Εκτενείς αναφορές στο μεταναστευτικό έκανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο CNN. Ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στο θέμα της μετανάστευσης υποστήριξε: «Κερδίσαμε τις εκλογές γιατί καταφέραμε να διαχειριστούμε το μεταναστευτικό μέσω μίας συγκεκριμένης πολιτικής που είναι γνωστή. Προστατεύουμε τα σύνορά μας, ανοίγουμε όμως και οδούς για όσους θέλουν να έρθουν. Πρέπει να χτίσουμε φράχτες αλλά χρειαζόμαστε και πόρτες κι αυτό θέλουμε να κάνουμε».
Ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς σχετικώς τόνισε πως η Ελλάδα διαχειρίστηκε το μεταναστευτικό αποτελεσματικότερα εν συγκρίσει με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, επαναλαμβάνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση ασκεί μία αυστηρή, πλην όμως δίκαιη πολιτική στο συγκεκριμένο ζήτημα, την ώρα, που, όπως λέει, ανοίγει νόμιμες οδούς μετανάστευσης για όσους ενδιαφέρονται να εργαστούν στην Ελλάδα.
«Δεν τους βάζεις σε αεροπλάνα για τη Ρουάντα. Όμως, όσοι δεν λαμβάνουν άσυλο πρέπει να επιστρέφουν στις χώρες καταγωγής τους, ώστε να στείλουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα ότι αν έρχεσαι στην Ευρώπη και δεν γίνεσαι δεκτός και δεν σου χορηγείται άσυλο, πρέπει να επιστρέψεις», σχολίασε.
Όσον αφορά στην επιπλέον βοήθεια στην Ουκρανία, ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καταλήξουν σε μια κοινή συμφωνία. «Είμαι ιδιαίτερα σίγουρος ότι θα φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Yπάρχει μία κατανόηση σε επίπεδο Συμβουλίου ότι αυτή η απόφαση πρέπει να ληφθεί την 1η Φεβρουαρίου και είμαι σίγουρος ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σίγουρα προχωρημένες» και συμπλήρωσε πως «υπάρχει τρόπος να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες της Ουγγαρίας».
Αναφορά ο Πρωθυπουργός έκανε και στο θέμα της τεχνητής νοημοσύνης, σχολιάζοντας πως «οι πολιτικοί είναι ανέτοιμοι (σσ για όλα αυτά που θα φέρει η τεχνητή νοημοσύνη), διότι πιστεύω πως υπάρχει μία διάκριση μεταξύ του επιπέδου πολυπλοκότητας του τι συμβαίνει με την τεχνητή νοημοσύνη και το τι καταλαβαίνουμε από αυτό. Όταν συνήθως δεν καταλαβαίνουμε κάτι ως πολιτική, τότε έχουμε υπερβολικές ρυθμίσεις».