Bloomberg για Κασσελάκη: Το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ σε πρώην trader της Goldman δεν έπιασε

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg για Κασσελάκη: Το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ σε πρώην trader της Goldman δεν έπιασε
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης έχει λιγότερο από μισό χρόνο για να μπορέσει να κερδίσει τους ψηφοφόρους ενόψει των ευρωεκλογών του 2024 -αλλά πριν από αυτό, χρειάζεται να κερδίσει το ίδιο του το κόμμα. Οι προοπτικές και για τα δύο μοιάζουν «γκρίζες», αναφέρει το Bloomberg σε δημοσίευμα αφιερωμένο στον ηγέτη της αντιπολίτευσης.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης έχει λιγότερο από μισό χρόνο για να μπορέσει να κερδίσει τους ψηφοφόρους ενόψει των ευρωεκλογών του 2024 -αλλά πριν από αυτό, χρειάζεται να κερδίσει το ίδιο του το κόμμα. Οι προοπτικές και για τα δύο μοιάζουν «γκρίζες», αναφέρει το Bloomberg σε δημοσίευμα αφιερωμένο στον ηγέτη της αντιπολίτευσης.

Ο Κασσελάκης ήταν μια απίθανη επιλογή για τον ΣΥΡΙΖΑ. το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα που τάχθηκε κατά των πολιτικών λιτότητας της ΕΕ και σχεδόν ανάγκασε τη χώρα να βγει από το ευρώ το 2015, σημειώνει το Bloomberg.

Ο πρώην trader της Goldman Sachs ήταν πρακτικά άγνωστος προτού διεκδικήσει την ηγεσία τον Σεπτέμβριο και αναρριχήθηκε στην κορυφή μόνο λόγω του χάους που άφησε πίσω του ο προκάτοχός του, μη εγκρίνοντας κανέναν από τους υποψηφίους.

Το αποτέλεσμα είναι ένας ηγέτης κόμματος οι απόψεις του οποίου -υποστήριξη ιδιωτικών πανεπιστημίων και stock options για υπαλλήλους- συνάδουν περισσότερο με το υπόβαθρό του στη Wall Street παρά με της παλιάς σχολής ακτιβιστές που τώρα προσπαθεί να ηγηθεί.

Υπό την ηγεσία του, ο ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να «ξηλώνεται».

«Ο Κασσελάκης είναι ένας κεντρώος πολιτικός με φιλελεύθερες απόψεις», δήλωσε ο Κώστας Χατζηελευθερίου, ένα από τα πρώτα μέλη του κόμματος, που παραιτήθηκε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου ηγέτη. «Δεν μπορείς να εγκαταστήσεις κάποιον μόνο και μόνο επειδή είναι όμορφος ή κουλ».

Όταν βρισκόταν στο απόγειο της ισχύος του το 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε το 36% των εθνικών ψήφων, ενώ στην καλύτερη επίδοσή του στις ευρωεκλογές -έναν χρόνο νωρίτερα– είχε συγκεντρώσει στήριξη από το περίπου 27% του εκλογικού σώματος. Ωστόσο, στις τελευταίες εκλογές του Ιουνίου, η στήριξη συρρικνώθηκε σε λιγότερο από 18%, ενώ αυτή τη στιγμή το κόμμια πιάνει το 12% ή και χαμηλότερα στις δημοσκοπήσεις.

«Ανέλαβα μόλις πριν από τρεις μήνες», είπε ο Κασελάκης στο Bloomberg. «Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα. Αλλά να είστε σίγουροι, είμαστε σε καλό δρόμο και θα αφήσουμε μια κληρονομιά για τις επόμενες γενιές».

Ως φοιτητής, ο Κασελάκης προσφέρθηκε εθελοντικά στον τότε γερουσιαστή Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας του 2008. Αλλά η μοναδική του παρουσία στην ελληνική πολιτική σκηνή ήταν όταν ήταν υποψήφιος στις εκλογές του 2023 -μια αναμέτρηση που έδωσε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μια συντριπτική νίκη και απόλυτη πλειοψηφία και οδήγησε στην αποχώρηση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Ο 35χρονος Κασελάκης ανακοίνωσε τότε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του κόμματος, χτίζοντας την εκστρατεία του γύρω από την κοινωνική ισότητα, τον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας και την κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας. Παρουσίασε επίσης τον εαυτό του ως έναν αυτοδημιούργητο άνθρωπο που χτίζει με τις υποτροφίες που κέρδισε.

Το «άγγιγμα» του Τσίπρα

«Ο Κασελάκης ευνοήθηκε από τη σιωπή Τσίπρα», σύμφωνα με τον Αριστείδη Χατζή, καθηγητή Νομικής και Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Πράγματι, ο Κασσελάκης απλώς εφαρμόζει τον στρατηγικό άξονα που ξεκίνησε από τον προκάτοχό του. Ο Τσίπρας μπορεί να είναι πιο διάσημος επειδή αψήφησε τις απαιτήσεις της ΕΕ για περικοπές στον προϋπολογισμό το 2015. Αλλά κυβέρνησε για άλλα τέσσερα χρόνια μετά από αυτό και στο τέλος κατέληξε να επιβλέπει ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας.

Ο Κασσελάκης συνάντησε τον Τσίπρα στην Αθήνα το 2022 και εξέφρασε ενδιαφέρον να ενταχθεί στο κόμμα. Οι δύο άνδρες τα βρήκαν και αυτό βοήθησε τον Κασσελάκη να αναρριχηθεί γρήγορα στα ανώτερα κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά το τραύμα των ετών της κρίσης, υπάρχει μια λογική στις προσπάθειες να έρθει το κόμμα πιο κοντά στο κέντρο.

Χρειάστηκε σχεδόν μια δεκαετία δημοσιονομικής πειθαρχίας για να βγει από την κρίση που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και με την οικονομία να αναπτύσσεται με ρυθμό 2,3% φέτος, ξεπερνώντας τις περισσότερες από τις ευρωπαϊκές χώρες, οι Έλληνες ψηφοφόροι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να αναλάβουν ρίσκα.

Αλλά χωρίς το χάρισμα του Τσίπρα, το κόμμα καταφέρνει να χάσει τους πιο ριζοσπαστικούς υποστηρικτές του χωρίς να πείσει τους μετριοπαθείς να απομακρυνθούν από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σκρέκας: Πρόστιμο 610.190 ευρώ στην εταιρεία ΑΓΗΝΩΡ με τα κλιματιστικά για αθέμιτη κερδοφορία

gazzetta
gazzetta reader insider insider