Σαχινίδης: Γιατί πρέπει να με ενδιαφέρουν οι ευρωεκλογές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σαχινίδης: Γιατί πρέπει να με ενδιαφέρουν οι ευρωεκλογές
Δύο ημέρες πριν τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το ερώτημα που διατυπώνουν πολλοί πολίτες είναι: «γιατί να με ενδιαφέρουν οι ευρωεκλογές, τι κρίνεται εκεί που να σχετίζεται με την δική μου ευημερία και προοπτική;».

Άρθρο του Φίλιππου Σαχινίδη

Δύο ημέρες πριν τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το ερώτημα που διατυπώνουν πολλοί πολίτες είναι: «γιατί να με ενδιαφέρουν οι ευρωεκλογές, τι κρίνεται εκεί που να σχετίζεται με την δική μου ευημερία και προοπτική;».

Αυτό το ερώτημα έρχεται να αποτυπώσει την αντίληψη ότι οι αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου δεν μας αφορούν ούτε επηρεάζουν την καθημερινότητά τους. Η αποστασιοποίηση των πολιτών από τα κόμματα και η απαξίωση της πολιτικής ιδιαίτερα μετά τις αλλεπάλληλες κρίσεις της τελευταίας δεκαπενταετίας και την αύξηση των ανισοτήτων μπορεί να οδηγήσει σε πρωτόγνωρα ποσοστά αποχής.

Το γεγονός αυτό καθιστά προβληματική τη λειτουργία των δημοκρατικά εκλεγμένων θεσμών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις στις ευρωεκλογές κερδισμένα αναμένεται να βγούνε τα ακροδεξιά κόμματα τα οποία έχουν εχθρική στάση απέναντι στην ΕΕ.

Αυτό μπορεί να έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες σε μια περίοδο που η ΕΕ είναι αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις που πηγάζουν από τις γεωοικονομικές και γεωπολιτικές ανακατατάξεις.

Μετά την υγειονομική και ενεργειακή κρίση οι χώρες της ΕΕ συνειδητοποίησαν πόσο ευάλωτες και εκτεθειμένες είναι αφού εργαλιοποιείται η επιστήμη, η τεχνολογία, το εμπόριο, τα δεδομένα, οι επενδύσεις προκειμένου να αποτελέσουν σταδιακά πηγές και μέσα ισχύος στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Έτσι η Ευρώπη άρχισε να επαναπροσδιορίζει την έννοια της στρατηγικής αυτονομίας δίνοντας πλέον υπαρξιακό περιεχόμενο και έρχεται στο προσκήνιο επανακαθορίζοντας τις έννοιες της ασφάλειας και της άμυνας.

Σε αυτή τη νέα ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομίας περιοριστικά αναμενεται να λειτουργήσουν οι πρόσφατοι δημοσιονομικοί περιορισμοί από την αύξηση του χρέους μετά την κρίση πανδημίας. Μετά την ενεργοποίηση των νέων κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας οι αμυντικές δαπάνες θα ανταγωνίζονται τις βιομηχανικές επιδοτήσεις, τις δαπάνες για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και τις δαπάνες για την στήριξη του κοινωνικού κράτους και όλα μαζί θα μπαίνουν στην προκρούστια κλίνη του εθνικού δημοσιονομικού χώρου κάθε κμ. Είναι συνεπώς αναγκαία η δημιουργία ενός ειδικού Ευρωπαϊκού Ταμείου για τη στήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανικής στρατηγικής ώστε να διασφαλιστεί η ενιαία αγορά και η εσωτερική συνοχή της ΕΕ. Αυτή η νέα βιομηχανική πολιτική θα πρέπει να αφορά κατά κόρον κλάδους τεχνολογία καθ θα πρέπει να μπορεί να προσδώσει τεχνολογικό πλεονέκτημα της ΕΕ έναντι των ανταγωνιστών της, γεγονός που κάνει το όλο εγχείρημα σύνθετο και ξένο με ότι έχουμε συνηθίσει στο παρελθόν.

Σε ένα διεθνές περιβάλλον αντιτιθέμενων συμφερόντων, είναι αναπόφευκτο να προκύψουν κέρδη αλλά και σημαντικές ζημίες από την στρατηγική αυτονομία. Αυτά πρέπει να κατανεμηθούν με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης. H ακροδεξιά κερδίζει έδαφος γιατί οι πολιτικές που προκρίνονται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα υποβάθμισαν το ρόλο της κοινωνικής δικαιοσύνης στις οικονομικές πολιτικές της ΕΕ.

Επομένως, έχει σημασία η ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στην οποία μετέχουν οι Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ να εργαστεί ώστε να προκριθούν πολιτικές που θα κρατήσουν την ΕΕ ισχυρή, ανταγωνιστική με αυτονομία αλλά θα χαράσσονται με το κριτήριο της κοινωνικής συνοχής και της βιώσιμης ανάπτυξης, ώστε να δημιουργούνται καλύτερες θέσεις εργασίας με υψηλότερες αμοιβές. Διαφορετικά η ΕΕ θα υποχωρεί συνεχώς, το κοινωνικό κράτος που συνιστά μια από τις μεγαλύτερες μεταπολεμικές κατακτήσεις θα υποβαθμιστεί και οι πολίτες στις χώρες της ΕΕ θα αναζητήσουν λύση σε επιλογές εθνικιστικές και ακροδεξιές θέτοντας υπό απειλή την ίδια την δημοκρατία.

*Ο Φίλιππος Σαχινίδης είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωεκλογές 2024: Ο Φίλιππος Σαχινίδης απαντά στις 6 ερωτήσεις «SOS» του Insider

gazzetta
gazzetta reader insider insider