Η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε νησιά του Αιγαίου – Αντιδρά η Αθήνα

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε νησιά του Αιγαίου – Αντιδρά η Αθήνα
Την ελληνική κυριαρχία σε νησιά του Αιγαίου αμφισβητεί η Τουρκία, με αφορμή τις εξαγγελίες της Αθήνας για δημιουργία δύο θαλάσσιων πάρκων. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ότι «στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά που δεν έχουν μεταβιβαστεί στην Ελλάδα».

Την ελληνική κυριαρχία σε νησιά του Αιγαίου αμφισβητεί η Τουρκία, με αφορμή τις εξαγγελίες της Αθήνας για δημιουργία δύο θαλάσσιων πάρκων. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ότι «στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά που δεν έχουν μεταβιβαστεί στην Ελλάδα».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη, αυτή είναι η πρώτη φορά μετά το μεγάλο σεισμό στη γειτονική χώρα που το τουρκικό ΥΠΕΞ αμφισβητεί επίσημα νησιά και βραχονησίδες της Ελλάδας. «Θα θέλαμε να προειδοποιήσουμε τους τρίτους, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, να μην γίνουν εργαλείο για τις πολιτικές κινήσεις της Ελλάδας σχετικά με τα περιβαλλοντικά της προγράμματα», τονίζει χαρακτηριστικά το ΥΠΕΞ της Τουρκίας.

Η ανακοίνωση της Άγκυρας

«Με σημερινή ανακοίνωσή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα κηρύξει δύο νέα Θαλάσσια Πάρκα, το ένα στο Αιγαίο και το άλλο στο Ιόνιο Πέλαγος, στα πλαίσια του Συνεδρίου Ωκεανών που θα διεξαχθεί στην Αθήνα. Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα εδώ και καιρό προσπαθεί να επωφεληθεί σχεδόν από κάθε πλατφόρμα στο πλαίσιο των προβλημάτων του Αιγαίου. Παρά την πρόσφατη άμβλυνση των σχέσεών μας, φαίνεται ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται περιβαλλοντικά ζητήματα αυτή τη φορά» τονίζει η Άγκυρα.

«Συνιστούμε στην Ελλάδα να μην χρησιμοποιήσει τα προβλήματα του Αιγαίου και τα ζητήματα που αφορούν το καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βραχονησίδων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες. Θα θέλαμε να προειδοποιήσουμε τους τρίτους, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, να μην γίνουν εργαλείο για τις πολιτικές κινήσεις της Ελλάδας σχετικά με τα περιβαλλοντικά της προγράμματα» πρόσθεσε.

«Από την άλλη, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι το διεθνές ναυτικό δίκαιο ενθαρρύνει τη συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών θεμάτων, μεταξύ παράκτιων κρατών σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες και στο πλαίσιο αυτό, η χώρα μας είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα στο Αιγαίο. Με την ευκαιρία αυτή, θα θέλαμε να επισημάνουμε ξανά ότι δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς των οποίων το καθεστώς αμφισβητείται. Επαναλαμβάνουμε ότι τα εν λόγω Θαλάσσια Πάρκα δεν θα έχουν καμία νομικό αποτέλεσμα στο πλαίσιο των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών στο Αιγαίο» καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Η απάντηση ΥΠΕΞ - Μαρινάκη στην Τουρκία

«Η Τουρκία πολιτικοποιεί ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα. Η Ελλάδα ασκεί εξωτερική πολιτική χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά της δικαιώματα και με βάση το Διεθνές Δίκαιο», ήταν η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης, δια μέσω του εκπροσώπου Τύπου, Παύλου Μαρινάκη. Ο ίδιος τόνισε στην ΕΡΤ το πρωί της Τετάρτης (10/04) ότι «οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης σχεδιάζονται με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και τίποτε άλλο».

«Και ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία ευελπιστούμε να λυθεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Κακώς το πολιτικοποιεί το θέμα η Τουρκία», σχολίασε ο Παύλος Μαρινάκης. «Δεν είμαστε αφελείς αξιολογούμε κάθε ενέργεια χωριστά και δεν υπάρχει καμία διάθεση υποχώρησης από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», συμπλήρωσε.

«Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών πολιτικοποιεί ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα. Η οικουμενική πρόκληση της προστασίας του περιβάλλοντος θα έπρεπε να ευαισθητοποιεί τις κυβερνήσεις και όχι να χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εντυπώσεων. Η ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει απαρέγκλιτα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής αρχών. Με έρεισμα στο διεθνές δίκαιο και, ιδίως, στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, της οποίας η Ελλάδα αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος. Η πρακτική της συναλλακτικής διπλωματίας και της χρήσης υβριδικών μέσων για γεωπολιτικά οφέλη δεν προσιδιάζουν στην ελληνική εξωτερική πολιτική», τονίζει το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Διαψεύδει τον Νετανιάχου ο ΥΠΑΜ του Ισραήλ: Δεν ορίστηκε ημερομηνία για επίθεση στη Ράφα

Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν βαλλιστικό πύραυλο των Χούθι της Υεμένης στον Κόλπο του Άντεν

Η Fitch υποβάθμισε σε αρνητικό το outlook της Κίνας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider