουσιοδοτώντας μάλιστα το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να ζητήσει από τους βουλευτές που έφυγαν να επιστρέψουν τις έδρες στο κόμμα, όπως δηλαδή είχαν δεσμευθεί.
Παράλληλα, την αποδοκιμασία της για τις αποχωρήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εκφράζει με την ανακοίνωσή της η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος μετά την σημερινή συνεδρίαση. Το κείμενο της απόφασης αναφέρει: «Η σημερινή διάσπαση, δυστυχώς δεν αποτελεί έκπληξη. Είχε προαναγγελθεί εδώ και καιρό. Είναι όμως ένα γεγονός πρωτοφανές, αφού όσοι κι όσες επέλεξαν το δρόμο της αποχώρησης, δεν το έκαναν μέσα σε κάποια κομματική διαδικασία ή σε κάποιο όργανο του κόμματος. Ούτε και στήριξαν την απόφασή τους σε κάποια συγκεκριμένη πολιτική διαφωνία. Αυτό που ο καθένας μπορεί να συμπεράνει, είναι ότι η μόνη διαφωνία όσων εγκαταλείπουν σήμερα το κόμμα, είναι η διαφωνία με τη βούληση της βάσης. Η άρνησή τους να αποδεχθούν το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών, δηλαδή την επιλογή των δεκάδων χιλιάδων μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που εξέλεξαν δημοκρατικά τον Στέφανο Κασσελάκη πρόεδρο του κόμματος. Πρόκειται για μια ξεκάθαρα αντιδημοκρατική στάση, η οποία ξεκίνησε ήδη από την επαύριο των εκλογών. Παραβίασαν, όμως, και τη διπλή εντολή των αριστερών, προοδευτικών πολιτών, όπως εκφράστηκε στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Την εντολή ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για να γίνει ξανά ο εκφραστής των προσδοκιών και των ελπίδων της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, να ριζώσει ακόμα περισσότερο στην κοινωνία, να αφουγκραστεί τους πολίτες, να γίνει ξανά κυβερνώσα αριστερά. Αλλά και την εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, να ασκήσει τα καθήκοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ελληνικός λαός αποφάσισε οι 47 βουλευτές του κόμματος, που εκλέχτηκαν στις εκλογές του Ιουλίου, να αποτελέσουν ανάχωμα στα αντιλαϊκά και αντικοινωνικά σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Να προτείνουν κοινωνικά δίκαιες λύσεις και να δώσουν συγκεκριμένες και συνολικές απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Στην ακρίβεια, την ανεργία, την εργασιακή επισφάλεια, το στεγαστικό ζήτημα, τη διάλυση του κράτους Πρόνοιας, την απαξίωση των δημόσιων δομών και υποδομών, την επίθεση ενάντια στο κράτους Δικαίου».
«Αυτό ακριβώς θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και πείσμα, με ακόμα μεγαλύτερη πίστη στις αξίες και τα ιδανικά του προοδευτικού κόσμου. Δεν θα κάνουμε τη χάρη ούτε σε όσους ονειρεύονται μια αριστερή παρένθεση, ούτε σε αυτούς που απεργάζονται την παλινόρθωση ενός ψευδεπίγραφου δικομματισμού, με τη συνεργασία διαφόρων "προθύμων". Απευθυνόμαστε στον προοδευτικό και αριστερό κόσμο, στους εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που μας εμπιστεύτηκαν και μας στήριξαν στις πρόσφατες εκλογές, αλλά και σε αυτούς που προσδοκούν σε εμάς, για μια προοδευτική προοπτική για τη χώρα. Είμαστε εδώ, προχωράμε μπροστά, ακόμα πιο ισχυροί και ανανεωμένοι, κρατώντας ζωντανή την παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα. Με συσπείρωση, ενότητα, δυναμική επανεκκίνηση, μαζί με την κοινωνία και τη νέα γενιά. Στο πλάι του ελληνικού λαού, στους αγώνες για μια δίκαιη κοινωνία, για μια Ελλάδα σύγχρονη, προοδευτική, όπως μας αξίζει» καταλήγει.
Χαρίτσης: «Θα δούμε αν θα είμαι ο επικεφαλής, ο ΣΥΡΙΖΑ διολισθαίνει στην απαξίωση»
Ο Αλέξης Χαρίτσης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να είναι αυτός ο επικεφαλής της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας. «Θα το δούμε, θα το συζητήσουμε, δεν προέχει η διανομή των ρόλων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ανεξάρτητος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, όπως είπε, «δεν χρειάζεται βιασύνη, καθώς πρώτος μας στόχος είναι να συγκροτήσουμε ΚΟ και μετά θα γίνουν τα απαραίτητα βήματα για τη συγκρότηση πολιτικού φορέα».
Συνεχίζοντας, ανέδειξε τις θυσίες που έκαναν αυτός και τα υπόλοιπα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση του κόμματος. «Εμείς αποχωρήσαμε από ένα κόμμα, στο οποίο δεν είμαστε περαστικοί, ούτε χθεσινοί. Το χτίσαμε με πολύ μεγάλο κόπο εδώ και πολλά χρόνια». Διευκρίνισε πως ο «ΣΥΡΙΖΑ διολισθαίνει συνεχώς στην απαξίωση», προσθέτοντας πως «απέναντί μας έχουμε μία κυβέρνηση της δεξίας της Νέας Δημοκρατίας, η οποία είναι παντοδύναμη».
«Εμείς πήραμε μία απόφαση ευθύνης αλλά και ελπίδας, γιατί θεωρούμε ότι υπάρχουν δυνατότητες. Η Νέα Δημοκρατία στο πολιτικό επίπεδο παίζει μπάλα μόνη της. Είναι αναγκαίο για την αριστερά, να διαμορφωθεί μία εναλλακτική πρόταση εξουσίας απέναντι στον κ. Μητσοτάκη. Θέλουμε μία αριστερά η οποία θα εμπιστεύεται τις δυνάμεις της» συμπλήρωσε. «Είναι σεβαστή η επιλογή του, εμείς σε αντίθεση με τον κ. Κασσελάκη σεβόμαστε τις επιτυχίες της κυβέρνησής του οι οποίες δείχνουν και τον δρόμο στον οποίο θα πορευθούμε... Από εκεί και πέρα το βλέμμα είναι στραμμένο στο μέλλον» κατέληξε σχετικά.
Ηλιόπουλος: «Ο Κασσελάκης στέλνει αντιφατικά μηνύματα, έχει συντηρητική θέση»
Από την πλευρά του, ο ανεξάρτητος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, παρουσίασε την επόμενη ημέρα στο κόμμα και εξαπολύοντας επίθεση στον Στέφανο Κασσελάκη για αντιφατικές θέσεις. «Δεν θα κάνουμε έναν εμφύλιο ούτε με τον κ. Πολάκη, ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με τον κ. Κασσελάκη. Το πρόβλημά είναι ότι σήμερα η χώρα δεν έχει αντιπολίτευση, και άρα χρειάζεται ένας προοδευτικός, αριστερός και μαχητικός πόλος που μπορεί να απαντήσει στη Νέα Δημοκρατία» ανέφερε αρχικά ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος στη συνέχεια χαρακτήρισε «συντηρητικές τις θέσεις του Στέφανου Κασσελάκη».
«Πώς μπορώ να συζητήσω με μία άποψη που λέει ότι δεν ξέρω τι μου ξημερώνει, δηλαδή είναι άλλη τη Δευτέρα, άλλη την Τετάρτη, άλλη την Παρασκευή. Έχει εντελώς αντιφατικές θέσεις και μηνύματα, και όταν δίνει μία συγκροτημένη θέση, είναι συντηρητική» είπε σχετικά. «Δεν είναι εύκολες αυτές οι αποφάσεις, είμαι οργανωμένος σε αυτόν τον χώρο από το 2001, ξέρετε ότι όλο αυτό το διάστημα και εγώ και τα υπόλοιπα κεντρικά στελέχη, που αποχωρήσαμε σήμερα, είχαμε επιλέξει να μην κάνουμε καμία δημόσια εμφάνιση, ακριβώς γιατί τις διαφωνίες μας προσπαθήσαμε να τις παλέψουμε όσο περισσότερο μπορούμε μέσα στις συλλογικές διαδικασίες» συμπλήρωσε για τη σημερινή του απόφαση.
«Δεν είναι εύκολο να βλέπεις κάτι για το οποίο έχεις αγωνιστεί και έχεις δώσει περισσότερα από 20 χρόνια να οδηγείται σε αδιέξοδο, αλλά δυστυχώς στη ζωή υπάρχουν και οι δύσκολες αποφάσεις. Η μεγάλη εικόνα δείχνει μία κυβέρνηση που εφαρμόζει μία αντιλαϊκή πολιτική, παραμένει κυρίαρχη, τη στιγμή που το 73% των πολιτών με βάση τις τελευταίες μετρήσεις, δείχνει να είναι δυσαρεστημένοι με αυτήν την κυβέρνηση και την ίδια ώρα η αξιωματική αντιπολίτευση καταρρέει» υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
«Ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι ότι έχουν υπάρξει τέσσερις μετρήσεις που δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ τρίτο κόμμα. Αυτό το παλεύεις, στο βαθμό που ο συνομιλητής σου παραδέχεται το πρόβλημα. Η σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να παραδεχθεί το πρόβλημα, λέγοντας ότι υπάρχουν υπονομευτές και εσωτερικός εχθρός» συνέχισε. Τοποθέτησε στις αρχές της άλλης βδομάδας τον σχηματισμό της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας, ενώ δεν αποκάλυψε στοιχεία για τον επικεφαλής. Ωστόσο, σημείωσε ότι ο κ. Χαρίτσης είναι κατάλληλος για τη θέση. Μιλώντας για τον Αλέξη Τσίπρα είπε: «Είναι ο άνθρωπος στον οποίο χρωστάω, έφερε την αριστερά στην κυβέρνηση».
Τεμπονέρας μετά τις αποχωρήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν θα συμμετάσχω σε μη θεσμοθετημένα όργανα»
Τέλος, ο Διονύσης Τεμπονέρας έκανε λόγο για «έντονο προβληματισμό και ανησυχία» από τις τελευταίες εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για μία «άνευ προηγουμένου κρίση» που διέρχεται το κόμμα.
Κατά την ομιλία του στην Πολιτική Γραμματεία, ο Διονύσης Τεμπονέρας τόνισε ότι «μετά και την αποχώρηση των συντρόφων που μετέχουν στο όργανο της Π.Γ. ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα χάσει σημαντικό αριθμό βουλευτών, αλλά και σημαντικών στελεχών-μελών ανά την Ελλάδα, με αποτέλεσμα η εκλογική του επιρροή, να συρρικνωθεί περαιτέρω».
Όσο για την επόμενη ημέρα, ο Διονύσης Τεμπονέρας υπογράμμισε ότι «απαιτείται σεβασμός στο καταστατικό μας, στη συλλογική λειτουργία των θεσμοθετημένων οργάνων και προτάσεις-δράσεις πολιτικής.
- Ιδεολογικά, χρειαζόμαστε μια μεγάλη σύγχρονη Αριστερά της εποχή μας. Μια Αριστερά του 21ου αιώνα με νέα αναλυτικά εργαλεία, που θα προσδιορίζει τα κοινωνικά στρώματα και τις κοινωνικές τάξεις, που θέλει να εκπροσωπήσει. Δεν είμαστε με όλους, δεν είμαστε με τους πολλούς, δεν είμαστε με το κεφάλαιο, δεν είμαστε με τους «νοικοκυραίους».
Πρωτίστως είμαστε με τον κόσμο της εργασίας, αλλά και με τον κόσμο της δημιουργίας(μικρομεσαίοι). Με τον «δρόμο» αλλά και με τη διανόηση και τον κόσμο του πολιτισμού. Με τον διεθνισμό της Αριστεράς, αλλά και με την διαφύλαξη των εθνικών συμφερόντων, στο νέο γεωπολιτικό πεδίο.
Αυτό για παράδειγμα, σημαίνει πως η θέση μας για αφορολόγητο για όλους στα 10.000 ευρώ, είναι προβληματική, αφού η μεγάλη πλειοψηφία των μισθωτών και των συνταξιούχων «θα πληρώσουν ξανά το μάρμαρο». Αυτό σημαίνει πως πρέπει να επιμείνουμε στη φορολόγηση του πολύ μεγάλου πλούτου(ενέργεια, σούπερ μάρκες, φαρμακοβιομηχανία, μεταφορές κατασκευές, τράπεζες). Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποκαταστήσουμε τις ΣΣΕ και το δικαίωμα της απεργίας για να αυξηθούν οι μισθοί.
- Προγραμματικά, θέλουμε προτάσεις πολιτικής που θα απαντούν στα σύγχρονα προβλήματα. Κλιματική κρίση και περιβάλλον, τεχνητή νοημοσύνη, μεταναστευτικό, ψηφιακή επανάσταση, παραγωγικό μοντέλο, θέτουν ερωτήματα και έχουμε ανάγκη από την διατύπωση μιας εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης, που θα αντανακλά την πολιτική μας ταυτότητα. Πολιτική ταυτότητα χωρίς προτάσεις εφαρμοσμένης πολιτικής, σε συγκεκριμένη σοσιαλιστική κατεύθυνση, συνιστούν «αριστερό» πολιτικό βερμπαλισμό, άνευ ουσίας. Είμαστε αυτά που κάνουμε και αυτά που θέλουμε να κάνουμε και όχι όσα λέμε.
«Ούτε μία πρόταση νόμου»
Έχουν περάσει 2 μήνες σύντροφε Πρόεδρε, αλλά το κόμμα δεν έχει παρουσιάσει ούτε μια πρόταση νόμου. Οι επισκέψεις σε φορείς είναι χρήσιμες και αναγκαίες, αλλά οι φορείς περιμένουν εναλλακτικές προτάσεις. Τι λέμε για το φορολογικό; Τι λέμε για την αναδιανομή του πλούτου; Τι λέμε για τα φορο-προνόμια του μεγάλου κεφαλαίου και των εφοπλιστών; Τι λέμε για τα δωράκια που περιλαμβάνει το σχέδιο του προϋπολογισμού για τους μεγάλους ομίλους;
- Οργανωτικά, το κόμμα βρίσκεται πίσω πολύ από τις ανάγκες της κοινωνίας. Ναι στο κόμμα των μελών και των δομών, όχι στο κόμμα των «μεγαλομετόχων». Ναι στην αυτοργάνωση, ναι στην επαφή με την κοινωνία, όχι στον παραγοντισμό και στον εξουσιοδοτισμό. Ναι στην συμμετοχή, όχι στην ανάθεση. Ναι στην εμπλοκή των 150.000 μελών στις διεργασίες του κόμματος(κινδυνεύει να χαθεί η ευκαιρία και πάλι όπως το 2022, όταν και τότε ψήφισαν τον Αλέξη Τσίπρα 140.000 μέλη), ναι στην προγραμματική συνεργασία των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου, ναι στην συγκρότηση δημοκρατικών μετώπων, όχι στην ρευστοποίηση και στην πολιτική σύγχυση. Ναι στο κόμμα αρχών και αξιών, όχι στην κρατικοποίηση του κόμματος, όχι στο κόμμα με θολό πολιτικό αφήγημα. Όχι στον αρχηγισμό. Κανείς δεν λαμβάνει «λευκή εξουσιοδότηση».
«Όταν λέμε σεβασμός στο καταστατικό, να το εννοούμε»
Στη συνέχεια, ο Διονύσης Τεμπονέρας ανέφερε ότι «μοναδικός εγγυητής για τα ανωτέρω δεν μπορεί να είναι άλλος από την ηθική της Αριστεράς, από το καταστατικό μας, τις αξίες μας, τη συλλογικότητα την οποία οφείλει να υπερασπιστεί ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης. Μια αριστερή ηγεσία κατευνάζει, συνθέτει, ενώνει, διεκδικεί την συνέχεια και την μεγέθυνση του κόμματος.
Ο σεβασμός στο καταστατικό για παράδειγμα δεν συνάδει με την δημιουργία παράκεντρων και παρα-οργάνων που αντιστρατεύονται τα θεσμοθετημένα όργανα. «Μα και ο Αλέξης Τσίπρας το έκανε με το πολιτικό κέντρο» θα αντιτάξει κάποιος. Ισχύει και ήταν λάθος και αρκετοί σύντροφοι πρώην και νυν, νομιμοποίησαν με την συμμετοχή τους, αυτήν την αντικαταστατική συμπεριφορά. Το αποτέλεσμα ήταν γνωστό.
Οι αποφάσεις λαμβάνονταν στον «πρωινό καφέ». Η Π.Γ. συνεδρίαζε περίπου μια φορά, κάθε 40 μέρες, με αποτέλεσμα να προκύπτουν λάθη, παραλείψεις και συνεπακόλουθα, δημόσιες διαφωνίες. Όταν λέμε σεβασμός στο καταστατικό, πρέπει να το εννοούμε. Όταν λέμε σεβασμός στα όργανα, πρέπει να το εννοούμε. Από θέση αρχής συνεπώς δεν προτίθεμαι να συμμετέχω σε μη θεσμοθετημένα, καταστατικά όργανα, σεβόμενος την συλλογική απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου μας, που δημοκρατικά ενέκριναν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μας δεσμεύει ακόμα.
Καταλήγοντας, ο Διονύσης Τεμπονέρας δηλώνει ότι «πρέπει να χαμηλώσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης, η οποία πρέπει να περιοριστεί στην πολιτική κριτική, που είναι θεμιτή και πρέπει να γίνεται με τρόπο οργανωμένο... Είμαστε κόμμα και όχι καφενείο».
«Αν ορισμένοι θεωρούν, ότι η περαιτέρω διάσπαση θα ευνοήσει το κόμμα και θα το απογειώσει δημοσκοπικά και εκλογικά, καταργώντας την πολιτική διαφωνία, τότε είναι σίγουρο ότι βρίσκονται σε πλάνη. ‘Ένα κόμμα σε κρίση χρειάζεται πρωτίστως ενότητα, που δεν εξασφαλίζεται με ηχηρές και σιωπηρές εκκαθαρίσεις. Πολύ δε περισσότερο όταν ο Μητσοτάκης και η ΝΔ στήνουν ξανά, ένα κεντροδεξιό ΑΝΤΙ-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, που εμπεδώνει την πολιτική τους κυριαρχία. Η συμμαχία των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεών είναι όρος ανατροπής του πολιτικού σκηνικού. Θέλουμε να προσθέσουμε και όχι να αφαιρέσουμε.
Οι προτάσεις Τεμπονέρα
O Διονύσης Τεμπονέρας τελείωσε την εισήγησή του με συγκεκριμένες προτάσεις:
- «Η ΚΕ με έκτακτη απόφαση της εξαγγείλει τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου το αργότερο τον Ιανουάριο.
- Να συγκροτηθεί άμεσα Κ.Ο.Ε.Σ. (+επιτροπή καταστατικού, προγράμματος και ειδική επιτροπή μελέτης ταξικής διάρθρωσης της ελληνικής κοινωνίας) με ολιγομελή, συνθετική γραμματεία και συγκεκριμένες θεματικές χρεώσεις.
- Στη διάρκεια του Δεκεμβρίου όλες οι ΟΜ προχωρούν σε 2 ΓΣ για την συζήτηση των κειμένων.
- Την περίοδο του Ιανουαρίου πρέπει να προγραμματισθούν Νομαρχιακές συνδιασκέψεις(έχουν προηγηθεί οι εκλογές στις ΟΜ για την ανάδειξη συντονιστικών) για να συζητηθούν τα προσυνεδριακά κείμενα και να εκλεγεί ΝΕ και τα στελέχη που θα εκπροσωπούν το Νομό στην Περιφερειακή επιτροπή.
- Ακολουθούν εξωστρεφείς δράσεις-εκδηλώσεις.
- Στο τέλος Ιανουάριου να κορυφωθεί ο διάλογος με το Συνέδριο μας που πρέπει να αποτελέσει μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό γεγονός για τη χώρα
- Αμέσως μετά προχωρούμε στην εκλογή της νέας ΚΕ.
- Μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου ακολουθούν τα περιφερειακά συνέδρια που προπαγανδίζουν τις επεξεργασμένες θέσεις του συνεδρίου και εμπεδώνουν-εκπέμπουν στην κοινωνία τη νέα αριστερή, προοδευτική, πολιτική μας ταυτότητα.
- Τα θεματικά συνέδρια τροφοδοτούν με ιδέες και προτάσεις το κόμμα και στα τέλη Απριλίου, παρουσιάζεται η εναλλακτική προγραμματική(κυβερνητική) πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για να ακολουθήσει η μάχη των Ευρωεκλογών».