Πρόεδρος της Κομισιόν για 2η θητεία η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με 401 ψήφους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρόεδρος της Κομισιόν για 2η θητεία η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με 401 ψήφους
Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν/ Πηγή Φωτογραφίας: Getty Images/Ideal Image
Η κα φον ντερ Λάιεν έλαβε 401 ψήφους, τη στιγμή που χρειαζόταν τουλάχιστον 361.

Στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μία δεύτερη πενταετή θητεία θα παραμείνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς η Γερμανίδα πολιτικός έλαβε 401 ψήφους από τους ευρωβουλευτές, τη στιγμή που χρειαζόταν τουλάχιστον 361.

Από τα 707 μέλη, υπέρ της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ψήφισαν 401, κατά ψήφισαν 284, λευκά 15 και 7 ήταν τα άκυρα. Η ψηφοφορία ήταν μυστική και με κάλπη.

Νωρίτερα, παρουσιάζοντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο τον οδικό χάρτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την πενταετία (2024-2029), λίγο πριν από την ψηφοφορία για την επανεκλογή της η Γερμανίδα πολιτικός, υπογράμμισε την ανάγκη οικοδόμησης μιας «ισχυρής Ευρώπης» σε μια «εποχή υψηλής αβεβαιότητας».

Μέσα από ένα έγγραφο 31 σελίδων, δεσμεύτηκε να δρομολογήσει σημαντικά έργα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα στα οποία και μια νέα ευρωπαϊκή βιομηχανική συμφωνία, να προτείνει νέες πολιτικές για το κλίμα και να επικεντρωθεί στην οικοδόμηση μιας «πραγματικής ευρωπαϊκής αμυντικής ένωσης».

Επόμενα βήματα

Η εκλεγείσα πρόεδρος της Επιτροπής θα στείλει τώρα επίσημες επιστολές στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών, ζητώντας τους να προτείνουν υποψήφιους/ες επιτρόπους. Οι σχετικές ακροάσεις στις αρμόδιες επιτροπές του ΕΚ έχουν προγραμματιστεί για μετά το καλοκαίρι. Το πλήρες Σώμα των Επιτρόπων θα πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο σε ψηφοφορία στην ολομέλεια, η οποία θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα κατά τη σύνοδό της στις 21 - 24 Οκτωβρίου. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον φάκελο του Κοινοβουλίου για τα ΜΜΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider