Σύνοδος NATO: «Βαθιά ανησυχία» για την προσέγγιση Ρωσίας - Κίνας, τι απαντά το Πεκίνο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σύνοδος NATO: «Βαθιά ανησυχία» για την προσέγγιση Ρωσίας - Κίνας, τι απαντά το Πεκίνο
Οι ηγέτες των 32 κρατών-μελών του NATO εξέφρασαν τη «βαθιά ανησυχία» τους για την «στρατηγική» συμμαχία της Ρωσίας και της Κίνας και κατήγγειλαν την «πολιτική και υλική υποστήριξη» που παρέχει κατ’ αυτούς το Πεκίνο στη Μόσχα.

Οι ηγέτες των 32 κρατών-μελών του NATO εξέφρασαν τη «βαθιά ανησυχία» τους για την «στρατηγική» συμμαχία της Ρωσίας και της Κίνας και κατήγγειλαν την «πολιτική και υλική υποστήριξη» που παρέχει κατ’ αυτούς το Πεκίνο στη Μόσχα στον πόλεμο στην Ουκρανία, απαιτώντας «να σταματήσει», αναφέρει το επίσημο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής του οργανισμού στην Ουάσιγκτον.

«Η εμβάθυνση της στρατηγικής συμμαχίας ανάμεσα στη Ρωσία και την Κίνα, καθώς και οι προσπάθειές τους, οι οποίες εντείνονται, να αποσταθεροποιήσουν και να αναδιαμορφώσουν τη βασισμένη σε κανόνες παγκόσμια τάξη, είναι αιτία βαθιάς ανησυχίας», τονίζεται στο κείμενο του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Η Κίνα κατηγορεί το NATO ότι «υποκινεί σύγκρουση»

Η Κίνα κάλεσε σήμερα το NATO να σταματήσει να «υποκινεί σύγκρουση» μεταξύ συμμαχιών μετά τις έντονες επικρίσεις της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας, που κατηγόρησε το Πεκίνο πως παρέχει κρίσιμης σημασίας βοήθεια στη Ρωσία στο πλαίσιο του πολέμου που διεξάγει στην Ουκρανία.

«Το NATO θα όφειλε να σταματήσει να υπερβάλλει για την λεγόμενη κινεζική απειλή, να σταματήσει να υποκινεί σύγκρουση και αντιπαλότητα, και να κάνει περισσότερα για να συνεισφέρει στην ειρήνη και στη σταθερότητα στον κόσμο», ανέφερε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε στις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Όπως γνωρίζουμε όλοι, δεν είναι η Κίνα ο δημιουργός της κρίσης στην Ουκρανία», υπογράμμισε.

Η Κίνα καλεί σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, έχει δεσμευθεί να μην προμηθεύσει με όπλα τη Ρωσία και καλεί να γίνεται σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών — η διατύπωση αυτή υπονοεί και την Ουκρανία. Ωστόσο, δεν καταδίκασε ποτέ την εισβολή των στρατευμάτων της Μόσχας.

«Ουδέποτε προμηθεύσαμε με θανατηφόρα όπλα ούτε τη μια ούτε την άλλη πλευρά της σύρραξης και ασκούμε αυστηρό έλεγχο στις εξαγωγές προϊόντων διπλής χρήσης, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών drones», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Η ουκρανική κρίση παρατείνεται για πάρα πολύ καιρό. Ποιος ρίχνει λάδι στη φωτιά; Ποιος δυναμώνει τη φωτιά; Και ποιος επιδιώκει εγωιστικά κέρδη; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη για όλο τον κόσμο», υπογραμμίζεται στο κείμενο, που εμμέσως πλην σαφώς επικρίνει τη Δύση, ειδικά τις ΗΠΑ, τον βασικό προμηθευτή όπλων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Σήμερα στη σύνοδο του NATO αναμένεται να συμμετάσχουν κράτη-εταίροι του στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού (Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία), κάτι που το Πεκίνο εκλαμβάνει ως προσπάθεια της δυτικής συμμαχίας να επεκτείνει την επιρροή της στην Ασία.

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε ικανοποίηση χθες για το γεγονός ότι το ανακοινωθέν της συνόδου της Ουάσιγκτον είναι το αυστηρότερο έναντι της Κίνας που «υιοθετήθηκε ποτέ».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ενισχύεται η στήριξη του NATO στην Ουκρανία - «Βοήθεια 40 δισ. τη χρονιά που έρχεται»

Μητσοτάκης - Ερντογάν: Ήρεμα νερά και «ραντεβού» τον Σεπτέμβριο, νέο ελληνικό κάλεσμα για το Κυπριακό

ΗΠΑ: Αυξάνεται καθημερινά η πίεση προς τον Μπάιντεν να αποσύρει την υποψηφιότητά του

gazzetta
gazzetta reader insider insider