Η Κίνα καταγγέλλει την «πίεση» των ΗΠΑ, υπερασπίζεται τη σχέση της με τη Ρωσία

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η Κίνα καταγγέλλει την «πίεση» των ΗΠΑ, υπερασπίζεται τη σχέση της με τη Ρωσία
Πηγή: associatedpress
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι καταφέρθηκε σήμερα εναντίον του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ τη χώρα του, ενώ απεναντίας εξήρε την εταιρική σχέση με τη Ρωσία, ενώ χαρακτήρισε την ανθρωπιστική καταστροφή που εκτυλίσσεται τη Λωρίδα της Γάζας «ντροπή» για την ανθρωπότητα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι καταφέρθηκε σήμερα εναντίον του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ τη χώρα του, ενώ απεναντίας εξήρε την εταιρική σχέση με τη Ρωσία, ενώ χαρακτήρισε την ανθρωπιστική καταστροφή που εκτυλίσσεται τη Λωρίδα της Γάζας «ντροπή» για την ανθρωπότητα.

Ο πεπειραμένος διπλωμάτης, 70 ετών, επέκρινε ειδικά τις πολλαπλές αμερικανικές προσπάθειες να ασκηθεί «πίεση» στο Πεκίνο, το ότι η Ουάσιγκτον έχει τη βούληση να «κατηγορεί την Κίνα με οποιοδήποτε πρόσχημα», κάτι που κατ’ αυτόν έχει φθάσει σε «αδιανόητο επίπεδο».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην κινεζική πρωτεύουσα στο περιθώριο της ετήσιας συνεδρίασης του κινεζικού κοινοβουλίου, ο κ. Ουάνγκ ανέφερε πως υγιής σχέση μπορεί να οικοδομηθεί μόνο αν τα μέρη σέβονται και αναγνωρίζουν τις διαφορές τους. «Πρέπει να επισημανθεί ότι η λαθεμένη αντίληψη της αμερικανικής πλευράς για την Κίνα συνεχίζεται και οι υποσχέσεις που έκανε δεν εκπληρώθηκαν», τόνισε ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας.

«Οι μέθοδοι πίεσης στην Κίνα ανανεώνονται ακατάπαυστα και ο κατάλογος των μονομερών (αμερικανικών) κυρώσεων μονίμως μακραίνει», ανέφερε, επιμένοντας πως τα «εγκλήματα» που η Ουάσιγκτον προσάπτει στο Πεκίνο «έχουν φθάσει σε αδιανόητο επίπεδο».

«Εναντιωνόμαστε αποφασιστικά σε κάθε ηγεμονία και εκφοβισμό και θα υπερασπιστούμε σθεναρά την εθνική κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά συμφέροντα» της Κίνας, είπε ακόμη ο ΥΠΕΞ.

Οι σινοαμερικανικές εντάσεις παραμένουν υψηλές, για διάφορα ζητήματα: την Ταϊβάν, το εμπόριο, την αντιπαλότητα στο πεδίο των νέων τεχνολογιών, τον ανταγωνισμό για επιρροή στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, τα ανθρώπινα δικαιώματα...

Ο Ουάνγκ Γι πήρε τον λόγο τη στιγμή που η αυξανόμενη κινεζική πολιτική επιρροή προκαλεί ανησυχία στη Δύση και σε γείτονες του οικονομικού γίγαντα. Οι ηγέτες της ASEAN και η Αυστραλία προειδοποίησαν παράλληλα σήμερα εναντίον ενεργειών που «απειλούν την ειρήνη» στη Νότια Σινική Θάλασσα, έπειτα από επεισόδια ανάμεσα στις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις και το λιμενικό σώμα των Φιλιππίνων, ιδίως σύγκρουση πλοίων, για την οποία αλληλοκατηγορήθηκαν Πεκίνο και Μανίλα.

Σε ότι αφορά τις διενέξεις για την εθνική κυριαρχία στη Νότια Σινική Θάλασσα «η Κίνα επιδεικνύει πάντα μεγάλη αυτοσυγκράτηση», σημείωσε ο κ. Ουάνγκ. «Όμως (...) δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να καταχραστεί την καλή μας θέληση» και «θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας» στην αχανή θαλάσσια περιοχή, κρίσιμη για το διεθνές εμπόριο.

«Ανθρώπινη τραγωδία»

Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν όλα τα νησιά στη Νότια Σινική Θάλασσα, ωστόσο άλλες χώρες της περιοχής (Βιετνάμ, Φιλιππίνες, Μαλαισία, Μπρουνέι...) έχουν ανταγωνιστικές διεκδικήσεις, ενίοτε αλληλεπικαλυπτόμενες.

Καθώς η Ουάσιγκτον τάσσεται συστηματικά στο πλευρό της Μανίλας, ο Ουάνγκ Γι κάλεσε «χώρες εκτός περιοχής να μην προκαλούν επεισόδια ούτε να ανακατεύονται σε τέτοια», να μη γίνονται «ταραχοποιοί».

Για την Ταϊβάν -επίσης ζήτημα που προκαλεί έντονες τριβές με τις ΗΠΑ- ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε πως όσοι επιδιώκουν την «ανεξαρτησία» της νήσου, που το Πεκίνο θεωρεί επαρχία της Κίνας, θα λογοδοτήσουν «στην ιστορία»: «Οποιοσδήποτε (...) αποπειραθεί να προωθήσει την ανεξαρτησία της (...) αναπόφευκτα θα εξαλειφθεί από την ιστορία», είπε ο Ουάνγκ Γι, προσθέτοντας πως η Ταϊβάν «δεν θα επιτραπεί ποτέ να χωριστεί από τη μητέρα πατρίδα».

Αυτοί που «παίζουν με τη φωτιά θα καούν», θα γευτούν «τον πικρό καρπό των πράξεών τους», διεμήνυσε καθώς η Κίνα μοιάζει να υιοθετεί ακόμη πιο σκληρό και αδιάλλακτο τόνο.

Απέρριψε εξάλλου την κατηγορία πως το Πεκίνο αποτελεί απειλή για την παγκόσμια τάξη. «Μπροστά στο ασταθές και περίπλοκο διεθνές περιβάλλον, η Κίνα θα παραμείνει αποφασιστικά δύναμη (που δρα) για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την πρόοδο στον κόσμο», τόνισε.

Για την προσέγγιση Πεκίνου/Μόσχας τα τελευταία χρόνια, είπε πως οι δυο χώρες δημιούργησαν «νέο μοντέλο» σχέσεων μεταξύ μεγάλων δυνάμεων.

Το νέο είδος σχέσης «είναι εντελώς διαφορετικό από την παρελθούσα εποχή του ψυχρού πολέμου», οικοδομείται «στη βάση της αδέσμευτης προσέγγισης, της μη σύγκρουσης» και «δεν βάζει στο στόχαστρο τρίτες χώρες», υποστήριξε. Σκοπός είναι οι δυο χώρες να προχωρήσουν «στον δρόμο της φιλίας και της καλής γειτονίας» και να βαθύνουν «τη στρατηγική συνολική συνεργασία» τους.

Αν και η Κίνα λέει πως υποστηρίζει την «εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα» όλων των χωρών, διατύπωση που υπονοεί και την Ουκρανία, ουδέποτε καταδίκασε την εισβολή του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια τον Φεβρουάριο του 2022. Επιδιώκει να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή, αλλά οι κινήσεις αντιμετωπίζονται παγερά στη Δύση.

Ακόμη, ο Ουάνγκ Γι επαναβεβαίωσε την υποστήριξη της Κίνας στην παλαιστινιακή υπόθεση, καλώντας εκ νέου ο ΟΗΕ να προχωρήσει στην εισδοχή της Παλαιστίνης ως κράτους πλήρους μέλους.

«Δεν υπάρχει πλέον καμιά δικαιολογία για τη συνέχιση του πολέμου και δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για τη σφαγή αμάχων», τόνισε.

«Το γεγονός ότι σήμερα, τον 21ο αιώνα, δεν μπορούμε να σταματήσουμε αυτή την ανθρωπιστική καταστροφή είναι ανθρώπινη τραγωδία (...) είναι ντροπή για τον πολιτισμό», επέμεινε, επαναλαμβάνοντας την έκκληση του Πεκίνου να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός».

Συμφιλιωτικός τόνος προς την ΕΕ

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η καχυποψία της οποίας έναντι της Κίνας αυξάνεται -στις Βρυξέλλες περιγράφεται ταυτόχρονα ως «εταίρος», «ανταγωνιστής» και «συστημικός αντίπαλος», ο Ουάνγκ Γι έκρινε πως «αυτός ο τριπλός προσδιορισμούς ούτε ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ούτε είναι βιώσιμος στην πράξη». Παρομοίασε την ευρωπαϊκή στάση με το να βρισκόταν κάποιο αυτοκίνητο σε φανάρι και «να ήταν αναμμένα ταυτόχρονα το κόκκινο, το πορτοκαλί και το πράσινο: τι κάνει ο οδηγός;».

«Δεν υπάρχει καμιά θεμελιώδης σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα στην Κίνα και στην Ευρώπη», σημείωσε πάντως ο κινέζος ΥΠΕΞ, για τον οποίο «τα κοινά συμφέροντα των δυο πλευρών ξεπερνούν κατά πολύ τις διαφορές τους».

Ακόμη, ο κ. Ουάνγκ είπε πως η Κίνα θα καταθέσει σχέδιο απόφασης για την τεχνητή νοημοσύνη στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που όπως είπε θα αντανακλά την ανάγκη τόσο να αναπτυχθεί όσο και να είναι ασφαλής, στην υπηρεσία και «υπό τον έλεγχο» των ανθρωπίνων όντων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: @associatedpress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider