Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη - Τ. Ερντογάν σήμερα στην Άγκυρα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη - Τ. Ερντογάν σήμερα στην Άγκυρα
Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών και δηλώσεις των δύο ηγετών στον Τύπο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί σήμερα στην Άγκυρα, όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας.

Στις 15:30 ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στο Προεδρικό Μέγαρο. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών και δηλώσεις των δύο ηγετών στον Τύπο.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα παραθέσει ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Η συνάντηση σηματοδοτεί την επιθυμία των δύο ηγετών να αξιοποιήσουν την εκτόνωση των εντάσεων στα τέλη του περασμένου έτους, όταν συμφώνησαν να συνεργαστούν στον τουρισμό και τον πολιτισμό, σημειώνει το Bloomberg σε δημοσίευμά του αναφορικά με τη συνάντηση. Έκτοτε έχουν προκύψει κάποια εμπόδια, όπως η αντίθεση της Τουρκίας στα σχέδια της Ελλάδας να δημιουργήσει ένα θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο Πέλαγος, γεγονός που καταδεικνύει τη δυσκολία να υπερκεραστούν οι ιστορικές εδαφικές και θαλάσσιες διαφορές για την ενεργειακή εξερεύνηση. Η απόφαση της Τουρκίας την περασμένη εβδομάδα να μετατρέψει σε τζαμί τη Μονή της Χώρας προκάλεσε περαιτέρω εντάσεις. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «πρόκληση».

Σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, Ερντογάν και Μητσοτάκης θα αντιμετωπίσουν ακανθώδη ζητήματα, όπως η θέση των θαλάσσιων συνόρων -σημαντική για τον καθορισμό των δικαιωμάτων εξόρυξης- και θα συζητήσουν πολιτικές λύσεις για το διχασμένο έθνος της Κύπρου. «Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τη φιλία μας λύνοντας προβλήματα», είπε ο Ερντογάν σε συνέντευξή του στην ελληνική εφημερίδα Καθημερινή. «Μπορούμε να μιλήσουμε για όλα τα θέματα μαζί με ανοιχτή καρδιά και να κάνουμε βήματα προς μια λύση. Η αναβολή δεν λύνει τα προβλήματα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Παράνομη και ανεπίτρεπτη η επιλογή της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας - Δεν θα δεχτούμε παρόμοια ολισθήματα

Ερντογάν στην «Καθημερινή»: Η έγερση ζητημάτων κυριαρχίας δεν βλάπτει τον διάλογο

Μητσοτάκης στη Milliyet: Είμαστε γείτονες και όχι εχθροί

gazzetta
gazzetta reader insider insider