Οι πιθανότητες του Ντόναλντ Τραμπ να επανέλθει στην προεδρία των ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα αυξημένες, κομψά μιλώντας, σύμφωνα με την γνώμη πολλών. Αλλά πώς θα μοιάζει ο κόσμος αν συμβεί αυτό; Τι θα κάνει ο Τραμπ με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία; Τι θα κάνει με το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη; Τι θα κάνει στη Μέση Ανατολή; Μερικές πολύ επίφοβες εκτιμήσεις για τα παραπάνω θέματα και εξίσου επίφοβες και για εσωτερικά θέματα των ΗΠΑ (ακόμα για την πιθανότητα ενός νέου Μακαρθισμού), έκανε στο Νταβός ο Ίαν Μπρέμερ, επικεφαλής και ιδρυτής του Eurasia Group, εταιρίας παροχής υπηρεσιών συμβούλων σε θέματα πολιτικών κινδύνων. Να σημειωθεί πάντως ότι ο Μπρέμερ και η εταιρία του εμφανίζονται να αντιτίθενται στον Τραμπ προκαλώντας ενίοτε αντίθετα αποτελέσματα.
Κατά τη γνώμη του, ο Τραμπ θα είναι νικητής της αναμέτρησης και οι 91 δικαστικές κατηγορίες που αντιμετωπίζει οι νομικές εμπλοκές και ο θόρυβος όπως και η πιθανότητα να καταδικαστεί στην Ουάσιγκτον, δεν πρόκειται να τον σταματήσουν. «Δεν πρόκειται να γίνει τίποτα», είπε. Εκτιμά, ότι «ο μόνος που στέκεται αυτή τη στιγμή απέναντι στον Τραμπ είναι ο 81χρονος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει δικαίωμα επανεκλογής και μία εκστρατεία να τρέξει, αλλά έχει κάνει επίσης πολλούς ανθρώπους να αισθάνονται ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην πρόκληση». Κι αν αυτό συμβεί τότε πολλά από όσα ισχύουν μπορεί να αλλάξουν με την Ευρώπη να είναι υποχρεωμένη όπως είπε να αντιμετωπίσει «ένα μεγάλο διχασμό», όπως είπε. Σε συνέντευξή του στο yahoo finance, ο Μπρέμερ, περιέγραψε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο μετά τις εκλογές των ΗΠΑ και τόνισε ότι όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν πολύ, αλλά μόνον η Κριστίν Λαγκάρντ επικεφαλής της ΕΚΤ είχε το θάρρος να εκφράσει την άποψή της.
Τι μπορεί να σημαίνει μία πολιτική στροφή των ΗΠΑ
Μερικά από όσα είπε ο Μπρέμερ στη συνέντευξή του, προκαλούν μεγάλες ανησυχίες:
- «Μόλις ο Τραμπ πάρει την υποψηφιότητα, κάτι που είναι σχεδόν βέβαιο, θα είναι πολύ πιο ισχυρός μέσα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Μέσα σε μια νύχτα θα έχει τη στήριξη σχεδόν όλων- τις εγκρίσεις, τα χρήματα, την προσοχή των μέσων ενημέρωσης, και αυτό σημαίνει ότι οι πολιτικές του εξαγγελίες, θα έχουν ξαφνικά πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο. Για παράδειγμα, πιέζοντας να μην παρέχεται καμία υποστήριξη στους Ουκρανούς ή προκαλώντας στους Ιρανούς μεγάλες δυσκολίες απαντώντας στους πολέμους δια αντιπροσώπων (proxy wars) που στηρίζουν στην περιοχή».
- «Οι αγορές και η οικονομία μπορεί να πάνε καλύτερα, αλλά αυτό θα αντισταθμιζόταν από τις έντονες ανησυχίες για την οικονομική και πιστοληπτική αξιοπιστία των ΗΠΑ που είναι τόσο δυσλειτουργικές, τόσο πολωμένες και όπου θα μπορούσε να εμφανιστεί ένας νέος Μακαρθισμός. Συμπεριλαμβανομένης της υποδοχής επενδύσεων σε πολιτείες (που υποστηρίζουν Δημοκρατικούς εναντίον πολιτειών που υποστηρίζουν Ρεπουμπλικάνους), υπό την ηγεσία του Τραμπ. Αυτό δεν ήταν κίνδυνος το 2016. Θα ήταν όμως κίνδυνος το 2025».
- «Μπορεί να είδατε την Κριστίν Λαγκάρντ, την επικεφαλής της ΕΚΤ, η οποία βγήκε δημοσίως λέγοντας ότι θεωρούσε ότι ο Τραμπ αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την Ευρώπη, για τις εμπορικές σχέσεις, για τον ρόλο της Αμερικής στον κόσμο. Είναι η μόνη που το είπε δημόσια. Κάθε Ευρωπαίος ηγέτης με τον οποίο μιλάω ιδιωτικά όμως, ανησυχεί. Μόλις είχα μια συνάντηση με ιαπωνική αντιπροσωπεία και λένε ότι στο Τόκιο αυτή τη στιγμή, κάθε Διευθύνων Σύμβουλος ανησυχεί, γι’ αυτό το θέμα».
- «Αλλά η μεγαλύτερη ανησυχία είναι για την Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν έναν Τραμπ που θεωρεί τον Πρόεδρο Ζελένσκι προσωπικό και πολιτικό εχθρό -επειδή αρνήθηκε να κυνηγήσει τον Μπάιντεν και το γιό του, Χάντερ Μπάιντεν για σκάνδαλο σε σύνδεση με ουκρανική εταιρεία, όταν το απαίτησε ο Τραμπ. Ο Τραμπ έχει πει επανειλημμένα ότι πρόκειται να τερματίσει τον πόλεμο. Την πρώτη μέρα. Πώς θα το κάνει αυτό; Θα πει ότι αυτό εδώ είναι το αποτέλεσμα που απαιτώ να αποδεχτείτε, κάτι που είναι εντελώς απαράδεκτο για την ουκρανική ηγεσία. Ουσιαστικά αποδέχεται μια διχοτομημένη Ουκρανία για κατάπαυση του πυρός. Όταν συμβεί αυτό, θα διακόψει τη βοήθεια. Αυτό θα διχάσει το ΝΑΤΟ. Αυτό θα διχάσει την ΕΕ».
- «Η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής, αλλά και τα σκανδιναβικά κράτη θα είναι αντίθετα με την πολιτική των ΗΠΑ. Αλλά υπάρχουν επίσης οι Ούγγροι και οι Σέρβοι και ίσως και οι Ιταλοί, που μπορεί να πουν: 'Για ένα λεπτό πληρώνουμε πολλά. Ας συνεργαστούμε με τον Τραμπ. Ας βρούμε έναν τρόπο να συνεργαστούμε με τη Ρωσία'. Αυτό δεν σημαίνει αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, σημαίνει όμως κατακερματισμό του ΝΑΤΟ. Αυτό είναι διχασμός στην ΕΕ».
- «Έχουμε τρεις πολέμους σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή και δεν υπάρχουν διπλωματικές προσπάθειες να μειωθούν ή να συγκρατηθούν οι εντάσεις. Δεν γίνονται συνομιλίες. Οι Ρώσοι δεν συμμετέχουν, οι Κινέζοι δεν συμμετέχουν».
Ο Ντίμον και η στροφή στις απόψεις του για τον Τραμπ
Ο επικεφαλής της JP Morgan, της ισχυρότερης τράπεζας στον κόσμο, Τζέιμι Ντίμον, μεγάλος υποστηρικτής του Ομπάμα προσωπικά και από τους μεγαλύτερους χορηγούς του Δημοκρατικού Κόμματος ανησύχησε πολύ και πολλούς με την ξαφνική στροφή του, στο Νταβός. Ειδικά αν ληφθεί υπόψη, ότι πρόσφατα τον Νοέμβριο του επιτέθηκε ονομαστικά ο Τραμπ, για την υποστήριξή του στη Νίκι Χέιλυ για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων. Τι είπε ο Ντίμον στο Νταβός για τον Τραμπ ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων: «Ας γυρίσουμε λίγο πίσω, κι ας είμαστε ειλικρινείς. Είχε κάποιο δίκιο για το ΝΑΤΟ, κάποιο δίκιο για τη μετανάστευση. Αναπτύχθηκε καλά η οικονομία. Η φορολογική μεταρρύθμιση πέτυχε. Είχε δίκιο για κάποια θέματα σχετικά με την Κίνα. Δεν είχε άδικο για μερικά από αυτά τα κρίσιμα ζητήματα…» Βεβαίως ισχυρίστηκε ταυτόχρονα ότι οι επιθέσεις εναντίον της αντίληψης MAGA (Make America Grate Again) σύθημα των υποστηρικτών Τραμπ, δυσκολεύουν ουσιαστικά το Μπάιντεν. Αλλά έμεινε η εντύπωση της στροφής Ντίμον.
Στα social media (που γίνονται δεκτές οι απόψεις του), ο Τραμπ έχει γράψει για το Ντίμον: «Ποτέ δεν ήμουν μεγάλος θαυμαστής του Τζέιμι Ντίμον, αλλά έπρεπε να ζήσω με αυτόν τον τύπο όταν ήρθε “παρακαλώντας” στο Λευκό Οίκο. Υποθέτω ότι δεν χρειάζεται να ζω πια μαζί του, και αυτό είναι πολύ καλό!».
Ποιος είναι ο Μπρέμερ και η Eurasia
Σχετικά με τις εκτιμήσεις του Μπρέμερ, θα πρέπει να τονισθεί ιδιαίτερα, ότι οι εταιρίες όπως αυτή που έχει ιδρύσει μπορεί να λειτουργούν για λογαριασμό σημαντικών πελατών, πολιτικών, κομμάτων ή μεγάλων εταιριών. Μπορεί να έχει δίκιο ή άδικο, αλλά μπορεί λειτουργεί μόνον προς όφελος πελατών με ισχυρά συμφέροντα. Στην πρώτη κούρσα για την προεδρία του Τραμπ, ο Μπρέμερ, είχε αναφερθεί στις πολιτικές που προάγει ο Τραμπ και ότι διέπονται από μία αντίληψη «πρώτα η Αμερική». Ο Τραμπ εμφανίστηκε να το θεωρεί πολύ επιτυχημένο και το υιοθέτησε ως σύνθημα αν και ιστορικά είχε χρησιμοποιηθεί πριν από ένα αιώνα από τον Δημοκρατικό πρόεδρο των ΗΠΑ, Γούντροου Γουίλσον.
Ο Μπρέμερ ίδρυσε την Eurasia το 1998. Συνεργάζεται από το 2015 με την ιαπωνική εταιρία διαχείρισης κεφαλαίων, Nikko Asset Management.
Τον Ιούλιο του 2017, ο Μπρέμερ αποκάλυψε μια δεύτερη, άγνωστη τότε, συνάντηση μεταξύ των Προέδρων Τραμπ και Πούτιν κατά τη διάρκεια του δείπνου των αρχηγών κρατών της G20 στο Αμβούργο. Ο Τραμπ αρχικά αρνήθηκε ότι είχε πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνάντησή του με τον Πούτιν και χαρακτήρισε την αναφορά του Μπρέμερ ως «ψευδείς ειδήσεις», ωστόσο, η τότε Γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σόντερς, επιβεβαίωσε αργότερα τη δεύτερη συνάντηση. Το 2019, ο Ντόναλντ Τραμπ δημοσίευσε ένα tweet που φαινόταν να επαινεί τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, επειδή επέκρινε τον αντίπαλό του Τζο Μπάιντεν.
Ο Μπρέμερ έκανε ένα tweet επίσης, εμφανίζοντας τον Τραμπ να λέει ότι «ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι εξυπνότερος και θα ήταν καλύτερος πρόεδρος από τον κοιμισμένο Τζο Μπάιντεν». Αυτό προκάλεσε σύγχυση κι άμεσες επιθέσεις εναντίον του και ο Μπρέμερ παραδέχθηκε ότι δεν ήταν αυτή η δήλωση. Ο Τραμπ αξιοποίησε το περιστατικό, για να περάσει νομοθετικούς περιορισμούς εναντίον λιβελλογραφημάτων.
Ο Μπρέμερ, έχει διδικτορικό στις πολιτικές επιστήμες από το Στάνφονρντ.