Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο για να σχηματιστεί μια κατάλληλη απάντηση της Ουάσινγκτον απέναντι στον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) που ζητά την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος του πρωθυπουργού και του ΥΠΕΞ του Ισραήλ σχετικά με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Καρίμ Χαν, εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, σε χθεσινή ανακοίνωσή του ανέφερε ότι υπάρχουν αξιόπιστες ενδείξεις για να υποστηρίξει πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ και τρεις ηγέτες της Χαμάς «φέρουν ποινική ευθύνη» για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ως εκ τούτου ο Χαν ζήτησε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά των πέντε ανδρών.
Χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν χαρακτήρισε «εξωφρενική» αυτήν την κίνηση του ΔΠΔ, με την Ουάσινγκτον να υποστηρίζει ότι το Δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία για τον πόλεμο στη Γάζα, εκφράζοντας ανησυχίες για την όλη διαδικασία.
Μιλώντας σήμερα σε ακρόαση της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, ο Μπλίνκεν χαρακτήρισε την κίνηση του Δικαστηρίου «βαθιά παραπλανητική» απόφαση που περιπλέκει τις προοπτικές επίτευξης μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση ομήρων και την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι ΗΠΑ δεν είναι μέλος του Δικαστηρίου, αλλά έχουν υποστηρίξει προηγούμενες διώξεις που έχει ασκήσει, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης πέρυσι εντάλματος σύλληψης σε βάρος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Θα χαρούμε να συνεργαστούμε με το Κογκρέσο, με αυτήν την Επιτροπή, για να σχηματίσουμε μια κατάλληλη απάντηση» στην κίνηση του ΔΠΔ, δήλωσε σήμερα ο Μπλίνκεν. Δεν είπε τι μπορεί να περιλαμβάνει η απάντηση του Λευκού Οίκου.
Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές και γερουριαστές απείλησαν με νομοσχέδια για την επιβολή κυρώσεων κατά του ΔΠΔ, αλλά μια τέτοια κίνηση δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την υποστήριξη του προέδρου Τζο Μπάιντεν και των Δημοκρατικών, που ελέγχουν τη Γερουσία.
Το 2020, η κυβέρνηση του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε το ΔΠΔ για παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας των ΗΠΑ όταν το Δικαστήριο ενέκρινε τη διεξαγωγή έρευνας για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στο Αφγανιστάν. Οι ΗΠΑ τότε κινήθηκαν κατά δικαστών, συμπεριλαμβανομένου της τότε γενικής εισαγγελέως του ΔΠΔ, Φάτου Μπενσούντα, με δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ