Mε θετικό πρόσημο έκλεισε σήμερα η αγορά του πετρελαίου. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ανέβηκαν, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να στάθμισαν τις προοπτικές της ζήτησης και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Η ανοδική τάση των τιμών επηρεάστηκε και από τις ανακοινώσεις της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας σύμφωνα με τις οποίες αναμένεται μια απροσδόκητη εβδομαδιαία μείωση των αμερικανικών εμπορικών αποθεμάτων αργού.
Πως κινήθηκαν οι τιμές
- Το αμερικανικό αργό παράδοσης Φεβρουαρίου σημείωσε άνοδο 76 σεντς ή 1% στα 73,32 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.
- Το brent παράδοσης Μαρτίου πρόσθεσε 63 σεντς ή 0,8% στα 78,51 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe.
- Η βενζίνη παράδοσης Φεβρουαρίου αυξήθηκε κατά 0,6% στα 2,1475 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Φεβρουαρίου αυξήθηκε κατά 0,8% στα 2,6736 δολάρια το γαλόνι.
- Το φυσικό αέριο παραδόσεως Φεβρουαρίου διαπραγματευόταν στα 2,746 δολάρια, σημειώνοντας πτώση 4,3%.
Ζήτηση και κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) με έδρα το Παρίσι προέβλεψε σήμερα ότι η ζήτηση πετρελαίου θα περιοριστεί στα 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2024, σημειώνοντας μείωση από τα 2,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως που ήταν τον προηγούμενο χρόνο. Η συνολική ζήτηση αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 103 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Η αύξηση της ζήτησης για το 2024 είχε προηγουμένως εκτιμηθεί σε 1,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Πάντως η μηνιαία έκθεση του ΟΠΕΚ επισήμανε ότι η αύξηση της ζήτησης θα είναι διπλάσια από τις εκτιμήσεις του ΙΕΑ, γεγονός που θα δημιουργήσει συνθήκες «σφιχτής αγοράς» το δεύτερο εξάμηνο του 2024.
Τέλος οι επενδυτές φαίνεται να έχουν σε μεγάλο βαθμό προσπεράσει την απειλή μιας κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή, παρόλο που οι μαχητές Χούθι έχουν δηλώσει ότι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα, γεγονός που έχει αναγκάσει την αλλαγή δρομολόγησης των δεξαμενόπλοιων και των φορτηγών πλοίων. Μέχρι τώρα οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή, αν και παραμένουν αυξημένες, δεν έχουν ακόμη προκαλέσει σημαντικές διαταραχές στον εφοδιασμό.