Δένδιας: Η Ελλάδα εξετάζει συμπαραγωγή αμερικανικών φρεγατών στα ελληνικά ναυπηγεία

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δένδιας: Η Ελλάδα εξετάζει συμπαραγωγή αμερικανικών φρεγατών στα ελληνικά ναυπηγεία
Τον κοινό σχεδιασμό και συμπαραγωγή στα ελληνικά ναυπηγεία (σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες έως 7) αμερικανικών φρεγατών νέας γενιάς κλάσης «Constellation», στο πλαίσιο ενίσχυσης του Στόλου και προς όφελος της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας. μελετά η Ελλάδα, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του με τον Κύπριο ομόλογο του Βασίλειο Πάλμα.

Τον κοινό σχεδιασμό και συμπαραγωγή στα ελληνικά ναυπηγεία (σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες έως 7) αμερικανικών φρεγατών νέας γενιάς κλάσης «Constellation», στο πλαίσιο ενίσχυσης του Στόλου και προς όφελος της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας. μελετά η Ελλάδα, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του με τον Κύπριο ομόλογο του Βασίλειο Πάλμα.

Όπως είπε, στις 16 Ιανουαρίου το ΓΕΝ παρέλαβε ειδική επιστολή τής αρμόδιας αμερικανικής υπηρεσίας για αποδοχή του ελληνικού ενδιαφέροντος και με την ύπαρξη συμφωνίας, η οποία θα είναι σύμφωνη και με τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, η Ελλάδα μπορεί να συμμετάσχει στον σχεδιασμό, εξαρχής. Για τις φρεγάτες LCS -που θα δοθούν στο πλαίσιο της δωρεάν παραχώρησης σειράς μέσων από τις ΗΠΑ- ανέφερε ότι τις εξετάζουμε ως ενδιάμεση λύση.

Επίσης γνωστοποίησε ότι με τον Κύπριο ομόλογό του συζήτησε για την επέκταση της ναυτικής βάσης Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί, ώστε να μπορεί να υποδεχθεί σύγχρονες φρεγάτες όπως τις Belharra.

Αναφερόμενος στην προμήθεια των αεροσκαφών F-35, ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ότι εστάλη από την αρμόδια αμερικανική υπηρεσία η επιστολή για την προσφορά και αποδοχή (LOA) για την πώληση τους στην Ελλάδα.

Παράλληλα διευκρίνισε ότι βρισκόμαστε στο αρχικό στάδιο κατάρτισης του σχεδίου συμφωνίας και ως εκ τούτου είναι πολύ πρώιμα τα λεχθέντα στον δημόσιο διάλογο περί κόστους. Πρόκειται για μία σύνθετη διαδικασία και πολύπλοκη διαπραγμάτευση, είπε σχετικά. Διαβεβαίωσε δε ότι όταν θα γίνουν οι υπολογισμοί από ελληνικής πλευράς θα υπάρξει σοβαρή και υπεύθυνη ενημέρωση. Νομίζω ότι η κυβέρνηση θα αποδείξει ότι μπορεί να χειρίζεται με απόλυτη διαφάνεια τέτοιες υποθέσεις, συμπλήρωσε.

Τέλος τις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε δημόσιο διάλογο το νομοθέτημα για την ενίσχυση της καινοτομίας στις Ένοπλες Δυνάμεις, την εισαγωγή προηγμένων συστημάτων νέας τεχνολογίας, αυτόνομων μη επανδρωμένων μέσων αέρος, θαλάσσης και υπό θαλάσσης. Ο κ. Δένδιας απηύθυνε πρόσκληση προς την Κύπρο να συμμετάσχει στην στρατιωτική καινοτομία.

Οι εν λόγω ενέργειες θα συνεισφέρουν τα μέγιστα στην πατρίδα, στην σταθερότητα στην περιοχή και στην ευρωπαική ασφάλεια, κατέληξε.

Τουρκία, Ουκρανία και Μέση Ανατολή στην ατζέντα

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν την περαιτέρω ανάπτυξη της αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή καθώς και η προοπτική επέκτασης των τριμερών συνεργασιών με άλλες χώρες.

Όπως είπε ο κ. Δένδιας οι προϋποθέσεις για οποιονδήποτε θέλει να συμμετάσχει είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, ο σεβασμός του δικαίου της θάλασσας και του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ.

Ο κ. Πάλμας ενημέρωσε ενδελεχώς τον κ. Δένδια για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στη νεκρή ζώνη ενώ ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε την ελπίδα οι συνομιλίες τής απεσταλμένης του ΟΗΕ στην Κύπρο (σ.σ. σήμερα μεταβαίνει στην Κύπρο) με την τουρκοκυπριακή πλευρά να δώσει ένα παράθυρο αισιοδοξίας. Επίσης ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν κείται μακράν της Κύπρου με βάση το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και τη σύμπνοια των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα.

Για τα ελληνοτουρκικά εξέφρασε την ελπίδα να διατηρηθεί η ηρεμία. «Ο δρόμος είναι δύσκολος δεν υπάρχει εφησυχασμός».

Ο κ. Πάλμας εξέφρασε την υποστήριξη του τόσο στη συμμετοχή τής Ελλάδας στις επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα για την ελευθερία της ναυσιπλοίας όσο και στην ανάπτυξη των ευρωπαϊκών δυνατοτήτων σε επίπεδο ΕΕ. Επίσης δήλωσε ότι η Κύπρος προσβλέπει σε στενότερη συνεργασία με τις ΗΠΑ -μετά την άρση του εμπάργκο όπλων- καθώς θα ενισχύσει τον ρόλο της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για περαιτέρω συντονισμό και αποτελεσματικότερη συνεργασία ενώ η Κύπρος σε πλήρη συνεννόηση με την Ελλάδα και τους εταίρους στην ΕΕ «παραμένουμε αφοσιωμένοι στον αγώνα προάσπισης της εθνικής ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Ο Κύπριος υπουργός Εθνικής Άμυνας απηύθυνε πρόσκληση προς τον Έλληνα ομόλογο του να επισκεφθεί τη Μεγαλόνησο η οποία έγινε «ασμένως δεκτή» όπως είπε ο κ. Δένδιας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δένδιας: Συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του την Δευτέρα

Φορολογικοί παράδεισοι: Η νέα λίστα της ΑΑΔΕ - Οι 42 χώρες

Ναυτιλία: Υψηλές επιδόσεις για την ελληνική σημαία

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider