ΗΠΑ: Ένοχος για διαφθορά ο γερουσιαστής Μενέντεζ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Ένοχος για διαφθορά ο γερουσιαστής Μενέντεζ
Οι ένορκοι διαβουλεύονταν επί τρεις ημέρες προτού ανακοινώσουν την ετυμηγορία τους στη δίκη, η οποία διήρκησε εννέα εβδομάδες.

Ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν έκρινε σήμερα ένοχο για διαφθορά τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, γράφοντας τον επίλογο της πολιτικής σταδιοδρομίας του άλλοτε πανίσχυρου στελέχους των Δημοκρατικών.

Οι ένορκοι διαβουλεύονταν επί τρεις ημέρες προτού ανακοινώσουν την ετυμηγορία τους στη δίκη, η οποία διήρκησε εννέα εβδομάδες.

Ο 70χρονος Μενέντεζ, ο οποίος μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν πρόεδρος της πανίσχυρης Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, αρνήθηκε τις κατηγορίες που τον βάρυναν: δωροληψία και άσκηση αθέμιτης επιρροής έναντι ανταλλάγματος επ' ωφελεία ιδίως της Αιγύπτου και του Κατάρ, παρακώλυση της δικαιοσύνης, καθώς και ότι ενεργούσε ως πράκτορας ξένης κυβέρνησης.

Στο άκουσμα της καταδικαστικής απόφασης, ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ ακούμπησε τους αγκώνες στο έδρανο, σταύρωσε τα χέρια και έδειχνε χαμένος στις σκέψεις του. Αργότερα έγινε γνωστό πως σκοπεύει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Ο δικαστής Σίντεϊ Στάιν θα ανακοινώσει την ποινή στις 29 Οκτωβρίου, μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις οποίες ο Μπομπ Μενέντεζ σκόπευε να διεκδικήσει ως ανεξάρτητος την επανεκλογή του στη Γερουσία.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, κάλεσε τον γερουσιαστή Μενέντεζ να υποβάλει την παραίτησή του. Μετά την καταδίκη του, «ο γερουσιαστής Μενέντεζ πρέπει να πράξει τα δέοντα για τους ψηφοφόρους του, τη Γερουσία και τη χώρα μας, και να παραιτηθεί», υπογραμμίζει σε δήλωσή του.

Ψηφοφορία για την αποπομπή Μενέντεζ ζητεί ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ

Τη διεξαγωγή ψηφοφορίας στη Γερουσία για την αποπομπή του Μπομπ Μενέντεζ ζήτησε ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, ο Φιλ Μέρφι, σε περίπτωση που ο 70χρονος γερουσιαστής δεν υποβάλει την παραίτησή του.

Ο Μπομπ Μενέντεζ εκπροσωπεί τη συγκεκριμένη πολιτεία στη Γερουσία των ΗΠΑ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την καταδίκη του από ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, ο γερουσιαστής Μενέντεζ γνωστοποίησε πως σκοπεύει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, αλλά απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα εάν προτίθεται να παραιτηθεί.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωκοινοβούλιο: «Καυτό» 48ωρο για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Θρίλερ για τη 18η Ιουλίου

Διπλωματικές πηγές: Το Κυπριακό αποτελεί μείζονα προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

Εσθονία: Ο υπουργός Κλίματος Κρίστεν Μίχαλ έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

gazzetta
gazzetta reader insider insider