Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα την ανάκληση «για διαβουλεύσεις» των ισραηλινών πρεσβευτών στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία, μετά την απόφαση των χωρών αυτών να αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος.
«Σήμερα στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία: το Ισραήλ δεν θα μείνει σιωπηλό αναφορικά με το θέμα», τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς.
Εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, η Νορβηγία, η Ιρλανδία και η Ισπανία ανακοίνωσαν σήμερα ότι σκοπεύουν να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης.
«Η κυβέρνηση αποφάσισε να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης», δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Όσλο, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ στις 28 Μαΐου.
Πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανή τη μόνη εναλλακτική που προσφέρει μια πολιτική λύση τόσο για τους Ισραηλινούς και όσο και για τους Παλαιστίνιους: δύο κράτη που ζουν το ένα δίπλα στο άλλο με ειρήνη και ασφάλεια, σημείωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός.
«Σήμερα η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Ισπανία ανακοινώνουν ότι αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης», δήλωσε από την πλευρά του ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κάνοντας λόγο «για ιστορική ημέρα, σημαντική για την Ιρλανδία και την Παλαιστίνη».
«Είμαι πεπεισμένος ότι και άλλες χώρες θα μας ακολουθήσουν και θα κάνουν αυτό το σημαντικό βήμα τις επόμενες εβδομάδες», σημείωσε ο Χάρις, ο οποίος εκτίμησε ότι η λύση των δύο κρατών είναι ο μοναδικός αξιόπιστος δρόμος που θα οδηγήσει στην ασφάλεια του Ισραήλ, της Παλαιστίνης και των λαών τους.
Η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ιρλανδία, με δεδομένη την ιστορία της, υπογράμμισε ο Χάρις.
Η Ιρλανδία και η Νορβηγία θέλουν να στείλουν «ένα μήνυμα στους Παλαιστίνιους και σε όλο τον κόσμο: η τρομοκρατία αποδίδει», αντέδρασε ο Κατς.
«Αφού η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς διέπραξε τη μεγαλύτερη σφαγή εβραίων μετά το Σόαχ, αφού διέπραξε τα πιο φρικτά σεξουαλικά εγκλήματα που έχει γνωρίσει ο κόσμος, οι χώρες αυτές αποφάσισαν να ανταμείψουν τη Χαμάς και το Ιράν και να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος», κατήγγειλε.
Ο Ισραηλινός υπουργός χαρακτήρισε την κίνησή τους «στρεβλή», εκτιμώντας ότι πρόκειται για «αδικία στη μνήμη των θυμάτων της 7ης Οκτωβρίου» και ότι «πλήττει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα».
Ο πόλεμος στη Γάζα ξέσπασε μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ που προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 1.170 ανθρώπων, κυρίως πολιτών, σύμφωνα με απολογισμό του AFP που βασίζεται σε επίσημα ισραηλινά στοιχεία.
Από τους 252 ανθρώπους που έπιασαν ομήρους οι ένοπλοι Παλαιστίνιοι, 124 εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, εκ των οποίων οι 37 είναι νεκροί, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.
Το Ισραήλ δεσμεύθηκε να καταστρέψει τη Χαμάς και σε αντίποινα ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Γάζας, από την οποία έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής τουλάχιστον 35.647 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ