Ευρωεκλογές 2024: Μάθετε πού και πώς θα ψηφίσετε

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωεκλογές 2024: Μάθετε πού και πώς θα ψηφίσετε
Το εκλογικό διαμέρισμα αλλά και το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα ψηφίσουν για τις Ευρωεκλογές 2024 με βάση την διεύθυνση κατοικίας τους μπορούν να βρουν οι πολίτες, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του υπουργείου Εσωτερικών.

Το εκλογικό διαμέρισμα αλλά και το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα ψηφίσουν για τις Ευρωεκλογές 2024 με βάση την διεύθυνση κατοικίας τους μπορούν να βρουν οι πολίτες, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του υπουργείου Εσωτερικών.

Η ψηφιακή πλατφόρμα περιλαμβάνει μεταβολές βασικών καταλόγων και καταλόγων Ευρωπαίων πολιτών μέχρι 29/02/2024 και μεταβολές καταλόγων ετεροδημοτών μέχρι 30/4/2024.

Μπορείτε να αναζητήσετε την ψηφιακή πλατφόρμα και να μάθετε πού ψηφίζετε ΕΔΩ.

Μπαίνοντας στην πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών, θα ανοίξει απευθείας η σελίδα αναζήτησης του εκλογικού κέντρου. Θα πρέπει να συμπληρώσετε τα εξής πέντε στοιχεία: Επώνυμο, Όνομα, Όνομα Πατέρα, Όνομα Μητέρας, Έτος Γέννησης.

Σημειώνεται πως φέτος, για πρώτη φορά οι Έλληνες πολίτες θα μπορούν να ψηφίσουν και μέσω επιστολικής ψήφου είτε διαμένουν στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό. Οι επιστολικές ψήφοι θα πρέπει να έχουν αποσταλεί στην Επιτροπή Συλλογής Επιστολικής Ψήφου έως και τις 17:00 ώρα Ελλάδας της 8ης Ιουνίου, προκειμένου να καταμετρηθούν ως έγκυρες.

Οι σταυροί προτίμησης

Οι εκλογείς μπορούν να επιλέξουν έως τέσσερις υποψηφίους με σταυρό προτίμησης. Σε περίπτωση όμως που τεθούν περισσότεροι σταυροί το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται αλλά προσμετράται μόνο υπέρ του συνδυασμού.

Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει τις αντίστοιχες έδρες.

Τα πολιτικά κόμματα που έχουν εγκριθεί από τον Άρειο Πάγο για συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων προκειμένου να μπορέσουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή. Οι εκλεγμένοι θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας έως το 2029, όταν και θα διεξαχθούν εκ νέου εκλογές.

Από τη χώρα μας θα εκλεγούν συνολικά 21 ευρωβουλευτές (720 στο σύνολο). Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν ποσοστό τουλάχιστον 3% για να εκλέξουν ευρωβουλευτή.

Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, όλες οι χώρες πρέπει να χρησιμοποιούν εκλογικά συστήματα που να εξασφαλίζουν αναλογική εκπροσώπηση, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των εκλεγμένων μελών κάθε κόμματος εξαρτάται από το ποσοστό των ψήφων που έλαβε το κόμμα.

Τα κόμματα και οι έδρες

Στη λίστα παρακάτω μπορείτε να δείτε τα κόμματα που ενέκρινε το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου για να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές:

– ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
– ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
– ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής
– ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
– ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
– ΝΙΚΗ
– ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ – ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
– ΜέΡΑ 25
– ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ- ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
– ΑΝΤΑΡΣΥΑ – Ανατρεπτική Συνεργασία
– ΛΑΪΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ – ΛΑΟΣ
– ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ για την Εθνική Κυριαρχία και την Κύπρο
– ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ – ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Μ-Λ ΚΚΕ)
– ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
– ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
– Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ
– ΚΟΜΜΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ
– ΚΕΚΑ-ΑΚΚΕΛ ΜΑΖΙ για μια Ελεύθερη Ελλάδα
– ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – Πρόδρομος Εμφιετζόγλου
– ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (ΕΠΑΜ)
– Κίνημα 21
– ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ – ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ
– Ομογενειακό Δίκτυο Ελλήνων Ευρώπης (ΟΔΕΕ)
– Νέα Αριστερά
– ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΙ
– ΚΙΝΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ
– ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
– Ελλήνων Συνέλευσις
– Πράσινο κίνημα
– Δημιουργία
– ΚΟΣΜΟΣ

Ως απαραίτητη προϋπόθεση για μπει ένα κόμμα στον μηχανισμό κατανομής των 21 εδρών είναι να πιάσει ποσοστό τουλάχιστον 3%. Ωστόσο, σύμφωνα με τα μοντέλα των εκλογικών αναλυτών η κατοχύρωση μιας έδρας εξασφαλίζεται στη ζώνη του 3,3% – 3,4%.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου στις Ευρωεκλογές 2024

Ο κάλπες στις 9 Ιουνίου ανοίγουν στις 07:00 το πρωί και κλείνουν στις 19:00 το απόγευμα. Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους, κατά το έτος των εκλογών.

Συγκεκριμένα, όσοι/ες έχουν γεννηθεί μέχρι τις 31/12/2007, είτε είναι Έλληνες πολίτες, είτε πολίτες κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα. Σημειώνουμε πως υπάρχει και η δυνατότητα για όσους έχουν ήδη μεριμνήσει σχετικά να κάνουν χρήση της πρόσφατα θεσμοθετημένης δυνατότητας συμμετοχής στις εκλογές με επιστολική ψήφο.

  • Δείτε τους υποψήφιους εδώ

Οι πολίτες για να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμά τους πρέπει να φέρουν την αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, ή άδεια οδήγησης, για τον απαραίτητο έλεγχο. Επιπλέον, μπορεί να γίνει και χρήση της ψηφιακής ταυτότητας από το gov.gr.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική - πλην εξαιρέσεων, για όσους έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους και για τους εκλογείς που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωεκλογές 2024: Τα πρόσωπα της επόμενης ημέρας σε Ευρώπη και Ελλάδα

Πώς οι ευρωεκλογές επηρεάζουν τον γεωργικό τομέα στην Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider