Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέλεξε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για άλλα πέντε χρόνια ως πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιλέγοντας τη σταθερότητα και τη συνέχεια για τον ισχυρότερο θεσμό της ΕΕ και την ένωση. Η ψήφος των Πρασίνων ήταν καθοριστική καθώς οι 45 περίπου Πράσινοι που ψήφισαν την φον ντερ Λάιεν ήταν πράγματι η κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου που εξασφάλισε την εκλογή της για δεύτερη θητεία.
Η στάση των Πρασίνων
Ο μυστικός χαρακτήρας της ψηφοφορίας καθιστά αδύνατο να εξακριβωθεί ποιος ψήφισε υπέρ και κατά της υποψηφιότητάς της, όμως η ομιλία που εκφώνησε σήμερα το πρωί και η εκτεταμένη αναφορά της στην πράσινη βιομηχανική συμφωνία, με αρκετές αναφορές στη δράση για το κλίμα, υποδηλώνει ότι ήταν οι Πράσινοι προσέφεραν τη στήριξή τους. «Έχουμε εξασφαλίσει δεσμεύσεις για την Πράσινη Συμφωνία, καθιστώντας την ΕΕ πιο κοινωνικά δίκαιη και προστατεύοντας τη δημοκρατία», δήλωσαν οι Πράσινοι, επιβεβαιώνοντας την υποστήριξή τους.
- Διαβάστε ακόμα - Λάιεν: Προς νέο ευρωπαϊκό βιομηχανικό deal - Αναγκαία η οικοδόμησης μιας «ισχυρής Ευρώπης»
Ο Συμπρόεδρος των Πρασίνων/EFA Μπας Έικχοτ ανέφερε μεν ότι το πρόγραμμα της φον ντερ Λάιεν δεν είναι τόσο πράσινο όσο περίμεναν και ότι θα πρέπει να γίνει πολλή δουλειά, ωστόσο η ψήφος των Πρασίνων αποτελεί ένα «δείγμα πίστης» καθώς ο διάλογός τους με την πρόεδρο της Κομισιόν έχει δημιουργήσει εμπιστοσύνη. Ο άλλος συμπρόεδρος Τερί Ράιντκε υποστήριξε ότι ένας ακόμη λόγος που υπερψηφίστηκε είναι ότι η φον ντερ Λάιεν δεν διαπραγματεύτηκε με την ακροδεξιά. Το να μείνουμε έξω από την ακροδεξιά ήταν μια κόκκινη γραμμή από εμάς και αυτή η κόκκινη γραμμή έχει τηρηθεί σαφώς, είπε, προσθέτοντας ότι δεν εντόπισε κανένα στοιχείο πολιτικής που προέρχεται από την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστικών (ECR), τους Πατριώτες ή την Ευρώπη των Κυρίαρχων Εθνών στις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές της.
Η ομάδα ECR είχε γνωστοποιήσει ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των εθνικών αντιπροσωπειών» θα κινηθεί εναντίον της υποψηφιότητας φον ντερ Λάιεν και εκπρόσωπος του κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι επιβεβαίωσε ότι η ομάδα της Ιταλίδας πρωθυπουργού ψήφισε κατά.
Η ψηφοφορία
Η φον ντερ Λάιεν, η οποία προέρχεται από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, κέρδισε 401 ψήφους σε μυστική ψηφοφορία, πολύ πιο πάνω από τις 361 ψήφους που χρειαζόταν για να εκλεγεί. Υπήρξαν 284 ψήφοι κατά, 15 αποχές και 7 ψήφοι κρίθηκαν άκυροι.
Είχε την υποστήριξη των τριών κυρίαρχων, φιλοευρωπαϊκών ομάδων - του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και των φιλελεύθερων του Renew Europe. Τις εβδομάδες και τους μήνες πριν από την ψηφοφορία, ορισμένοι Ευρωβουλευτές σε αυτές τις κεντρώες ομάδες είπαν ότι δεν θα την ψήφιζαν, αναγκάζοντάς την να αναζητήσει υποστήριξη εκτός του σημερινού συνασπισμού της, συμπεριλαμβανομένων των αριστερών Πρασίνων.
Τώρα που η φον ντερ Λάιεν έχει την υποστήριξη τόσο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσο και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα αρχίσει να συγκροτεί τη νέα της Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τα επόμενα βήματα
Τώρα, η φον ντερ Λάιεν θα επιλέξει την ομάδα της, γνωστή ως Κολέγιο Επιτρόπων με 27 μέλη που θα περιλαμβάνει έναν Επίτροπο από κάθε χώρα της ΕΕ, που προτείνεται από την εθνική κυβέρνηση. Οι πρόσφατοι Επίτροποι της ΕΕ περιλαμβάνουν πρώην νομοθέτες, διπλωμάτες, υπουργούς της κυβέρνησης και στελέχη επιχειρήσεων.
Οι εθνικές κυβερνήσεις αναμένεται να υποβάλουν τους υποψηφίους μέχρι τις αρχές Αυγούστου, αν και ορισμένοι έχουν ήδη προτείνει ονόματα. Την πρώτη φορά, η φον ντερ Λάιεν πρότεινε στις χώρες να υποβάλουν έναν άνδρα και μια γυναίκα υποψήφιο για τη βελτίωση της ισορροπίας των φύλων στα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ.
Μόλις γνωστοποιηθούν τα ονόματα, η ΕΕ ξεκινά μια διαδικασία ελέγχου των υποψηφίων για τυχόν σύγκρουση συμφερόντων, ενώπιον των Ευρωβουλευτών οι οποίοι θα τους υποβάλουν σε πολύωρες ακροάσεις προκειμένου να ενημερωθούν για τα σχέδιά τους και τον ρόλο τους. Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα τεθεί σε λειτουργία έως τον Οκτώβριο. Μόνο τότε μπορεί προχωρήστε με την πρόταση νέων νόμων και την αλλαγή των υπαρχόντων.
Τα βασικά σημεία του προγράμματός της
Η φον ντερ Λάιεν παρουσίασε το πρόγραμμά της για τη δεύτερη θητεία της πριν από την ψηφοφορία. Μεταξύ των μεγαλύτερων δεσμεύσεών της ήταν ένα σχέδιο για τη δημιουργία «αμυντικής ένωσης» με έργα που ξεκινούν με μια ευρωπαϊκή αεροπορική ασπίδα, προσφέροντας μεγαλύτερη βοήθεια στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες που αγωνίζονται να ανταγωνιστούν τις αμερικανικές και κινεζικές, ενώ παράλληλα δεσμεύθηκε να μην αποδυναμώσει τις πολιτικές της Ευρώπης για την κλιματική αλλαγή.
Η φον ντερ Λάιεν τοποθετεί τις αμυντικές δαπάνες της ΕΕ στα 500 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία.
Επίσης, η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει μια νέα νέα θέση Επιτρόπου Ανταγωνιστικότητας στον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ ο οποίος θα επενδύσει σε τεχνολογίες αιχμής όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Περιέγραψε και τις αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης μίας νέας προσέγγιση για την επιστροφή των μεταναστών, ενώ παρουσίασε και σχέδια για τριπλασιασμό του αριθμού των ευρωπαϊκών συνοριοφυλάκων και ακτοφυλακών.