«Η Δικαιοσύνη, η οποία ερευνά την υπόθεση αυτή και είναι υπεράνω όλων, έχει ξεκινήσει μια διαδικασία. Και μιλάνε για συγκάλυψη. Ρωτάω, λοιπόν, εγώ, τα εξής απλά ερωτήματα: Υπάρχει κάποιος που εξαιρείται; Όχι, είναι η απάντηση. Υπάρχει κάτι το οποίο έχει αιτηθεί η Δικαιοσύνη και έχει έρθει η δήθεν «κακιά» Κυβέρνηση να της το έχει αρνηθεί; Όχι, είναι η απάντηση. Υπάρχει κάποιο κατηγορητήριο το οποίο έχει γραφτεί, υπάρχει κάτι το οποίο η Δικαιοσύνη έχει αιτηθεί από τη Βουλή κι έχει έρθει η κυβέρνηση και έχει πει «όχι»; Όχι, είναι η απάντηση», δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ για την υπόθεση των Τεμπών και επισήμανε: «Ποια είναι η πραγματικότητα; Η πραγματικότητα είναι ότι κανείς δεν είναι αθώος a priori, επειδή για παράδειγμα είναι υπουργός. Ή κανείς δεν εξαιρείται του να είναι εν δυνάμει ύποπτος επειδή είναι υπουργός. Αλλά κανείς δεν είναι a priori ένοχος ή κατηγορούμενος ή ύποπτος, επειδή το λέει η κοινή γνώμη ή ένα μέρος αυτής, η αντιπολίτευση, εγώ, εσείς ή ο οποιοσδήποτε. Αθώους, ενόχους, υπόπτους και κατηγορουμένους τους καθορίζει η Δικαιοσύνη».
- Διαβάστε ακόμη - Π. Μαρινάκης: Είναι αισχρό ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα να εργαλειοποιούν ένα τραγικό δυστύχημα
Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση "θα προστατεύσει τον κ. Καραμανλή στην περίπτωση που ο εισαγγελέας στη Λάρισα σκοντάψει πάνω του και στείλει την υπόθεση στη Βουλή", ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να μπει εμπόδιο σε καμία έρευνα. «Σε τρία πράγματα είναι απόλυτα υποκριτές», συνέχισε για την αντιπολίτευση. «Πρώτον. Λένε: Αυτή η "κακιά" κυβέρνηση δεν καταργεί τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και κρύβει τον Καραμανλή. Έτσι δεν λένε; Μάλιστα. Όταν έγινε η συνταγματική αναθεώρηση, αυτή η δήθεν κακιά κυβέρνηση, άλλαξε την προθεσμία και εξομοίωσε υπουργούς με τους υπόλοιπους πολίτες. Γιατί δεν ήρθε τότε ο "καλός" ΣΥΡΙΖΑ του κ. Αρβανίτη και όλων των υπολοίπων, να ζητήσει την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών; Να σας πω εγώ γιατί; Γιατί τον χρησιμοποίησαν έντεκα φορές όταν ήταν πλειοψηφία και κρύφτηκαν πίσω από τον νόμο έντεκα υπουργοί τους. Δεύτερον: Γιατί δεν συντάσσουν κατηγορητήριο για να μπορούν να μας κατηγορήσουν για συγκάλυψη; Γιατί πρέπει να γράψουν ότι υπάρχει αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της καθυστέρησης υλοποίησης μιας σύμβασης, που ολοκληρώθηκε επί των ημερών μας, και της ανθρωποκτονίας. Αν το κάνουν αυτό, ξέρετε τι θα συνεπάγεται; Ότι, για παράδειγμα, όταν ήρθε ο εισαγγελέας για το Μάτι και είπε ότι αν υπήρχε το 112, θα είχαν σωθεί πολλοί άνθρωποι από αυτούς που πέθαναν, θα έπρεπε αυτοί που δεν ολοκλήρωσαν το 112 -ενώ ο Πιερρακάκης και η κυβέρνηση Μητσοτάκη το ολοκλήρωσαν σε λίγους μήνες- θα έπρεπε να πάνε κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία. Εμείς δεν το πιστεύουμε αυτό, αλλά αυτοί το υπονοούν. Το υπονοούν, αυτή είναι η χυδαιότητα, για να γίνουν αρεστοί σε έναν πονεμένο κόσμο, αλλά δεν το γράφουν κιόλας, γιατί ξέρουν ότι αυτό θα έχει και συνέπειες. Και το τρίτον, θυμήθηκαν όλους τους νεκρούς; Θυμήθηκαν όλες τις τραγωδίες; Θυμήθηκαν όλες τις δυσάρεστες στιγμές; Εμείς δεν κάνουμε συμψηφισμό και θεωρούμε ότι κάθε πονεμένη μάνα πρέπει να έχει τον απόλυτο σεβασμό μας, έχει την απόλυτη, προφανώς, ελευθερία και κατανόηση, η κάθε μάνα και ο κάθε πατέρας που έχει χάσει ένα παιδί. Και τι λέω; Το ξαναλέω. Κανείς δεν είναι a priori -το τονίζω- αθώος επειδή μπορεί να είναι Υπουργός, αλλά και κανείς -το τονίζω- δεν είναι a priori ένοχος, επειδή το λέει ο οποιοσδήποτε πλην της Δικαιοσύνης», ανέφερε.
- Διαβάστε ακόμη - ΣΥΡΙΖΑ για Τέμπη: «Η ΝΔ αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να κρύβει τις τεράστιες ευθύνες του Κ. Αχ. Καραμανλή»
Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι ο κ. Καραμανλής ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και παραιτήθηκε από υπουργός ενώ για τον κ. Σπίρτζη είπε ότι «το κάνει εκ του ασφαλούς, γιατί ποινική ευθύνη στο τέλος της ημέρας, δηλαδή, ποινική συνέπεια δεν πρόκειται να του αναγνωρισθεί».
Τι είπε για τη βουλευτική ασυλία
«Ένα πράγμα είναι η βουλευτική ασυλία. Δεν αφορά ούτε τον Σπίρτζη, ούτε τον Καραμανλή. Άρα, είτε είναι, είτε δεν είναι βουλευτής ο Καραμανλής, για την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης, αυτό είναι αδιάφορο. Για τον Σπίρτζη ισχύει η αποσβεστική προθεσμία, δηλαδή αυτό για το οποίο κατηγορούσαν διαχρονικά το πολιτικό σύστημα ότι "βγαίνουν λάδι" οι υπουργοί επειδή έχουν ειδικό καθεστώς παραγραφής, πιάνει τον Σπίρτζη και τους υπουργούς που έχουν διατελέσει υπουργοί μέχρι την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τον Καραμανλή από το 2019 και μετά δεν τον πιάνει», συμπλήρωσε. Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση από το 2019 άλλαξε το άρθρο 86 του Συντάγματος και δεν ισχύει, πλέον αποσβεστική προθεσμία για τους υπουργούς. «Το αν υπάρχουν εν δυνάμει ποινικές ευθύνες για τον οποιονδήποτε υπουργό, για τον οποιονδήποτε εμπλεκόμενο και σε αυτήν και σε οποιαδήποτε άλλη υπόθεση, αυτό το αξιολογεί η Δικαιοσύνη. Τι θέλω να πω: ο κύριος Σπίρτζης κάνει κάτι εκ του ασφαλούς», σημείωσε.
Επισήμανε παράλληλα ότι ο κ. Σπίρτζης σε συνέντευξη του στον Real FM δήλωσε ότι δεν έχει σχέση η καθυστέρηση υλοποίησης μιας σύμβασης με ένα τραγικό δυστύχημα.
«Δηλαδή, ο ίδιος ο Σπίρτζης, που ο ΣΥΡΙΖΑ τον επικαλείται ως δήθεν παράδειγμα το οποίο πρέπει ν' ακολουθήσει ο Καραμανλής, έρχεται και επιβεβαιώνει ένα επιχείρημα που τι λέει: ότι δεν είναι δεδομένο, όπως σας έλεγα πριν, κατ' αναλογία με το Μάτι, δεν είναι δυνατόν -εγώ θα σας πω μια κακή υλοποίηση, που κι αυτό είναι ερευνητέο- να συνδέεται η καθυστέρηση υλοποίησης σύμβασης με ένα τραγικό δυστύχημα», προσέθεσε.
Ο κ. Μαρινάκης δήλωσε πως για όλα θα δώσει απαντήσεις η Δικαιοσύνη και πως δεν πρόκειται η κυβέρνηση να συγκαλύψει κανέναν.
Για τη δήλωση του βουλευτή Επικρατείας κ. Σταμάτη ότι θα αυτοκτονούσε στη θέση του κ. Καραμανλή, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε πως προφανώς, το είπε σε υπερβολικό τόνο και δεν το εννοούσε. «Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε τόσο βαριές εκφράσεις. Είναι ατυχέστατες. Δεν μπορούμε να λέμε τη λέξη "αυτοκτονία", έτσι, ελαφρά τη καρδία. Αλλά και ο ίδιος νομίζω το κατάλαβε και βγήκε και επανόρθωσε τη δήλωσή του. Προσέξτε. Το αν θα ασκήσει ένα ατομικό δικαίωμα κάποιος, αλλά να έχει συνέπεια -δηλαδή, να οδηγεί κάπου- εγώ, θεωρώ ότι αυτό οδηγείται μόνο από τη Δικαιοσύνη. Έχω πει την άποψή μου, για να μην παρεξηγηθώ. Είναι μια ατομική του επιλογή. Δηλαδή, το αν για παράδειγμα, σου δίνει το δικαίωμα ο νόμος να χρησιμοποιήσεις κάτι το οποίο, βέβαια, αυτή τη στιγμή δεν έχει αξία μέχρι να αποφασίσει η Δικαιοσύνη για το ποιος φταίει και ποιος όχι», τόνισε.
«Το αν κάποιος θα οδηγηθεί ή όχι στη Δικαιοσύνη, εφόσον αυτό το οποίο μπορεί να κατηγορηθεί είναι επί υπουργίας του, δεν έχει σχέση με το αν είναι βουλευτής ή όχι, ποινικά», δήλωσε επίσης μεταξύ άλλων ενώ σημείωσε πως το γεγονός «ότι τον ψήφισαν αυτοί που τον ψήφισαν, δεν σημαίνει ότι ούτε τον αθωώνουν, ούτε τον ενοχοποιούν αυτοί που δεν τον ψήφισαν».
Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και σημείωσε πως «η ΝΔ δεν είναι κόμμα το οποίο στήνει «λαϊκά δικαστήρια».
Κανένα εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι δεδομένο
Σχετικά με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis ανέφερε πως δείχνει μια μεγαλύτερη φθορά, σε σχέση με τις άλλες. «Να προβληματιστούμε για κάποια πράγματα. Πρώτον, ότι κανένα εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι δεδομένο», συνέχισε και προσέθεσε μεταξύ άλλων: «Μας λέει ότι υπάρχει κόσμος, ο οποίος λέει ότι, ωραία, έχεις καταφέρει πέντε πράγματα. Αυτή τη στιγμή η χώρα μας έχει μία σταθερότητα οικονομική. Αυξάνονται οι μισθοί, μειώνεται η ανεργία, συζητάμε πλέον για ευρωομόλογα και για μια διαδικασία αμυντικών δαπανών στην Ευρώπη, οχυρώνουμε τα σύνορά μας, αλλά, προφανώς, έχω παράπονο για ένα-δύο-τρία θέματα. Εμείς τι έχουμε καθήκον να κάνουμε; Να εξηγήσουμε τη σημασία των πρώτων πέντε, να λύσουμε τα υπόλοιπα τρία και, ενδεχομένως, όπου υπάρχει παρανόηση, να πούμε τι κάνουμε σε αυτά».
«Η Νέα Δημοκρατία θα διεκδικήσει στις προσεχείς ευρωεκλογές το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό, όχι γιατί αυτό είναι μία, ας πούμε, μικροπολιτική μάχη, γιατί θεωρούμε ότι από αυτές τις ευρωεκλογές, καταρχάς, κρίνεται και η ευρωπαϊκή στόχευση της χώρας. Δηλαδή ποιοι θα είναι οι εκπρόσωποι που θα μας εκπροσωπούν στο Ευρωκοινοβούλιο, ποιοι θα υπερασπίζονται αυτές τις πολιτικές που σήμερα και χθες και τις επόμενες μέρες θα υπερασπιστεί ο πρωθυπουργός, όπως είναι αυτό που σας είπα για τις αμυντικές δαπάνες. Και κάτι ακόμα, βέβαια: Αυτό το αποτέλεσμα θα στείλει ένα μήνυμα για την πορεία της χώρας. Θα συνεχίσουμε με αυτή τη σταθερότητα;», τόνισε ενώ σε ερώτηση αν μπορεί να προκύψουν και εθνικές εκλογές απάντησε «σε καμία περίπτωση» υπογραμμίζοντας πως «η χώρα έχει μία σταθερή κυβέρνηση, με 158 βουλευτές, με μία πολύ νωπή λαϊκή εντολή».