Μητσοτάκης: Μετά τις ευρωεκλογές τα κεφάλια κάτω - Θα κριθεί πόσο δυνατή θα είναι η φωνή της Ελλάδας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Μετά τις ευρωεκλογές τα κεφάλια κάτω - Θα κριθεί πόσο δυνατή θα είναι η φωνή της Ελλάδας
«Όσο πιο ισχυρή είναι η ΝΔ το βράδυ της 9ης Ιουνίου, τόσο δεν θα μπορεί να επιτρέψει στον οποιονδήποτε να αμφισβητήσει την πορεία της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων» διεμήνυσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης.

Οι ευρωεκλογές είναι κρίσιμες γιατί θα καθορίσουν πόσο ισχυρή θα είναι η φωνή της Ελλάδας τα επόμενα 5 χρόνια, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1. Όπως υπογράμμισε, όσο πιο ισχυρή είναι η ΝΔ το βράδυ της 9ης Ιουνίου τόσο δεν θα μπορεί να επιτρέψει στον οποιονδήποτε να αμφισβητήσει την πορεία της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε αρχικά στην κρισιμότητα των προσεχών εκλογών. «Οι εκλογές είναι κρίσιμες γιατί θα καθορίσουν πόσο δυνατή θα είναι η φωνή μας στην Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια. Σε ένα δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον, η Ελλάδα πρέπει να προσέλθει σε αυτή τη νέα διαπραγμάτευση όσο πιο ισχυρή γίνεται. Έχει μεγάλη σημασία να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή. Είναι μία κάλπη ένα χρόνο μετά τις εθνικές κάλπες. Επειδή η αντιπολίτευση τις έχει μετατρέψει σε άτυπο δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης. Όσο πιο ισχυροί είμαστε, δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να μας αμφισβητήσει. Δεν είναι άτυπη ψήφος διαμαρτυρίας η ψήφος στις ευρωεκλογές. Κάθε κάλπη είναι ευκαιρία να εκφραστούν οι πολίτες. Δεν θα βάλουμε προβλήματα κάτω από το χαλί».

Παρεμβάσεις κατά της ακρίβειας

Στο θέμα της ακρίβειας επεσήμανε πως: «Η ακρίβεια είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο. Και σε άλλες χώρες είναι το πρώτο πρόβλημα το κόστος διαβίωσης. Στην Ελλάδα εξερχόμαστε από μία υπερδεκαετή κρίση που μείωσε τα εισοδήματα. Έχουμε κάνει μία σειρά παρεμβάσεων. Η κατάσταση τον τελευταίο μήνα φαίνεται κάπως να πηγαίνει προς το καλύτερο. Αφορά προϊόντα που εμφανίζονται κάποιες μειώσεις τιμών και στην λειτουργία της αγοράς. Διεκδικούμε μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές. Έχουμε επιβάλει περιορισμούς στο λιανεμπόριο. Θέλω να θέσω την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν προ των ευθυνών της. Αναδεικνύουμε το πρόβλημα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο για να ληφθούν πρωτοβουλίες. Αντιμετωπίστηκε υποτιμητικά από την αντιπολίτευση. Τα βάζουμε με πολύ μεγάλες πολυεθνικές».

«Αν συμφωνούν οι πολίτες με αυτήν την πρωτοβουλία, ποιο κόμμα εμπιστεύονται να διαπραγματευτεί; Η μείωση του ΦΠΑ στοιχίζει πάρα πολλά στα δημόσια ταμεία. Όταν θέλουν να δώσουν συμβουλή στην κυβέρνηση να υποδείξουν ποια επιδόματα θα πρέπει να μειώσουν. Δεν βγαίνει δημοσιονομικά. Δείτε με τη μείωση του ΦΠΑ στον καφέ που λήγει στις 30 Ιουνίου. Μειώθηκαν οι τιμές του καφέ; Το κόστος του προγράμματος της αντιπολίτευσης είναι 45 δισ. ευρώ χωρίς να συνυπολογίζω τον 13ο-14ο μισθό και το συν 5% στην Υγεία. Η χώρα θα έμπαινε πάλι σε επιτήρηση και σε εποχή μνημονίων. Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Να μας πει η αντιπολίτευση ποιο από τα επιδόματα πρέπει να κοπεί. Το ζήτημα του ΦΠΑ θα ήταν ευχάριστο να πούμε "το κάνουμε" αλλά μετά θα αντιμετωπίζαμε τις συνέπειες» πρόσθεσε.

«Kάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για να στηρίξουμε τους συνταξιούχους. Μακάρι να μπορούσαμε να τις αυξήσουμε περισσότερο. Τα επιδόματα αφορούν σε επιδόματα παιδιών, σε επιδόματα αναπηρίας. Η αύξηση των μισθών δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη. Όμως η βάση αφετηρίας ήταν ήδη χαμηλή. Η χώρα σχεδόν χρεωκόπησε. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με ρυθμούς ανάπτυξης, επενδύσεις, αυξήσεις μισθών. Στους ξενοδόχους λέω πληρώστε περισσότερο για να βρείτε εργαζομένους» συμπλήρωσε.

Στεγαστικό και ευρωεκλογές

Παράλληλα, αναφερόμενος στο ζήτημα των ελεύθερων επαγγελματιών, τόνισε πως: «αν πιστεύει ότι αδικείται από τον τρόπο φορολόγησης, έχει δικαίωμα προσφυγής. Οι συμπολίτες μας που ζουν στο ενοίκιο είναι σε δύσκολη θέση. Προσπαθούμε να επεκτείνουμε το πρόγραμμα «Σπίτι μου». Να βάλουμε περισσότερα κλειστά σπίτια στην αγορά. Το ζήτημα είναι να βάλουμε περισσότερα σπίτια στην αγορά συνολικά. Έχουμε κάνει κάποιες πρώτες παρεμβάσεις για τη golden visa και εξετάζουμε κάποιους πρώτους περιορισμούς στα Airbnb. Για το AirBnb το μελετάμε για να βάλουμε λελογισμένους περιορισμούς ώστε να αυξηθούν τα σπίτια για μακροχρόνια ενοικίαση»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τον πήχη των ευρωεκλογών: «Έχω μάθει να βάζω στόχους. Δεν κρύβομαι. Επειδή πήραμε 33% στις προηγούμενες ευρωεκλογές αυτός είναι ο πήχης. Εμείς θέλουμε να προσεγγίσουμε και γιατί όχι να ξεπεράσουμε το ποσοστό αυτό. Είναι μια εθνική κάλπη που θα στείλει μηνύματα εντός και εκτός Ελλάδος. Δίνω και μία ευρωπαϊκή διάσταση στο ποσοστό των ευρωεκλογών. Στόχος να αναδείξουμε περισσότερους ευρωβουλευτές. Δεν μπορώ να βάλω συγκεκριμένο στόχο».

«Η επιστολική ψήφος ήταν μία εξαιρετικά επιτυχημένη τομή. Στόχος η εφαρμογή της και στις εθνικές εκλογές. Δεν θέλουμε αναποφάσιστους στην επιστολική ψήφο. Όλα τα μέτρα μας, βοηθούν τις οικογένειες να αποκτήσουν παιδιά. Η απόφαση να μην προχωρήσουν ναι είναι οικονομική. Στήριξη των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν παιδιά, υποστήριξη της εργαζόμενης μητέρας, ολοήμερο σχολείο με ερεθίσματα για τα παιδιά, «νταντάδες της γειτονιάς», είναι ορισμένες τέτοιες παρεμβάσεις για το δημογραφικό» εξήγησε.

Εθνικά θέματα και αθλητικές επιτυχίες

Σχετικά με τα εθνικά θέματα, διαπίστωσε πως: «Θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια να συζητήσουμε με Τουρκία το ζήτημα οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Τα υπόλοιπα είναι ζητήματα που έχουν λυθεί από διεθνείς συνθήκες. Δεν θα μπούμε σε τέτοια συζήτηση. Θέλω να δω με ποιον τρόπο θα αποτυπωθεί αυτό το απαράδεκτο θέμα στα τουρκικά βιβλία. Κρατώ τα θετικά από την ελληνοτουρκική προσέγγιση. Έχουμε καλή συνεργασία στα θέματα του μεταναστευτικού. Θέλουμε και περισσότερες επαφές μεταξύ των λαών μας. Πήρα τηλέφωνο τον κόουτς Αταμάν να τον συγχαρώ για την επιτυχία του Παναθηναϊκού. Τα θαλάσσια πάρκα θα γίνουν για να προστατεύσουμε τον θαλάσσιο πλούτο και την βιοποικιλότητα. Θέλει χρόνο. Δεν θα πάρουμε την άδεια κανενός για το τι θα κάνουμε εντός ζώνης της εθνικής μας κυριαρχίας. Αναζητώ στο τηλέφωνο και τον προπονητή του Ολυμπιακού. Είδα πολλές φορές το γκολ. Μας κοψοχόλιασε μέχρι να δούμε αν ήταν οφσάιντ. Είμαι χαρούμενος για τις επιτυχίες και των δύο ελληνικών ομάδων και για την επιτυχή οργάνωση του τελικού σε αντίθεση με το Βερολίνο. Ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος δεν ήταν δική μας απόφαση αλλά της ΕΠΟ. Ο τελικός πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο στο ΟΑΚΑ ασχέτως ποια ομάδα θα προκριθεί. Πιστεύω ότι έτσι θα γίνει το 2025».

Τέμπη και TikTok

Για την υπόθεση των Τεμπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Είναι βάρος για την κυβέρνηση αλλά μεγαλύτερο για την δικαιοσύνη. Θα αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει. Δεν είναι αίτημα της κοινωνίας να κομματοποιηθεί αυτή η υπόθεση. Δεν ήξερα στην Κέρκυρα ότι επρόκειτο για συγγενή θύματος. Της φέρθηκα με ευγένεια και ας μην το γνώριζα. Επικοινώνησα μαζί της μετά. Δεν το εργαλειοποίησα. Κάποιοι το κάνουν, απλά ντροπή. Θα συζητήσω στη Βουλή και το θέμα της προανακριτικής. Να δω πρώτα το κατηγορητήριο. Η διαφορά μας με τον κ. Κασσελάκη δεν είναι στο TikTok αλλά στο περιεχόμενο της πολιτικής. Το TikTok δείχνει ίσως και στοιχεία του χαρακτήρα. Η κριτική που ασκώ στα ζητήματα του ύφους είναι η ακόλουθη: Το 41% οι πολίτες μας το έδωσαν. Άρα η κριτική περί αλαζονείας πάει στους πολίτες. Εκλέγομαι 20 χρόνια βουλευτής. Καταθέτω 20 χρόνια πόθεν έσχες. Κάποιος που είναι καινούριος και έχει καθορίσει και ποιοι θα συμμετέχουν στο υπουργικό του συμβούλιο δεν είναι περίεργο να μιλά για αλαζονεία; Έχουμε ακόμα τρία χρόνια κυβερνητικής θητείας. Δεν έχω διστάσει να κάνω αλλαγές όταν διαπιστώνω προβλήματα. Τη Δευτέρα αμέσως μετά τις ευρωεκλογές τα κεφάλια κάτω και επιστροφή στο κυβερνητικό έργο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Alpha Trust Ανδρομέδα: 53 μέτοχοι ανταποκρίθηκαν θετικά στο πρόγραμμα επανεπένδυσης μερίσματος

Intralot: Νέος διευθύνων σύμβουλος ο κ. Νίκος Νικολακόπουλος

Πανελλήνιες 2024: Τα ταξίδια ως τρόπος ψυχικής εκτόνωσης και αναζωογόνησης το θέμα της Έκθεσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider