Ερντογάν από Κατεχόμενα: «Δεν είναι δυνατή η ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ερντογάν από Κατεχόμενα: «Δεν είναι δυνατή η ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο»
Απέρριψε το ενδεχόμενο ομοσπονδιακής λύσης στην Κύπρο, την ημέρα που συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στο νησί.

Εμπρηστικός εμφανίστηκε, το Σάββατο (20/7), ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού στο πλαίσιο επίσκεψής του στα Κατεχόμενα απέρριψε το ενδεχόμενο ομοσπονδιακής λύσης στην Κύπρο, την ημέρα που συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στο νησί.

«Η Πατρίδα Τουρκία είναι η μόνιμη εγγύηση της ύπαρξης και της ευημερίας των Τουρκοκυπρίων», είναι το μήνυμα σε αφίσες και επιγραφές σε δρόμους στα Κατεχόμενα, ενώ η Τουρκία θα έχει στα ανοιχτά της Κύπρου 50 πλοία και το αεροπλανοφόρο Ανατολού. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, που έφτασε νωρίς το πρωί στα Κατεχόμενα, στην ομιλία του υποστήριξε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για διαπραγμάτευση για ειρηνική λύση, ωστόσο απέρριψε τη λύση ομοσπονδιακού κράτους.

«Δεν υπάρχει ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο»

«Ακριβώς πριν από 50 χρόνια σήμερα, ο ηρωικός Μεχμέττσικ έκανε ένα ιστορικό βήμα για να αφαιρέσει το στιλέτο που είχε σκοπό να κόψει την ανεξαρτησία των Τουρκοκυπρίων. Δείξαμε ότι δεν είστε μόνοι και δεν θα μείνετε ποτέ μόνοι», είπε αρχικά στην ομιλία του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε: «Δεν μπορείς να πλυθείς στο ίδιο νερό δύο φορές. Δεν μπορείς να φτάσεις πουθενά αγνοώντας την πραγματικότητα στο νησί. Πιστεύουμε ότι δεν είναι δυνατή μια ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο.

Μέχρι τώρα, τα μέρη που ήθελαν ειλικρινά μια λύση, έκαναν θυσίες για αυτό, ρίσκαραν και έδειξαν δύναμη θέλησης. Αυτοί ήταν οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία. Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε, να διαπραγματευτούμε και να εξασφαλίσουμε μια μόνιμη ειρήνη και λύση στην Κύπρο.

Ελπίζω ότι θα διατηρήσουμε την ειρήνη και την ηρεμία που έχουμε δημιουργήσει σε αυτά τα εδάφη και ότι δεν θα επιτρέψουμε να καταστραφεί».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανδρουλάκης: «Δεν δεχόμαστε καμία επιλογή διχοτόμησης της Κύπρου και λύσης δύο κρατών»

Χατζηδάκης για Κύπρο: Δεν ξεχνώ και εγώ, όπως όλοι οι Έλληνες

Κασσελάκης για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο: «Δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ»

gazzetta
gazzetta reader insider insider