Κοντογεώργης: Σημαντική πρόοδος στην ανταγωνιστικότητα - Συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κοντογεώργης: Σημαντική πρόοδος στην ανταγωνιστικότητα - Συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις
Ο Θ. Κοντογεώργης τόνισε πως η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντικές μακροοικονομικές επιδόσεις μετά το 2019.

Ο ΟΟΣΑ χαιρετίζει τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις του τελευταίου διαστήματος στη χώρα μας και ενθαρρύνει την Ελλάδα να συνεχίσει τη θετική της πορεία: αυτό προκύπτει από συνάντηση του διεθνούς οργανισμού, με θέμα τη δημοσίευση της έκθεσης σχετικά με τη ρύθμιση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών για το 2023. Στην εν λόγω συνάντηση, τη χώρα μας εκπροσώπησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης.

Η έκθεση περιλαμβάνει τον αναθεωρημένο δείκτη, ο οποίος αποτυπώνει τις αποδόσεις των χωρών μελών του Οργανισμού και των υπό ένταξη χωρών σε μια σειρά τομέων που επηρεάζουν το επίπεδο ανταγωνισμού, τα εμπόδια εισόδου και άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς και τους ρυθμιστικούς περιορισμούς παρέχοντας ουσιαστικά μια εικόνα της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων αγορών. Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου της Προεδρίας, η Ελλάδα το 2023 παρουσίασε βελτίωση κατά 27,5% στον δείκτη PMR (Product Market Regulation Index) σε σχέση με το 2018, κινούμενη πλέον στον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Είναι δε χαρακτηριστικό πως σε σύνολο 34 επιμέρους δεικτών βελτίωσε τη θέση της σημαντικά σε 20 εξ αυτών, ενώ παρέμεινε στάσιμη σε 14, χωρίς να καταγράψει επιδείνωση σε κανένα πεδίο. Σημαντική ήταν η βελτίωση στην άρση των εμποδίων στο εμπόριο, στον κλάδο των δικτύων, στην ανάλυση επιπτώσεων νομοθετικών ρυθμίσεων.

Στην ομιλία του, ο Θ. Κοντογεώργης τόνισε πως η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντικές μακροοικονομικές επιδόσεις μετά το 2019, αλλά ταυτόχρονα έχει πραγματοποιήσει μια σειρά εμβληματικών διαρθρωτικών παρεμβάσεων και μεταρρυθμίσεων για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και την ενίσχυση του κοινωνικού αποτυπώματος και μερίσματος της οικονομικής ανάπτυξης. Στις δε αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, η Ελλάδα εισήγαγε και εφάρμοσε μέτρα τα οποία ενίσχυσαν τον ανταγωνισμό προς όφελος των καταναλωτών, στήριξαν την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας και διευκόλυναν τη δίκαιη και διαφανή λειτουργία της αγοράς.

Ο Θ. Κοντογεώργης σημείωσε, επίσης, πως η προσπάθεια της κυβέρνησης για την άρση των εμποδίων στον ανταγωνισμό και το άνοιγμα των αγορών είναι διαρκής. Αυτό αποτυπώνεται στις επιδόσεις της Ελλάδας στους δείκτες του ΟΟΣΑ και είναι αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας μεταξύ της Προεδρίας της Κυβέρνησης, των συναρμόδιων υπουργείων, του προέδρου του ΣΟΕ, κ. Αργυρού, και του πρέσβη της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ κ. Παγουλάτου. Ο ΟΟΣΑ αναγνώρισε και χαιρέτισε τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις του τελευταίου διαστήματος, ενθαρρύνοντας την Ελλάδα να συνεχίσει τη θετική πορεία στοχεύοντας σε περαιτέρω βελτιώσεις, καταλήγει το σχετικό δελτίο Τύπου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider