«Κλειδώνει» η ηγεσία της ΕΕ - Μητσοτάκης: Το ΕΛΚ διεκδικεί συνέχιση της προεδρίας της φον Ντερ Λάιεν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κλειδώνει» η ηγεσία της ΕΕ - Μητσοτάκης: Το ΕΛΚ διεκδικεί συνέχιση της προεδρίας της φον Ντερ Λάιεν
Την υποψηφιότητα της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για μία δεύτερη θητεία στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόκειται να στηρίξει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο εν εξελίξει άτυπο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, όπως τόνισε στη δήλωση του προσερχόμενος στο χώρο της Συνόδου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την υποψηφιότητα της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για μία δεύτερη θητεία στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόκειται να στηρίξει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο εν εξελίξει άτυπο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, όπως τόνισε στη δήλωση του προσερχόμενος στο χώρο της Συνόδου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο θα ξεκινήσει σε λίγο θα κάνουμε την πρώτη και ελπίζω και την τελευταία συζήτηση για την κατανομή των σημαντικών θέσεων ευθύνης για τον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ( ΕΛΚ ) προσέρχεται σε αυτήν την διαπραγμάτευση ως ο νικητής των ευρωεκλογών και δικαιωματικά διεκδικεί την συνέχιση της προεδρίας της κυρίας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από κει και πέρα, βέβαια, τα ζητήματα, που θα συζητήσουμε δεν αφορούν μόνο τις κατανομές των θέσεων αλλά και τις ουσιαστικές πολιτικές που η ΕΕ θα πρέπει να εφαρμόσει την ερχόμενη 5ετία».

Αναφερόμενος στην πολιτική ατζέντα, που προώθησε καθ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, στο ζήτημα της μετανάστευσης, στη κοινή αμυντική πολιτική, αλλά και στον τρόπο, κατά τον οποίο η «πράσινη» μετάβαση δεν θα ζημιώσει τελικά τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. «Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε σήμερα να ολοκληρώσουμε αυτήν τη συζήτηση και ότι θα έχουμε θετικά νέα μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου», κατέληξε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Κλειδώνει» η νέα ηγεσία της ΕΕ

Όπως μετέδωσε νωρίτερα η ΕΡΤ, «Όλαφ Σολτς και Πέδρο Σάντσεθ είναι οι διαπραγματευτές για τους Σοσιαλιστές και φαίνεται ότι απόψε μπορεί να έχουμε μία πολιτική συμφωνία, διότι φαίνεται ότι έχουν καταλήξει στο ότι οι ηγέτες είναι υπέρ του να είναι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) υποψήφια για δεύτερη θητεία στην Κομισιόν, ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα (Σοσιαλιστές) να είναι υποψήφιος για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη θέση του Σαρλ Μισέλ και η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλλας (RENEW- Φιλελεύθεροι) να είναι υποψήφια για τη θέση της Ύπατης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, όσον αφορά στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν φαίνεται ότι τη στηρίζουν άπαντες και φαίνεται ότι οι περισσότερες συμφωνίες κλείστηκαν στη σύνοδο των G7, υπογράμμισε η δημοσιογράφος. Ο μόνος που μέχρι αυτή τη στιγμή φαίνεται να δείχνει ότι διαφωνεί δεν είναι άλλος από τον Βίκτορ Όρμπαν. Όπως και να έχει όμως, ακόμη και αυτό να ισχύει, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μπορεί να είναι υποψήφια διότι χρειάζεται ειδική πλειοψηφία, δηλαδή 15 από τις 27 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 65% του ευρωπαϊκού πληθυσμού.

Σε σχέση με τον Αντόνιο Κόστα, υπάρχουν κάποιοι ηγέτες οι οποίοι λένε ότι θέλουν λίγο να συζητήσουν παραπάνω. Σημειώνεται ότι πριν από λίγο διάστημα είχε θέματα με τη Δικαιοσύνη σε σχέση με εμπλοκή του σε σκάνδαλο διαφθοράς. Δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, αλλά είναι κάποιος τον οποίο συμπαθούν οι Βρυξέλλες, όπως είπε η ανταποκρίτρια του ΕΡΤΝews στις Βρυξέλλες Ειρήνη Ζαρκαδούλα.

Εφόσον τα πράγματα κυλήσουν ομαλά σήμερα και υπάρξει μια πολιτική συμφωνία, οι ηγέτες επιστρέφουν 27 και 28 Ιουνίου για την τακτική Σύνοδο και φυσικά για να συζητήσουν και τις προτεραιότητες τους, δηλαδή τη στρατηγική ατζέντα του 2024 – 2029: άμυνα, ανταγωνιστικότητα, μεταναστευτικό, καινοτομία.

Μετά εφόσον υπάρξει επισήμως η πρόταση, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να περάσει από ακρόαση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από τους 720 νέους ευρωβουλευτές. Το πιο πιθανό είναι να γίνει στην πρώτη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 16 με 18 Ιουλίου.

O στόχος ήταν και πριν από τις ευρωεκλογές, πολλώ δε μάλλον τώρα που είναι καθαρά τα κουκιά να τελειώνουν το συντομότερο δυνατό. Ακυβέρνητη Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα στο καλοκαίρι σημαίνει αστάθεια στην οικονομία, αύξηση των σπρεντ, η χαρά του Πούτιν. «Όλα πρέπει να λήξουν πριν από τις θερινές διακοπές. Αυτός είναι ο στόχος» τόνισε η ανταποκρίτρια της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Η Μέτσολα υπέβαλε επίσημα την υποψηφιότητά της

Την υποψηφιότητά της για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέβαλε η Ρομπέρτα Μέτσολα όπως ανέφερε προσερχόμενη στο άτυπο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Ερωτηθείσα εάν πιστεύει ότι θα υπάρξει πολιτική συμφωνία σήμερα για τις κορυφαίες ευρωπαϊκές θέσεις, η Ρομπέρτα Μέτσολα εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει.«H δημοκρατία είναι πολύ ζωντανή. Φαίνεται ότι οι δυνάμεις που είναι υπέρ της Ευρώπης μπορούν να συνεχίσουν να συνεργάζονται τα επόμενα χρόνια σε μία απαιτητική νομοθετική περίοδο», επισήμανε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής - Η επιλογή των προσώπων στο «μενού»

Το ΔΝΤ ζητά περισσότερη κοινωνική ασφάλιση απέναντι στην κατάργηση θέσεων εργασίας λόγω AI

Τσίπρας - Ζάεφ βράβευσαν τον Μ. Νίμιτς: Έκκληση σε όλους «να σεβαστούν τη Συμφωνία των Πρεσπών»

gazzetta
gazzetta reader insider insider