Την ικανοποίηση της Ελλάδας για το γεγονός ότι ελήφθησαν υπόψη οι προβληματισμοί της Αθήνας σε ό,τι αφορά το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις δηλώσεις του το απόγευμα της Παρασκευής, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.
«Ο λόγος για τον οποίο δεν συμφωνήθηκε χθες η αναθεώρηση του δημοσιονομικού πλαισίου έχει να κάνει με το βέτο της Ουγγαρίας» δήλωσε προσθέτοντας πως: «Το πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί από τους 26 καλύπτει τους ελληνικούς προβληματισμούς» σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι υπάρχουν σημαντικά αυξημένα κονδύλια για τη μετανάστευση, ένα αυξημένο κονδύλιο για τις φυσικές καταστροφές και μια σημαντική πρόβλεψη για περαιτέρω ευελιξία στη χρήση κοινοτικών πόρων που αφορούν την περίοδο 2014-2020.
Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι θα υπάρξει έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη Ιανουαρίου, ώστε να επιχειρήσουν να συμφωνήσουν στο πλαίσιο που αποδέχονται οι 26 χώρες και όχι η Ουγγαρία. «Είμαστε ικανοποιημένοι διότι οι ελληνικοί προβληματισμοί ελήφθησαν υπόψη και υπάρχει συνολική κατανόηση ότι ειδικά για τα θέματα μετανάστευσης πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη χρηματοδότηση κυρίως των χωρών που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», πρόσθεσε.
Επανέλαβε πως από την πρώτη στιγμή οι ελληνικοί προβληματισμοί ήταν τεκμηριωμένοι ενώ υποστήριξε ότι για την Ελλάδα, χώρα πρώτης γραμμής και εξωτερικό σύνορο τη ΕΕ, οι πόροι για τη Μετανάστευση αποτελούν προτεραιότητα. «Αποφασίστηκαν σημαντικά αυξημένα κονδύλια για μετανάστευση, δυστυχώς δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε στην αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πρώτο πρόβλημα η ακρίβεια - 700 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο στα ευάλωτα νοικοκυριά
Σχετικά με το θέμα της ακρίβειας αναγνώρισε ότι είναι «το πρώτο πρόβλημα των ελληνικών νοικοκυριών» και ανέφερε πως τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση θα δώσει 700 εκατ. ευρώ για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. «Επειδή ξεπερνάμε τους δημοσιονομικούς στόχους είμαστε σε θέση να στηρίζουμε τους ευάλωτους» συμπλήρωσε.
«Η ακρίβεια αντιμετωπίζεται με δραστικό έλεγχο και παρεμβάσεις στην αγορά αλλά ο μόνιμος τρόπος αντιμετώπισης είναι η στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος. Από το 2019 οι μισθοί στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί πάνω από 20%. Η αύξηση θα μείνει όταν οι τιμές θα αρχίσουν να μειώνονται», εξήγησε και πρόσθεσε πως είναι λογικό τα ΜΜΕ να κάνουν θέμα τις αυξήσεις τιμών αλλά «έχουμε και μειώσεις που δεν αναδεικνύονται με την ίδια θέρμη». «Να τονίσω πως η τιμή της βενζίνης έχει πέσει 11% τους τελευταίους 2 μήνες. Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πλήρως το ζήτημα της ακρίβειας και θα συνεχίσει να στηρίζει τα ευάλωτα νοικοκυριά», ανέφερε.
Ελληνοτουρκικά
Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επεσήμανε πως η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα ήταν ένα ακόμη βήμα για την οικοδόμηση καλών σχέσεων. «Η διακήρυξη των Αθηνών προσδιορίζει τα επόμενα βήματα που θα κινηθούμε. Οι σχέσεις βρίσκονται σε καλή πορεία» σημείωσε ενώ αναφορικά με την Ορμπάν από την αίθουσα, εξήγησε πως: «όλες οι αποφάσεις παίρνονται με ομοφωνία όπως και η απόφαση για την Ουκρανία. Η Ουγγαρία δεν προέβαλλε βέτο. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή. Δεν βλέπω αλλαγή του τρόπου λήψης αποφάσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».
«Θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να απολαμβάνουν το ποδόσφαιρο με ασφάλεια»
«Δεν κάνουμε πολιτική με γνώμονα τις δημοσκοπήσεις» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης για τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση για την οπαδική βία, μετά και τα επεισόδια στου Ρέντη. «Τα πράγματα στο ποδόσφαιρο έφτασαν σε ένα σημείο που έπρεπε να γίνουν παρεμβάσεις. Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να διασφαλίσουμε τη δημόσια τάξη και θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να απολαμβάνουν οι Έλληνες το ποδόσφαιρο με ασφάλεια», σημείωσε.
«Το θέμα Μπελέρη είναι ζήτημα κράτους δικαίου, όχι διμερές»
«Η Ελλάδα υπήρξε ανέκαθεν υποστηρικτική στην ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Είμαστε από τους πρώτους που ενθαρρύνουμε την προσέγγιση. Για εμάς το θέμα του εκλεγμένου Φρέντι Μπελέρη είναι ζήτημα κράτους δικαίου, όχι ένα διμερές ζήτημα μεταξύ Ελλάδας - Αλβανίας. Εμείς ζητάμε να αναγνωριστεί πως ο Μπελέρης εκλέχτηκε νόμιμα δήμαρχος και δεν μπορεί να αναλάβει καθήκοντα. Άρα τα πράγματα είναι ξεκάθαρα από τη δική μας πλευρά. Θέλουμε να επιλυθεί το πρόβλημα. Για εμάς είναι κρίσιμο η Αλβανία να δείξει πως έχει επιλύσει τα ζητήματα κράτους δικαίου για να ξεκινήσει τις συνομιλίες για ένταξη στην ΕΕ», επεσήμανε σχετικά με το θέμα Μπελέρη.
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή
«Στηρίζουμε το δικαίωμα στην αυτοάμυνα αλλά πάντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Εκφράζουμε την κλιμακούμενη ανησυχία για τις απώλειες αμάχων στην Λωρίδα της Γάζας. Αν θέλουμε να έχουμε αξιοπιστία, δεν αναφέρομαι στην Ελλάδα, αλλά στην ΕΕ, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι πρέπει να υπάρχει προσπάθεια να ξεκινήσει η διαδικασία για λύση δύο κρατών» κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.