Τις αντιδράσεις της Τουρκίας στην προαναγγελία του πρωθυπουργού για τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων σε Αιγαίο και Ιόνιο, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, αναφέροντας ότι έχει να κάνει με καθαρά περιαυτολογικούς σκοπούς, ενώ τόνισε πως είναι δεδομένο ότι δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και είναι επίσης αυτονόητο ότι η χώρα μας πιστεύει βαθιά στην επίλυση των διαφορών με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.
«Αυτό έχει να κάνει με περιβαλλοντικούς καθαρά σκοπούς» είπε ο κ. Μαρινάκης και συνέχισε: «Είναι δεδομένες οι θέσεις μας είναι δεδομένη η διάθεση μας για συνέχιση του διαλόγου, είναι δεδομένο ότι δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και είναι επίσης αυτονόητο και το έχουμε αποδείξει σε όλη στην ιστορία ότι η χώρα μας πιστεύει βαθιά στην επίλυση των διαφόρων, της μίας διαφοράς εν προκειμένω καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας - έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Επαναλαμβάνω λοιπόν ότι όλες αυτές οι ενέργειες, όλες αυτές οι κινήσεις έχουν καθαρά στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, έχουν περιβαλλοντολογικό χαρακτήρα ευρύτερα, όλες οι κινήσεις της χώρας. Και βέβαια, η Ελλάδα είναι μία κυρίαρχη η χώρα δεν υποχωρεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και, σε σχέση με την γείτονα χώρα, συνεχίζουμε και πιστεύουμε στη συνέχιση του διαλόγου».
Σημειώνεται πως πηγές του τουρκικού υπουργείου 'Αμυνας δήλωσαν πως «το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας έχει αναλάβει τις απαραίτητες διπλωματικές πρωτοβουλίες σχετικά με τα πάρκα που σχεδιάζεται να ανακοινωθούν και έχει δηλώσει ότι μονομερείς de facto καταστάσεις στα "νησιά, νησίδες και βράχους των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί με συνθήκες" (σ.σ. χρησιμοποιείται το τουρκικό ακρωνύμιο EGAYDAAK) δεν θα γίνουν αποδεκτές και δεν θα έχουν καμία νομική συνέπεια. Ως υπουργείο, βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση για την προστασία των δικαιωμάτων, των ενδιαφερόντων και των συμφερόντων μας στο Αιγαίο και την αποτροπή των μονομερών προσπαθειών της Ελλάδας για τη δημιουργία καθεστώτος μονομερώς».
Για το θέμα της Μέσης Ανατολής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του εξέφρασε την απερίφραστη καταδίκη της επίθεσης που δέχθηκε το Ισραήλ από το Ιράν και επεσήμανε ότι την καταδίκη αυτή συνοδεύει η παρότρυνση όλων των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας προκειμένου η κρίση αυτή να εκτονωθεί.
Σχετικά με το ζήτημα της Τουρκίας δήλωσε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι υπάρχει ρητή αναφορά, η οποία συνδέει την πρόοδο των Ευρωτουρκικών σχέσεων και με την πρόοδο που μπορεί να γίνει στο ζήτημα του Κυπριακού.
Απαντώντας στην κριτική για την επιλογή του Φρέντη Μπελέρη να συμπεριληφθεί στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι «ο πρωθυπουργός δεν θυμήθηκε την ομογένεια τώρα, η στάση μας διαχρονικά δείχνει μια συνέπεια. Το ψηφοδέλτιο έχει ακόμα 41 άξιους υποψηφίους και καλό είναι να μην περιορίζεται η αντιπαράθεση σε αυτόν τον τοξικό τρόπο».
Αναφορικά με την κριτική του κ. Ανδρουλάκη για το ίδιο ζήτημα και τις αναφορές περί ψηφοθηρίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «Έχετε δει ποτέ πολιτικό αρχηγό να βάζει στο ψηφοδέλτιο εν ενεργεία ευρωβουλευτή άλλου κόμματος και ας μας πει αν αυτό δεν είναι με ψηφοθηρικούς όρους».