Ο νόμος για την ενισχυμένη αποκέντρωση των περιφερειών εγκρίθηκε νωρίς σήμερα το πρωί από την βουλή της Ιταλίας. Πρόκειται για μέτρο που σχεδίασε και προώθησε η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, το οποίο οι σχολιαστές ονομάζουν «ομοσπονδιακό σύστημα αλά καρτ».
Ειδικότερα, οι είκοσι περιφέρειες της χώρας θα μπορούν να διαχειρίζονται αυτόνομα ορισμένους τομείς κύριας σημασίας για το κοινωνικό σύνολο, όπως είναι η υγεία, η παιδεία, η ενέργεια, ο πολιτισμός, κλπ. Κάτι που σημαίνει ότι μεγάλο μέρος των φόρων που καταβάλλουν οι πολίτες, θα καταλήγει στα ταμεία των περιφερειών και όχι στο υπουργείο Οικονομικών της ιταλικής πρωτεύουσας. Η εξωτερική πολιτική, η άμυνα και η διαχείριση της οικονομικής πολιτικής, παραμένουν αποκλειστική αρμοδιότητα της κυβέρνησης της Ρώμης.
Ο νέος αυτό νόμος, όμως, προβλέπει ότι η αυτονομία θα καθίσταται δυνατή, μόνον έπειτα από τον καθορισμό και την τήρηση «βασικών προδιαγραφών παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες», τα οποία θα πρέπει να ισχύουν σε όλη την χώρα.
Για να καθοριστούν τα ενιαία, βασικά επίπεδα παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες, θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον δυο χρόνια. Είναι σαφές, κατά συνέπεια, ότι η μεταρρύθμιση αυτή δεν πρόκειται να εφαρμοστεί άμεσα. Η κυβέρνηση παράλληλα θα μπορεί να αντικαθιστά τις περιφέρειες, στην άσκηση των διαφόρων πολιτικών, σε περίπτωση που θα διαπιστώνεται ελλιπής σεβασμός της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ή των διεθνών συνθηκών.
Η γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Ελι Σλάιν υπογράμμισε ότι «πρόκειται για μέτρο που διχάζει την χώρα» και το οποίο «δημιουργεί ανισότητες, επισημοποιώντας την ύπαρξη πολιτών πρώτης και δεύτερης κατηγορίας». Πολλοί αναλυτές, τέλος, υπογραμμίζουν ότι με τον νέο αυτό νόμο, θα μπορούσαν να ευνοηθούν οι πλουσιότερες περιφέρειες του ιταλικού Βορρά, σε βάρος περιοχών της Κάτω Ιταλίας, οι οποίες μαστίζονται από χρόνια ανεργία και αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις στους τομείς της παιδείας και της υγείας.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ