Εκλογές Γαλλία: Τι δείχνουν τα βελγικά exit poll

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκλογές Γαλλία: Τι δείχνουν τα βελγικά exit poll
Η Εθνική Συσπείρωση (RN) φέρεται να λαμβάνει από 200 ως 228 έδρες, αριθμός που απέχει πολύ από τις 289 έδρες που απαιτούνται για αυτοδυναμία. Από 161 ως 170 ως έδρες αναμένεται να λάβει η συμμαχία των αριστερών του Νέου Λαϊκού Μετώπου. Πάντως υπάρχουν αντικρουόμενα exit poll που δίνουν πρώτη την Αριστερά και ανατρέπουν το σκηνικό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 21:02

Νίκη της Εθνικής Συσπείρωσης (RN) της Μαρίν Λεπέν, χωρίς όμως αυτοδυναμία για τον β΄ γύρο των γαλλικών εκλογών, δείχνουν τα ανεπίσημα exit poll που δημοσιεύουν βελγικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Lible η Εθνική Συσπείρωση και οι σύμμαχοί της συγκεντρώνουν 200 έδρες, η συμμαχία των αριστερών του Νέου Λαϊκού Μετώπου έρχεται δεύτερη, με 170 έδρες, ενώ ακολουθεί η συμμαχία του Μακρόν Ensemble, η οποία φαίνεται να συγκεντρώνει 124 έδρες. Τελευταίο το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (LR) με τα exit poll να του δίνουν 50 έδρες.

Σύμφωνα με ένα πρώτο exit poll από την εταιρεία Ipsos, η Εθνική Συσπείρωση και σύμμαχοι της λαμβάνουν 228 έδρες, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο 161, το Ensemble 124 και το LR 50 έδρες.

Πάντως καθώς κυκλοφόρησαν και άλλα exit poll, υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις αναφορικά με τις έδρες που λαμβάνουν τα κόμματα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η Εθνική Συσπείρωση βρίσκεται στη δεύτερη θέση πίσω από Νέο Λαϊκό Μέτωπο, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μια σύγχυση που θα λυθεί με την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων.

Για τη δημιουργία αυτοδύναμης κυβέρνησης απαιτούνται 289 έδρες, αριθμός που φαντάζει ακατόρθωτος για όλους τους διεκδικητές σύμφωνα με τα αρχικά exit poll.

Τουλάχιστον 67% εκτιμάται ότι θα φτάσει η συμμετοχή

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία του δευτέρου γύρου των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία αναμένεται να φθάσει τουλάχιστον το 67%, έναντι 66,7% στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider