Νετανιάχου: Κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε το έθνος μας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νετανιάχου: Κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε το έθνος μας
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε συνέντευξη του στο CNBC, αναγνώρισε ότι υπάρχει διαφωνία με τις ΗΠΑ που αποτελούν ιστορικό σύμμαχο του Ισραήλ σχετικά με τη στρατιωτική επίθεση στη Ράφα, τη νοτιότερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε συνέντευξη του στο CNBC, αναγνώρισε ότι υπάρχει διαφωνία με τις ΗΠΑ που αποτελούν ιστορικό σύμμαχο του Ισραήλ σχετικά με τη στρατιωτική επίθεση στη Ράφα, τη νοτιότερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας. Εντούτοις, παραμένει απόλυτος ότι η επιχείρηση είναι απαραίτητη για να προστετευτεί η ασφάλεια του Ισραήλ.

«Πράγματι έχουμε αυτή τη διαφωνία για τη Γάζα, πιο συγκεκριμένα για τη Ράφα. Αλλά πρέπει να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε», αναφέρει.

«Ξέρεις, κάποιες φορές απλά χρειάζεται να κάνεις αυτό που χρειάζεται για να διασφαλίσεις την επιβίωση και το μέλλον σου. Δε μπορούμε να συνεχίσουμε στο μέλλον επιτρέποντας στη Χαμάς να ανακαταλάβει τη Γάζα».

Οι ΗΠΑ όπως και άλλα κράτη έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για μία εκ βαθέων επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα, σχετικά με την ασφάλεια των Παλαιστινίων αμάχων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε διασταυρούμενα πυρά Ισραήλ - Χαμάς. Το Ισραήλ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι προσανατολίζει τις επιθέσεις του εναντίον της Χαμάς και δεν στοχεύει αμάχους, αλλά ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν τονίσει τις επιπτώσεις της στρατιωτικής εκστρατείας και της έλλειψης πόρων στον άμαχο πληθυσμό που βρίσκεται εγκλωβισμένος στη Λωρίδα της Γάζας.

Πάνω από 1.200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ από τον Οκτώβρη, σύμφωνα με το γραφείο του Νετανιάχου. Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη καταμέτρηση του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας, στη Λωρίδα της Γάζας έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 35.000 άνθρωποι.

«Ελπίζω να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες, συζητάμε μαζί τους, αλλά τελικά κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε το έθνος μας», κατέληξε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν τόνισε ότι η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να υποστηρίξει μία εισβολή στη Ράφα, απουσία ενός «αξιόπιστου» σχεδίου για την προστασία των αμάχων.

Ράφα

Το Ισραήλ παραμένει σε αντιπαράθεση με την γειτονική Αίγυπτο σχετικά με το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα για να επιτραπεί η είσοδος νέας ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

«Δεν καθυστερούμε εμείς το άνοιγμα της Ράφα», αναφέρει σχετικά.

Το σχόλιο αυτό του ισραηλινού πρωθυπουργού έρχεται μετά τη δήλωση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ την Τρίτη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «το κλειδί για την αποτροπή μιας ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα βρίσκεται τώρα στα χέρια των Αιγυπτίων φίλων μας», μετά από συζήτηση με Βρετανούς και Γερμανούς ομολόγους του.

Το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας

Η μοίρα της Λωρίδας της Γάζας που τελεί υπό την διακυβέρνηση της Χαμάς από το 2007 παραμένει μετέωρη. Ο Νετανιάχου πάντως, εξέφρασε στη συνέντευξή του, την αντίθεση του προς τη λύση των «δύο κρατών» που υποστηρίζεται από πολλούς διεθνείς παράγοντες, που περιλαμβάνει τη δημιουργία του Παλαιστινιακού κράτους, δίπλα στο Ισραήλ.

Ένα τέτοιο αναδυόμενο Παλαιστινιακό κράτος, «θα καταλαμβανόταν κατευθείαν από τη Χαμάς και το Ιράν», τόνισε και τάχθηκε ακόμα μία φορά υπέρ ενός αποτελέσματος στο οποίο το Ισραήλ θα διατηρεί την «ευθύνη για τη συνολική ασφάλεια» στο θύλακα της Γάζας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου προωθεί νομοσχέδιο για υποχρεωτική στρατιωτική θητεία των υπερορθόδοξων Εβραίων

Ερντογάν: Το Ισραήλ επιτίθεται στην Ανατολία, όχι μόνο κατά των Παλαιστινίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider