Κύπρος: Σχεδόν 20% το ποσοστό του 24χρονου Youtuber που σάρωσε στις ευρωεκλογές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κύπρος: Σχεδόν 20% το ποσοστό του 24χρονου Youtuber που σάρωσε στις ευρωεκλογές
Πηγή: ert.gr
Ο Παναγιώτου κέρδισε το 19,4% των ψήφων και η απροσδόκητη νίκη του χαρακτηρίζεται ως μια απόρριψη των παραδοσιακών πολιτικών κομμάτων.

Οι Κύπριοι ψηφοφόροι εξέλεξαν τον Φειδία Παναγιώτου, έναν 24χρονο YouTuber, γνωστό για τα viral βίντεό του, ως ανεξάρτητο ευρωβουλευτή.

Με τους 2,6 εκατομμύρια συνδρομητές του στο κανάλι του στο YouTube, ο νεαρός έχει γίνει γνωστός χάρη στα βίντεό του όπου άλλοτε συναντά διασημότητες όπως ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ, ενώ άλλες φορές διοργανώνει παράξενους γαστρονομικούς διαγωνισμούς.

Ο YouTuber παρουσιάζει τον εαυτό του ως έναν «επαγγελματία γκαφατζή», παραδέχεται ότι δεν έχει πολιτική εμπειρία ή σχέση με την πολιτική. Ξεκίνησε μια προεκλογική εκστρατεία καλώντας τους νέους να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές του Σαββατοκύριακου.

Ο Παναγιώτου κέρδισε το 19,4% των ψήφων και η απροσδόκητη νίκη του χαρακτηρίζεται ως μια απόρριψη των παραδοσιακών πολιτικών κομμάτων.

«Αυτό που συνέβη είναι ένα σοκ, ένα θαύμα», δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση ΡΙΚ ο νεαρός εκλεγμένος ευρωβουλευτής, ο οποίος δραστηριοποιείται επίσης στις πλατφόρμες Instagram και TikTok,

«Τα κόμματα πρέπει να το εκλάβουν αυτό ως μια προειδοποίηση ότι πρέπει να εκσυγχρονιστούν και να ακούν τον λαό», είπε.

Ο ιστότοπος της εφημερίδας Φιλελεύθερος χαρακτήρισε την εκλογή του ένα «ηχηρό» μήνυμα προς τα κόμματα και ένα βήμα προς την «αλλαγή του πολιτικού χάρτη».

«Ο νεαρός YouTuber, κάνοντας αποκλειστική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με απολιτική ρητορική, χωρίς πολιτικές θέσεις, χωρίς γνώση –το παραδέχεται ο ίδιος– για την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατάφερε να προκαλέσει αναστάτωση», τόνισε η κυπριακή εφημερίδα.

Σχολιαστές εκτιμούν ότι η εκλογή κάποιου που δεν έχει λεπτομερές πρόγραμμα καταδεικνύει ότι τα παραδοσιακά κόμματα είναι αποκομμένα από τους ψηφοφόρους και δεν κατανοούν τον αντίκτυπο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Το συντηρητικό κόμμα ΔΗΣΥ συγκέντρωσε το 24,8% των ψήφων, με δεύτερο το κομμουνιστικό ΑΚΕΛ 21,5%, το οποίο έχασε μία από τις δύο έδρες του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι ψηφοφόροι έστειλαν επίσης ένα μέλος του υπερεθνικιστικού κόμματος ΕΛΑΜ στο Ευρωκοινοβούλιο, ένα ακόμη εκλογικό αποτέλεσμα στις χθεσινές εκλογές που έδειξε την άνοδο της ακροδεξιάς στην ΕΕ. Με το αντιμεταναστευτικό του πρόγραμμα, το ακροδεξιό κόμμα κέρδισε λίγο περισσότερο από το 11% των ψήφων και εξασφάλισε την πρώτη του έδρα στην Ευρωβουλή.

Ο Παναγιώτου, γιος ιερέα, χρησιμοποίησε την παρουσία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ενθαρρύνει τους νέους Κύπριους να πάνε να ψηφίσουν.

Ανάμεσα στα κατορθώματά του, ήταν βίντεο όπου ανταλλάσσει αγκαλιές με 100 διασημότητες, μια εβδομάδα που πέρασε μέσα σε ένα φέρετρο και προπόνηση με Κινέζους δασκάλους του Κουνγκ Φου Σαολίν.

Το ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές στην Κύπρο διαμορφώθηκε στο 58,86%, έναντι 45% στις ευρωεκλογές του 2019, αύξηση που παρατηρητές αποδίδουν εν μέρει στον «παράγοντα Φειδίας».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μ. Ανατολή: Ο Μπλίνκεν προτρέπει τους ηγέτες της περιοχής να πιέσουν τη Χαμάς για την εκεχειρία στη Γάζα

ΗΠΑ: Ανακαλούνται 775.000 οχήματα των Kia και Dodge

Συμμετοχή της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων στο νέο ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ

gazzetta
gazzetta reader insider insider