Φον ντερ Λάιεν: Ανακοίνωσε την απόσυρση επίμαχου νόμου για τα φυτοφάρμακα - Πρώτη ήττα της Πράσινης Συμφωνίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φον ντερ Λάιεν: Ανακοίνωσε την απόσυρση επίμαχου νόμου για τα φυτοφάρμακα - Πρώτη ήττα της Πράσινης Συμφωνίας
Επισήμανε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος, υπογραμμίζοντας ότι οι αγρότες είναι οι πρώτοι που αισθάνονται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Tην απόσυρση του νομοσχεδίου για μείωση της χρήσης των φυτοφαρμάκων κατά 40% εως το 2030 σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε την Τρίτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το οποίο έχει ήδη μπλοκάρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σηματοδοτώντας την πρώτη ήττα της Πράσινης Συμφωνίας.

Στοιχείο-κλειδί του Πράσινου Συμφώνου, το νομοσχέδιο Sustainable Use Regulation (SUR) κατατέθηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2022 με τη φιλοδοξία να μειώσει στο μισό τη χρήση φυτοφαρμάκων έως το 2030 και των κινδύνων που προέρχονται από αυτά στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε σχέση με την περίοδο 2015-2017. Προέβλεπε επίσης την πλήρη απαγόρευση αυτών των προϊόντων σε ευαίσθητες περιοχές, όπως οι αστικοί χώροι πρασίνου και Τοποθεσίες Natura 2000. Το SUR αποδείχθηκε διχαστικό από την ίδρυσή του και πέρυσι απορρίφθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 299 ψήφους υπέρ, 207 κατά και 121 αποχές, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται κολλημένο στις πολιτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών μελών.

«Η Επιτροπή πρότεινε το SUR, με τον άξιο στόχο να μειώσει τους κινδύνους των χημικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων», είπε η φον ντερ Λάιεν την Τρίτη, μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. «Ωστόσο η πρόταση SUR έχει γίνει σύμβολο πόλωσης. Απορρίφθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δεν υπάρχει πλέον πρόοδος ούτε στο Συμβούλιο. Γι' αυτό θα προτείνω στο Σώμα να αποσύρει αυτήν την πρόταση».

Οξύνονται οι αντιδράσεις

Η απόφαση της φον ντερ Λάιεν έρχεται εν μέσω μιας αυξανόμενης αντίδρασης της δεξιάς ενάντια στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και εκτεταμένων διαμαρτυριών εξαγριωμένων αγροτών, οι οποίοι, μεταξύ άλλων παραπόνων, λένε ότι το βάρος που τους επιβαρύνει η περιβαλλοντική ρύθμιση είναι υπερβολικό.

«Μόνο εάν οι αγρότες μας μπορούν να ζήσουν από τη γη θα επενδύσουν στο μέλλον. Και μόνο εάν επιτύχουμε μαζί τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς στόχους μας, οι αγρότες θα μπορέσουν να συνεχίσουν να ζουν», είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής. «Οι αγρότες μας το γνωρίζουν καλά αυτό. Θα πρέπει να τους έχουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη».

Η απόσυρση του νόμου δεν είναι άμεση και πρέπει ακόμη να επικυρωθεί από την Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παρά τα νέα, η φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι το θέμα της ρύθμισης των φυτοφαρμάκων θα παραμείνει στην ημερήσια διάταξη και ενδέχεται να αποτελέσει αντικείμενο μιας «νέας πρότασης πολύ πιο ώριμης».

Η Copa-Cogeca, που εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες αγροτικές ενώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είχε καταδικάσει «ένα καθαρά ιδεολογικό κείμενο, κακοσχεδιασμένο, μη ρεαλιστικό και χωρίς χρηματοδότηση».

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κροο, που ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξέφρασε ικανοποίηση για την απόσυρση του νομοσχεδίου: «Είναι σημαντικό να κρατήσουμε στο πλευρό μας τους αγρότες για ένα βιώσιμο μέλλον της γεωργίας. Ο διάλογος συνεχίζεται» δήλωσε.

«Πρόκειται και για ιταλική νίκη» λέει η Μελόνι

«Αποτελεί και ιταλική νίκη, η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι αποσύρεται η πρόταση νόμου για τα φυτοφάρμακα», υπογράμμισε σήμερα η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.

Παράλληλα, η Ιταλίδα πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνησή της εργάζεται στην Ευρώπη με σαφή πρακτική και λογική προσέγγιση και με στόχο να χαραχτεί ένας δρόμος διαφορετικός από εκείνον που ακολουθήθηκε έως τώρα, συνδυάζοντας αγροτική παραγωγή, σεβασμό στην εργασία και περιβαλλοντική βιωσιμότητα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΥΠΕΘΟ: Σε ισχύ τέθηκε η βελτιωμένη πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού

Τουρκία: Τα 85,4 εκατομμύρια κατοίκους έφθασε ο πληθυσμός της χώρας το 2023

Γερμανία: Οι δύο «νάρκες» πίσω από τη διατήρηση του εμπορικού πλεονάσματος το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider